148917
Book
In basket
Kuchnia kaszubska / [wybór i oprac. przepisów Łukasz Fiedoruk]. - Bielsko-Biała : Dragon, cop. 2012. - 48 s. : il. kolor. ; 21 cm.
(Dobra Kuchnia)
Regionalna sztuka kulinarna w Polsce przez lata ulegała wielu wpływom. Nie inaczej rzecz miala sie z odchodzącą powoli w zapomnienie, choć niezwykle wartościową kuchnie kaszubską. Wyraźnie widoczne jest tutaj oddziaływanie Niemców i szwedów, a takze specyficzne uwarunkowania geograficzne. Na kaszubskich stołach króluja ryby - począwszy od śledzi przez szproty, flądry, łososie, skończywszy na dorszach. Obecne są również takie potrawy jak zylce, ęsia okrasa oraz bulwy z kwaśnym mlekiem i szpyrkami. [www.wydawnictwo-dragon.pl]
Availability:
Wypożyczalnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
There are copies available to loan: sygn. W-641 (2 egz.)
Filia nr 5 (ul. Wańkowicza 69)
There are copies available to loan: sygn. F.5 - 64 (1 egz.)
Filia nr 3 (ul. Rozwadowska 6)
There are copies available to loan: sygn. F.3 - 64 (1 egz.)
Czytelnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Copies are only available in the library: sygn. C-64 (1 egz.)
Notes:
General note
Na okł. i str. tyt.: pokaż się z dobrej kuchni.
Reviews:
The item has been added to the basket. If you don't know what the basket is for, click here for details.
Do not show it again