Sorting
Source
Katalog księgozbioru
(11)
Form of Work
Książki
(11)
Poradniki i przewodniki
(4)
Publikacje dydaktyczne
(2)
Publikacje naukowe
(1)
Status
only on-site
(10)
available
(1)
Branch
Wypożyczalnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
(1)
Czytelnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
(10)
Author
Danowski Jacek
(4)
Ball Stefan
(1)
Cichocka Aleksandra (dietetyczka)
(1)
Czelej Jacek (1945- )
(1)
Gola Grzegorz (biologia)
(1)
Hannaford Carla (1944- )
(1)
Jabłoński Marcin (technolog żywienia)
(1)
Krzyżowski Janusz (1939- )
(1)
Szpala Magdalena
(1)
Wasilewski Bohdan (1946- )
(1)
Year
2020 - 2025
(2)
2010 - 2019
(1)
2000 - 2009
(1)
1990 - 1999
(7)
Time Period of Creation
2001-
(4)
1989-2000
(3)
1901-2000
(2)
Country
Poland
(11)
Language
Polish
(11)
Audience Group
Dietetycy i żywieniowcy
(1)
Licea
(1)
Studenci
(1)
Szkoły ponadpodstawowe
(1)
Technikum
(1)
Subject
Biologia
(4)
Uczenie się
(2)
Bezsenność
(1)
Biologia (przedmiot szkolny)
(1)
Cukrzycy
(1)
Dieta cukrzycowa
(1)
Dietetyka
(1)
Homeopatia
(1)
Kinezjologia edukacyjna
(1)
Matura
(1)
Myślenie
(1)
Neurofizjologia
(1)
Odżywianie
(1)
Ruchy
(1)
Sen
(1)
Toksykologia żywności
(1)
Układ nerwowy
(1)
Witaminy
(1)
Zaburzenia snu
(1)
Żywność
(1)
Genre/Form
Podręcznik
(6)
Poradnik
(2)
Książka kucharska
(1)
Publikacja bogato ilustrowana
(1)
Sprawdziany i testy
(1)
Synteza
(1)
Wydawnictwa popularne
(1)
Ćwiczenia i zadania
(1)
Domain
Medycyna i zdrowie
(5)
Edukacja i pedagogika
(2)
Kulinaria
(2)
Biologia
(1)
Chemia
(1)
11 results Filter
Book
In basket
Toksykologia żywności bez tajemnic / Stefan Ball. - Warszawa : Medyk, copyright 1998. - 144 strony : rysunki ; 21 cm.
Toksykologia żywności. Książka zawiera popularną, ale w pełni naukowo udokumentowaną prezentację współczesnej wiedzy na temat skażeń biologicznych i zanieczyszczeń chemicznych żywności, którą codziennie spożywamy. Jest to praktyczny poradnik dla tych wszystkich, którzy pragną uniknąć niebezpieczeństw na jakie wystawia nas inżynieria genetyczna, uprzemysłowione rolnictwo, zaawansowane technologie przetwórstwa i przechowywania, masowa sprzedaż i agresywny marketing. [www.azymut.pl, 2018]
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Czytelnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Copies are only available in the library: sygn. C-613 (1 egz.)
Book
In basket
W części pierwszej - przewodniku terapeutycznym - pierwotny schemat polegający na omawianiu w kolejności anatomiczno-fizjologicznej poszczególnych stanów chorobowych - został zachowany i tylko nieznacznie uzupełniony. Większe zmiany znajdą Czytelnicy w proponowanej ofercie terapeutycznej, gdyż uwzględniono w niej szersze możliwości oferowane przez rynek apteczny. Zawsze jednak proponowane terapie są indywidualnym wyborem autora - dr Jacka Czeleja - który wyraża swoje zdanie tylko wówczas, gdy ma osobiste doświadczenie lekarskie związane z danym lekiem. Książka jest przeznaczona bezpośrednio do lekarzy mniej lub bardziej zainteresowanych homeopatią, którzy pragną wykorzystać jej fascynujące możliwości w swojej praktyce. Dzięki praktycznemu ujęciu i wielkiemu fachowemu doświadczeniu autora, Poradnik stanie się pomostem między akademicką medycyną alopatyczną, a terapią homeopatyczną. Drugim adresatem książki są farmaceuci. Rolą współczesnego farmaceuty jest aktywne doradzanie pacjentowi w sprawach ochrony zdrowia i stosowania leków wydawanych bez recepty lekarskiej. Jako że kompleksowe leki homeopatyczne mają taki właśnie charakter leków OTC, to farmaceuta jest często jedynym profesjonalistą, którego rady może zasięgnąć klient apteki zdecydowany na samoleczenie.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Czytelnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Copies are only available in the library: sygn. C-615 (1 egz.)
No cover
Book
In basket
Subject
Genre/Form
Nazwa aut. wyłącznie na okł.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Czytelnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Copies are only available in the library: sygn. MgC-4293/I (1 egz.)
No cover
Book
In basket
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Czytelnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Copies are only available in the library: sygn. MgC-4293/II (1 egz.)
No cover
Book
In basket
Subject
Genre/Form
Koniec tekstu na s. 3 okł.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Czytelnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Copies are only available in the library: sygn. MgC-4293/III (1 egz.)
No cover
Book
In basket
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Czytelnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Copies are only available in the library: sygn. MgC-4293/IV (1 egz.)
Book
In basket
Bezsenność / Janusz Krzyżowski. - Wydanie 3. - Warszawa : Medyk, 2003. - 134, [1] strona : ilustracje ; 21 cm.
(Z Gabinetu Prywatnego)
Bezsenność jest doświadczeniem, z którym stykają się, wcześniej lub później, prawie wszyscy ludzie. Dlaczego właściwie musimy spaća Jak funkcjonuje nasz sena Czym jest marzenie sennea Jakie mogą być przyczyny zaburzeń snu i jak je rozpoznaća Co możemy sami uczynić, aby lepiej spać, a kiedy pomoc lekarza jest niezbędnaa Na te, i szereg jeszcze innych pytań, stara się odpowiedzieć prezentowana książka, której autor w swej codziennej praktyce leczy pacjentów z różnymi postaciami bezsenności. [Medyk, 2006]
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
There are copies available to loan: sygn. W-613/615 (1 egz.)
Book
In basket
Vademecum żywienia człowieka / Marcin Jabłoński. - Warszawa : Medyk Sp z oo., copyright 2016. - 108 stron : ilustracje ; 24 cm.
„Vademecum żywienia człowieka” to wyjątkowa publikacja przedstawiająca w bardzo syntetyczny sposób podstawową wiedzę z zakresu żywienia człowieka. Większość treści jest ujęta w formie tabel i rycin, co ułatwia przyswajanie wiedzy. Książka ta została napisana z myślą o tych, którzy chcą szybko odnaleźć i usystematyzować niezbędne wiadomości. Warto ją polecić uczniom szkół gastronomicznych (technik żywienia i usług gastronomicznych, kelner, technik technologii żywności, ale także kucharz i inne spokrewnione zawody), osobom przygotowującym się do olimpiad, np. Olimpiady Wiedzy i Umiejętności Rolniczych czy Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności, jak też słuchaczom studiów wyższych (medycznych i związanych z żywieniem), studiów podyplomowych, dietetykom, lekarzom, nauczycielom oraz wszystkim, którzy interesują się zdrowym stylem życia, w tym prawidłowym żywieniem.[www.empik.com]
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Czytelnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Copies are only available in the library: sygn. C-613 (1 egz.)
Book
In basket
Po raz pierwszy rola ciała w procesach myślenia i uczenia się jest przedstawiona w formie książki dostępnej dla przeciętnego czytelnika i równocześnie ściśle opartej na badaniach naukowych. Carla Hannaford - neurofizjolog i pedagog - podaje szereg argumentów ilustrujących niesamowity wpływ ruchu na życie człowieka i pokazuje, jak się ruszać, aby w pełni uaktywnić nasze możliwości uczenia się. Jej znakomite zrozumienie tego tematu stanowi wielką i bezpośrednią wartość dla uczących się w każdym wieku, zarówno dla tych utalentowanych, jak i dla tych określanych jako osoby niewyuczalne.[www.medbook.com.pl]
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Czytelnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Copies are only available in the library: sygn. C-159.95 (1 egz.)
Book
In basket
100 przepisów dla diabetyków / Aleksandra Cichocka. - Warszawa : Wydawnictwo Medyk Sp. z o.o., 2021. - 182, [2] strony : fotografie, ilustracje ; 24 cm.
Książka zawiera przedmowę z najważniejszymi zaleceniami żywieniowymi dla osób chorych na cukrzycę, zgodnymi z najnowszymi wytycznymi Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego; tabelę wybranych produktów o niskim, średnim i wysokim IG; tabelę zawartości WW w wybranych produktach; talerz całodziennej diety diabetyka z objaśnieniami oraz 100 przepisów, m.in. potrawy z ryb i mięsa, zupy, sałatki, desery. Każdy przepis zawiera wyliczoną wartość kaloryczną i odżywczą oraz wymienniki węglowodanowe i białkowo-tłuszczowe. W publikacji zamieszczono kilkadziesiąt zdjęć potraw i produktów. Recenzentami „100 przepisów dla diabetyków” są wybitni specjaliści: Prof. dr hab. n. med. Leszek Czupryniak i Prof. dr hab. n. med. Mirosław Jarosz.[www.dobreksiazki.pl]
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Czytelnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Copies are only available in the library: sygn. C-64 (1 egz.)
Book
In basket
Biologia : pięćdziesiątka przed maturą! Tom 4 / Grzegorz Gola. - Wydanie 2. 2024. - [Warszawa] : Wydawnictwo Medyk Sp. z o.o., 2024. - 122 [2] strony : ilustracje ; 30 cm.
Miejsce wydania według siedziby wydawcy.
Na okładce: 50 nowych autorskich, rozbudowanych i rozwijających zadań! Kolorowe schematy, komentarze i wskazówki egzaminatora! Rozbudowana sekcja odpowiedzi! Uaktualnione wydanie.
Czwarty tom serii zbiorów zadań „BIOLOGIA - PIĘĆDZIESIĄTKA PRZED MATURĄ!” skupia się na tematach medycznych. Zdecydowana większość zaprezentowanych zadań porusza kwestie związane z anatomią, fizjologią i zdrowiem człowieka. Jest to oczywiście ukłon w stronę wszystkich, którzy marzą o studiowaniu medycyny. Po raz kolejny przedstawiam więc 50 przekrojowych, rozbudowanych i nietypowych zadań dotyczących wszystkich działów biologii. Nie zabraknie również statystyki, która jest największą nowością na maturze z biologii w formule 2023. Książka posiada wewnątrz kolorowe schematy ,rysunki pomagające w nauce. [www.znak.com.pl]
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Czytelnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Copies are only available in the library: sygn. C-57 (1 egz.)
The item has been added to the basket. If you don't know what the basket is for, click here for details.
Do not show it again