152092
Book
In basket
Dieta optymalna, dieta idealna / Marek Chyliński, Jan Kwaśniewski. - Warszawa : Wydawnictwo "WGP", copyright 2004. - 287, [1] strona : ilustracja ; 21 cm.
Druga wspólna książka Marka Chylińskiego i Jana Kwaśniewskiego, napisana 8 lat po wydaniu bestsellerowej „Diety optymalnej” – pozycji przełomowej w propagowaniu modelu żywienia opracowanego przez J. Kwaśniewskiego. W ciągu tych kilku lat dieta optymalna zyskała popularność i setki tysięcy zwolenników w Polsce i na świecie, mimo że wzbudzała – i nadal wzbudza – kontrowersje, a nawet ostry sprzeciw oficjalnych instytucji medycznych. I oto teraz Autorzy opisują, jak powoli, ale nieubłaganie chwieje się mit, który od dziesięcioleci pokutował w medycynie i dietetyce – mit o szkodliwości tłuszczu. Najnowsze zalecenia dietetyczne nie zabraniają już tak rygorystycznie jego spożywania, za to kładą nacisk na ograniczenie węglowodanów – cukru, pieczywa, mąki. Coraz to nowe badania naukowe potwierdzają korzystny wpływ takiego odżywiania na zdrowie człowieka. W książce przytoczono wiele przykładów takich badań. Ze światowego piśmiennictwa Autorzy wybrali najnowsze doniesienia na temat dietetyki, medycyny, żywienia, przedstawiając je ze znaną już z poprzedniej pozycji erudycją i dziennikarską swadą. Czytelnik znajdzie w niej także omówienie najpopularniejszych obecnie diet oraz ich porównanie z żywieniem optymalnym. Książka jest zatem kopalnią interesujących informacji o dietach i żywieniu, a przede wszystkim opowiada o ewolucji poglądów na zdrowe odżywianie, które, jak się okazuje, coraz bardziej odchodzą od obowiązującego modelu niskotłuszczowego i coraz bardziej zbliżają się do diety dla człowieka optymalnej – diety idealnej. źródło opisu - strona wydawcy
Availability:
Wypożyczalnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
There are copies available to loan: sygn. W-613/615 (1 egz.)
Reviews:
The item has been added to the basket. If you don't know what the basket is for, click here for details.
Do not show it again