152092
Book
In basket
(Polska Kuchnia Regionalna)
Na mazowieckich dworach królowała kuchnia staropolska - dziczyzna, ryby, drób, z owocami, orzechami, grzybami, delikatne pierożki ze szlachetnym nadzieniem. Do ulubionych potraw mazowieckiej wsi należą: rejbak, czyli babka ziemniaczana, zupa grzybowa, bigos z jabłkami, pyzy, ciasteczka z miodem - fafernuchy, mazurki. W warszawskich barach i gospodach można było zjeść m.in. sławne flaki po warszawsku, a przedtem wypić kieliszek wódki, zakąszając galaretą z nóżek. W kawiarniach jadano wuzetki, pączki z różaną konfiturą, a na straganie można było dostać rarytas, zwany pańską skórką, którego receptura jest pilnie strzeżona do dziś… [Wydawnictwo Olesiejuk, 2015]
Notes:
General note
Na okładce i stronie tytułowej: Polska Kuchnia Regionalna.
Reviews:
The item has been added to the basket. If you don't know what the basket is for, click here for details.
Do not show it again