148015
Book
In basket
Dzieło sztuki stworzone prze naturę. Doskonały, aerodynamiczny kształt. Stonowana barwa mieszcząca się w zakresie od naturalnej bieli, aż po jasny brąz. Przyjemna w dotyku, lekko porowata powierzchnia. Cienka, lecz wytrzymała skorupka. Wewnątrz zaś małe słońce spowite białą, księżycową aureolą. Jajko to nie tylko wytworny produkt żywnościowy. Jest ono także genialne, a zarazem urzekające swoją prostotą. Odżywcze, niedrogie, idealne na łatwe i szybkie danie. A przy tym smaczne, różnorodne i lekkostrawne. Smażone, gotowane na twardo i miękko, w postaci jajecznicy i pieczone w piekarniku. Przyrządzane „w koszulkach”, w skorupce lub miseczce? Jajka można przygotować na rozmaite sposoby. Nadają się zarówno na szybki posiłek, jak i wystawne przyjęcie, i należą do podstawowych produktów wchodzących w skład niezliczonej ilości potraw, jak m.in. makarony, placki, tarty warzywne, omlety, naleśniki czy suflety. Są niezbędnym składnikiem sosów, dressingów i majonezu. Przyrządzamy z nich bezy, creme patissiere, zabajone, lody, musy i bezy. To Rzymianie wprowadzili do kuchni jajka, początkowo pawie, które mają smak nieco słodszy od innych.[...] Podobnie w obecnych czasach każdy ambitny szef kuchni chętnie włącza jajka do swojego menu, nie tylko ze względu na ich „domowe” konotacje, ale także jako niewyczerpane źródło kreatywności. [ze wstępu].
Availability:
Multiteka (ul. Popiełuszki 10)
There are copies available to loan: sygn. M-64 (1 egz.)
Notes:
General note
Okładka w kształcie jajka.
Bibliography, etc. note
Indeksy.
Reviews:
The item has been added to the basket. If you don't know what the basket is for, click here for details.
Do not show it again