148012
Book
In basket
W najbliższych latach struktura ludności i wieku społeczeństwa ulegnie znacznej zmianie. Zwiększy się udział osób starszych. Nie wszyscy będą się starzeć zachowując pełnię zdrowia, stąd wiele osób zdanych będzie na wsparcie innych, którzy zapewnią im odpowiednią pielęgnację. Żywienie stanowi ważny element w opiece nad osobami w starszym wieku. Jedzenie i picie, oprócz dostarczania energii, składników odżywczych i substancji biologicznie czynnych, ma jednocześnie aspekty psychiczne i społeczne. W książce przedstawiono ten temat z różnych perspektyw, uwzględniając: znaczenie żywienia i różnych składników pokarmowych, zmiany występujące w okresie starości, które wpływają na jedzenie i przyjmowanie płynów, postępowanie w przypadku nieprawidłowego sposobu żywienia i niedożywienia, organizację otoczenia, specjalne sytuacje w opiece nad osobami starszymi, takie jak planowanie opieki w przypadku zaburzeń odżywiania lub współpraca ze specjalistami z innych dziedzin. [www.azymut.pl, 2018]
Availability:
Czytelnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Copies are only available in the library: sygn. C-616 (1 egz.)
Notes:
General note
Na stronie tytułowej oznaczenie wydania oryginału z 2013 roku: "Wydanie 2".
Bibliography, etc. note
Piśmiennictwo przy rozdziałach. Skorowidz.
Reviews:
The item has been added to the basket. If you don't know what the basket is for, click here for details.
Do not show it again