152091
Książka
W koszyku
Kuchnia kaszubska / [autorka przepisów Dorota Próchniewicz ; autor wstępu Roman Marcinek]. - Ożarów Mazowiecki : Wydawnictwo Olesiejuk, copyright 2015. - 140, [4] strony : fotografie ; 25 cm.
(Polska Kuchnia Regionalna)
Po chłopsku, ale na bogato - kuchnia kaszubska ma repertuarze wiele dań, których nie spotyka się w innych regionach: kaczkę pomorską faszerowaną kaszą, jabłkami, śliwkami, ferkase z kury, podanej z ryżem na słodko, bigos z wiśniami, smażone i marynowane śledzie… Znane w całej Polsce są kaszubskie ogórki, konserwowane z papryką i marchewką. Ulubionym mięsem Kaszubów była gęsina, warto wypróbować przepis na świąteczną gęś. Na co dzień królowały na stołach ryby - było pod dostatkiem i tych morskich, i słodkowodnych, bo rzek i jezior też na Kaszubach nie brakuje. [Wydawnictwo Olesiejuk, 2015]
Strefa uwag:
Uwaga ogólna
Na okładce i stronie tytułowej: Polska Kuchnia Regionalna.
Recenzje:
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej