152092
Książka
W koszyku
Kuchnia Warmii i Mazur / [autorka przepisów Dorota Próchniewicz ; autor wstępu Roman Marcinek]. - Ożarów Mazowiecki : Wydawnictwo Olesiejuk, copyright 2015. - 140, [4] strony : fotografie ; 25 cm.
(Polska Kuchnia Regionalna)
Kuchnia Warmii i Mazur jest prosta i skromna, opiera się głównie na tym, co oferuje natura regionu: lasy, łąki i jeziora. Jadano tu grzyby, zioła, owoce leśne, miód, a przede wszystkim ryby z mazurskich jezior. Smażone, pieczone, gotowane, marynowane, wędzone, dodawane do zup oraz farszy. Drogie mięso podawano rzadko, ale zachowane przepisy są zaskakująco oryginalne, jak na wykwintny korzenno-śliwkowy schab po mazursku, duszony w czerwonym winie, czy pieczone gęsi i kaczki, faszerowane grzybami, owocami, kaszą, przyprawiane korzeniami. [Wydawnictwo Olesiejuk, 2015]
Strefa uwag:
Uwaga ogólna
Na okładce i stronie tytułowej: Polska Kuchnia Regionalna.
Recenzje:
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej