Kulinaria
Sortowanie
Źródło opisu
Katalog księgozbioru
(541)
Forma i typ
Książki
(540)
Poradniki i przewodniki
(422)
Publikacje fachowe
(26)
Publikacje popularnonaukowe
(24)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(17)
Publikacje dydaktyczne
(5)
Publikacje naukowe
(5)
Proza
(4)
Albumy i książki artystyczne
(1)
Druki ulotne
(1)
Komiksy i książki obrazkowe
(1)
Poradniki
(1)
Publikacje promocyjne
(1)
Dostępność
dostępne
(430)
tylko na miejscu
(145)
wypożyczone
(66)
nieokreślona
(14)
Placówka
Wypożyczalnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
(219)
Multiteka (ul. Popiełuszki 10)
(19)
Filia nr 1 Wypożyczalnia (ul. Staszica 14)
(12)
Filia nr 5 (ul. Wańkowicza 69)
(63)
Filia nr 2 Wypożyczalnia (ul. Siedlanowskiego 3)
(31)
Filia nr 3 (ul. Rozwadowska 6)
(163)
Czytelnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
(114)
Filia nr 1 Czytelnia (ul. Staszica 14)
(34)
Autor
Guziak Maria Goretti (kucharstwo)
(17)
Lewandowska Agata (dietetyk)
(9)
Dąbrowska Ewa (nauki medyczne)
(8)
Szaciłło Karolina (2003- )
(8)
Durnowska Małgorzata (katechetka)
(7)
Makarowska Magdalena (dietetyka)
(7)
Szaciłło Maciej
(7)
Dąbrowska Beata Anna (medycyna)
(6)
Maciąg Agnieszka (1969- )
(6)
Pustelnik Anastazja
(6)
Drukort Magdalena
(5)
Kmieć-Krzewniak Katarzyna (1984- )
(5)
Kotarski Bartłomiej Marcin (tłumacz)
(5)
Mrozowska-Szaciłło Monika (1980- )
(5)
Wolański Robert (fotograf)
(5)
Zaremba Marek (dietetyka)
(5)
Bardi Carla
(4)
Cegielska Agnieszka (1979- )
(4)
Dębski Henryk (1936-1992)
(4)
Grzegorczyk Magdalena (kulinaria)
(4)
Jarosz Mirosław (1957- )
(4)
Kwapisz Alina (kulinaria)
(4)
Loftus David
(4)
Musiałowska Dominika (dziennikarz)
(4)
Stolińska-Fedorowicz Hanna (dietetyka)
(4)
Anger Joanna (psychodietetyczka)
(3)
Bardi Carla. Notatnik kulinarny
(3)
Barowicz Tadeusz (1945- )
(3)
Bator Julita (blogerka)
(3)
Brodnicki Pascal (1976-)
(3)
Caprari Małgorzata (kucharstwo)
(3)
Chodakowska Ewa (1982- )
(3)
Duczyńska-Surmacz Renata (pisarka)
(3)
Dymek Marta (wegetarianizm)
(3)
Gessler Magda (1953- )
(3)
Grillparzer Marion (1961- )
(3)
Guiliano Mireille (1946- )
(3)
Górska Danuta (tłumaczka)
(3)
Jamie Oliver
(3)
Kittler Martina
(3)
Moran Michel (1965- )
(3)
Nowak Zbigniew Tomasz (1945- )
(3)
Ochman Paweł (kulinaria)
(3)
Okrasa Karol (1978- )
(3)
Próchniewicz Dorota (dziennikarka)
(3)
Witkowska Magda (tłumaczka)
(3)
Woźniak Tadeusz (tłumacz)
(3)
Wójciak Dominika
(3)
Łowicka Salomea
(3)
Żak-Cyran Bożena
(3)
Androsiuk Ewa (tłumaczka)
(2)
Aszkiewicz Ewa (dziennikarka)
(2)
Baldwin Jan
(2)
Banaszkiewicz Adam (tłumacz)
(2)
Bareła Malwina
(2)
Barnard Neal D. (1953- )
(2)
Bielecka Justyna
(2)
Bottari Cristina
(2)
Brzozowska Maria (tłumaczka)
(2)
Błażejewska-Stuhr Katarzyna
(2)
Chodkowska-Gyurics Agnieszka (pisarka)
(2)
Cieślewska Joanna (pisarka)
(2)
Czarkowska Iwona (1970- )
(2)
Czyrynda-Koleda Magdalena
(2)
Dahl Sophie (1977- )
(2)
Drewniak Mirosław (kulinaria)
(2)
Dukan Pierre (1941- )
(2)
Ferdek Anna (tłumacz)
(2)
Fife Bruce (1952- )
(2)
Gembacka Magdalena
(2)
Grabowska Ałbena (1971- )
(2)
Grzywna-Tunk Grażyna (tłumaczka)
(2)
Gubała Katarzyna (1978- )
(2)
Guziak Maria Goretti. Kuchenne inspiracje
(2)
Janiszewska Agata (tłumaczka)
(2)
Jałowiec-Sawicka Magdalena (tłumaczka)
(2)
Jones Brent Parker
(2)
Jóźwiak Bożena (tłumaczka)
(2)
Kaczmarek Magdalena (tłumaczka)
(2)
Kalemba-Drożdż Małgorzata
(2)
Karlik Andrzej
(2)
Kasprzak-Kozikowska Eliza (tłumaczka)
(2)
Katz Sandor Ellix (1962- )
(2)
Kavoukis Lefteris
(2)
Khoo Rachel (1980- )
(2)
Kieżun Bartosz (1976- )
(2)
Knochenhauer Kamila (tłumaczka)
(2)
Kozioł Andrzej (dziennikarz)
(2)
Kucharski Piotr (kulinaria)
(2)
Kwaśniewski Jan (1937-2019)
(2)
Lewiński Piotr (tłumacz)
(2)
Lutz Kim
(2)
Machla Dariusz
(2)
Maciurzyńska Marta (blogerka)
(2)
Markuza Biruta (kulinaria)
(2)
Małecki Paweł
(2)
Mizera Justyna
(2)
Mączyńska Małgorzata (coach)
(2)
Oliver Jamie (1975- )
(2)
Orłowska Marta (kulinaria)
(2)
Rok wydania
2020 - 2024
(138)
2010 - 2019
(332)
2000 - 2009
(45)
1990 - 1999
(8)
1980 - 1989
(12)
Okres powstania dzieła
2001-
(460)
1901-2000
(15)
1989-2000
(8)
1945-1989
(5)
1918-1939
(1)
Kraj wydania
Polska
(534)
nieznany (p)
(4)
nieznany (0pl)
(1)
Szwecja
(1)
Język
polski
(533)
nieznany (0 p)
(3)
nieznany (po)
(2)
nieznany (0!p)
(1)
nieznany (1 0)
(1)
Odbiorca
Dzieci
(16)
6-8 lat
(15)
9-13 lat
(12)
Szkoły wyższe
(4)
Chorzy na cukrzycę
(2)
Młodzież
(2)
Rodzice
(2)
0-5 lat
(1)
14-17 lat
(1)
Biegacze (sport)
(1)
Chorzy na Hashimoto
(1)
Dietetycy
(1)
Dietetycy i żywieniowcy
(1)
Dorośli
(1)
Hodowcy drobiu
(1)
Kobieta
(1)
Kobieta ciężarna
(1)
Lekarze weterynarii
(1)
Nauczyciele szkół średnich
(1)
Osoby w wieku starszym
(1)
Pracownicy instytutów branżowych
(1)
Sportowcy
(1)
Studenci akademii rolniczych
(1)
Studenci dietetyki
(1)
Studenci pokrewnych nauk medycznych
(1)
Studenci pokrewnych nauk przyrodniczych
(1)
Studenci politechnik
(1)
Studenci technologii żywienia
(1)
Studenci uczelni ekonomicznych
(1)
Studenci uczelni rolniczych
(1)
Szkoły średnie
(1)
Uczniowie szkół średnich o profilu spożywczym
(1)
Przynależność kulturowa
Literatura polska
(19)
Literatura niemiecka
(3)
Literatura amerykańska
(2)
Literatura angielska
(1)
Literatura hiszpańska
(1)
Literatura włoska
(1)
Temat
Zdrowe odżywianie
(108)
Potrawy dietetyczne
(37)
Kucharstwo
(36)
Ciasta
(31)
Kuchnia wegetariańska
(31)
Kuchnia polska
(24)
Odżywianie
(24)
Dietetyka
(18)
Kuchnia włoska
(15)
Warzywa
(15)
Leczenie dietą
(14)
Żywność
(14)
Desery
(13)
Dieta niskowęglowodanowa
(13)
Dieta oczyszczająca
(13)
Kuchnia wegańska
(13)
Rośliny lekarskie
(13)
Gotowanie
(12)
Kuchnia francuska
(12)
Dieta bezglutenowa
(11)
Potrawy dla dzieci
(11)
Przetwory owocowo-warzywne
(11)
Weganizm
(11)
Kuchnia regionalna
(10)
Zupy
(10)
Pieczywo
(9)
Surówki i sałatki
(9)
Dieta owocowo-warzywna
(8)
Kiszenie żywności
(8)
Ziołolecznictwo
(8)
Choroba Hashimoto
(7)
Dieta odchudzająca
(7)
Fermentacja
(7)
Insulinooporność
(7)
Kanapki i przekąski
(7)
Kobieta
(7)
Zdrowy styl życia
(7)
Kosmetyki naturalne i organiczne
(6)
Obiad
(6)
Potrawy szybkie i łatwe
(6)
Zwyczaje żywieniowe
(6)
Boże Narodzenie
(5)
Dieta bezmleczna
(5)
Dieta cukrzycowa
(5)
Dzieci
(5)
Jedzenie (czynność)
(5)
Kasza
(5)
Kawa (napój)
(5)
Makaron
(5)
Pieczenie (obróbka termiczna żywności)
(5)
Post
(5)
Potrawy jednogarnkowe
(5)
Wegetarianizm
(5)
Śniadania
(5)
Chleb
(4)
Gotowanie na parze
(4)
Kasza jaglana
(4)
Koktajle
(4)
Kuchnia grecka
(4)
Kultura stołu
(4)
Leczenie
(4)
Medycyna niekonwencjonalna
(4)
Mięso
(4)
Nalewka (napój alkoholowy)
(4)
Napoje
(4)
Odchudzanie
(4)
Owoce
(4)
Posiłki na wynos
(4)
Potrawy mięsne
(4)
Potrawy z ryb i owoców morza
(4)
Potrawy świąteczne
(4)
Przyprawy
(4)
Ryby
(4)
Sportowcy
(4)
Życie codzienne
(4)
Ajurweda
(3)
Celiakia
(3)
Cukier
(3)
Dekoracja potraw
(3)
Depresja psychiczna
(3)
Dziennikarze kulinarni
(3)
Gluten
(3)
Grzyby
(3)
Głodówka lecznicza
(3)
Jajka (żywność)
(3)
Jelita
(3)
Konfitury i dżemy
(3)
Kuchnia chińska
(3)
Kuchnia indyjska
(3)
Leczenie żywieniowe
(3)
Metabolizm
(3)
Niemowlę
(3)
Pizza
(3)
Potrawy
(3)
Potrawy wielkanocne
(3)
Soki
(3)
Warzywa kiszone
(3)
Zielarstwo
(3)
Żywność ekologiczna
(3)
Żywność prozdrowotna
(3)
Temat: dzieło
MasterChef Junior (program telewizyjny)
(1)
Temat: czas
2001-
(20)
1901-2000
(12)
1945-1989
(6)
1989-2000
(6)
1801-1900
(4)
1701-1800
(3)
1501-1600
(2)
1601-1700
(2)
1201-1300
(1)
1301-1400
(1)
1401-1500
(1)
1901-1914
(1)
1914-1918
(1)
1939-1945
(1)
Temat: miejsce
Polska
(8)
Włochy
(3)
Francja
(2)
Grecja
(2)
Albania
(1)
Bieszczady (góry)
(1)
Bieszczady Zachodnie
(1)
Bułgaria
(1)
Chiny
(1)
Cisna (woj. podkarpackie, pow. leski, gm. Cisna ; okolice)
(1)
Europa Środkowo-Wschodnia
(1)
Indie
(1)
Irak
(1)
Japonia
(1)
Jerozolima (Izrael)
(1)
Kambodża
(1)
Kraje byłego ZSRR
(1)
Kresy wschodnie Rzeczypospolitej
(1)
Kuba
(1)
Lwów (Ukraina, obw. lwowski)
(1)
Nieszawa (woj. kujawsko-pomorskie, pow. aleksandrowski, gm. Nieszawa)
(1)
Portugalia
(1)
Powiat stalowowolski (woj. podkarpackie)
(1)
Powiat tarnobrzeski (woj. podkarpackie)
(1)
Prowansja (Francja ; kraina historyczna)
(1)
Stambuł (Turcja)
(1)
Stany Zjednoczone (USA)
(1)
Toskania (Włochy
(1)
Toskania (Włochy)
(1)
Uganda
(1)
Województwo podkarpackie (1999- )
(1)
Gatunek
Przepisy kulinarne
(327)
Książka kucharska
(176)
Poradnik
(154)
Publikacja bogato ilustrowana
(146)
Opracowanie
(7)
Publikacje dla dzieci
(5)
Biografia
(4)
Podręcznik akademicki
(4)
Wydawnictwa popularne
(4)
Opowiadania i nowele
(3)
Pamiętniki i wspomnienia
(3)
Publikacje dla dzieci i młodzieży
(3)
Publikacje popularnonaukowe
(3)
Informator
(2)
Książka z naklejkami
(2)
Literatura podróżnicza
(2)
Przewodnik turystyczny
(2)
Relacja z podróży
(2)
Wywiad dziennikarski
(2)
Album
(1)
Atlas ichtiologiczny
(1)
Autobiografia
(1)
Esej
(1)
Fantastyka
(1)
Gry i zabawy
(1)
Komiks
(1)
Książki
(1)
Książki kucharskie
(1)
Literatura podróżnicza amerykańska
(1)
Monografia
(1)
Pamiętniki amerykańskie
(1)
Pamiętniki i wspomnienia włoskie
(1)
Podręcznik
(1)
Poradnik dla chorych i niepełnosprawnych
(1)
Poradnik dla młodzieży
(1)
Prace popularne [Typ publikacji]
(1)
Przepisykulinarne
(1)
Przewodnik historyczny
(1)
Przewodnik tematyczny
(1)
Publiakcja bogato ilustrowana
(1)
Publicystyka
(1)
Publicystyka polska
(1)
Publikacja bogaato ilustrowana
(1)
Publikacje naukowe
(1)
Reportaż
(1)
Table-talk (literatura)
(1)
Dziedzina i ujęcie
Historia
(4306)
Edukacja i pedagogika
(2184)
Medycyna i zdrowie
(1223)
Literaturoznawstwo
(1142)
Religia i duchowość
(1120)
Kulinaria
(541)
Kultura i sztuka
(1105)
Psychologia
(991)
Socjologia i społeczeństwo
(934)
Podróże i turystyka
(857)
Polityka, politologia, administracja publiczna
(736)
Biologia
(734)
Prawo i wymiar sprawiedliwości
(603)
Hobby i czas wolny
(594)
Bezpieczeństwo i wojskowość
(545)
Gospodarka, ekonomia, finanse
(519)
Językoznawstwo
(440)
Inżynieria i technika
(353)
Kultura fizyczna i sport
(329)
Etnologia i antropologia kulturowa
(308)
Rodzina, relacje międzyludzkie
(304)
Geografia i nauki o Ziemi
(282)
Rozwój osobisty
(277)
Zarządzanie i marketing
(269)
Fizyka i astronomia
(262)
Filozofia i etyka
(221)
Informatyka i technologie informacyjne
(204)
Architektura i budownictwo
(202)
Styl życia, moda i uroda
(186)
Nauka i badania
(152)
Opieka nad zwierzętami i weterynaria
(133)
Chemia
(122)
Ochrona środowiska
(103)
Rolnictwo i leśnictwo
(101)
Media i komunikacja społeczna
(99)
Matematyka
(96)
Transport i logistyka
(80)
Praca, kariera, pieniądze
(77)
Bibliotekarstwo, archiwistyka, muzealnictwo
(72)
Dom i ogród
(49)
Archeologia
(38)
Socjologia i społeczeµstwo
(31)
Styl życia, moda, uroda
(4)
Zabawy i gry
(4)
Zoologia
(4)
Audiobooki
(1)
Dokumenty dźwiękowe
(1)
Edukacja i Pedagogika
(1)
Elektoenergetyka
(1)
Filozofia
(1)
Geografia
(1)
Geografia i nauka o Ziemi
(1)
Geologia
(1)
Hobby
(1)
Język polski (przedmiot szkolny)
(1)
Kryminał
(1)
Kucharstwo
(1)
Medycyna i Zdrowie
(1)
Nauka i badanie
(1)
Pamiętniki i wspomnienia
(1)
Polityka, politologia administracja publiczna
(1)
Powieść obyczajowa
(1)
Prawo i sprawiedliwość
(1)
Relacje międzyludzkie
(1)
Religia
(1)
Romans
(1)
Rozrywki, zabawy, gry
(1)
Styl życia, moda i urod
(1)
Varia
(1)
Zarzadzanie i marketing
(1)
541 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
(Dla Bystrzaków)
U góry okładki: W prostocie tkwi siła. Na okładce: Przejdź na dietę ketogeniczną, odkryj 55 łatwych przepisów na pyszne dania, zrzuć zbędne kilogramy i odzyskaj zdrowie.
Przejdź na dietę ketogeniczną Odkryj 55 przepysznych i łatwych do przygotowania przepisów Zrzuć zbędne kilogramy i odzyskaj zdrowie Odzyskaj zdrowie z dietą keto! Dieta ketogeniczna to najpopularniejsza dieta na świecie. Udowodniono, że wspiera spalanie tłuszczu, redukuje stany zapalne, pomaga w walce z rakiem, obniża ryzyko zachorowania na cukrzycę, przywraca równowagę hormonalną, a nawet wydłuża życie. Książka, którą trzymasz w rękach, pełna jest pysznych przepisów, od casserole z kurczakiem po kremowy mus ciasteczkowy. Pomoże Ci też wypełnić kuchnię produktami ketogenicznymi, wytłumaczy, co jadać na mieście, jak poprawić zdrowie swojego mózgu i jak podnieść poziom energii! W książce: Mechanizmy ketozy i zasady diety ketogenicznej Ketogeniczny plan treningowy Zalety postu przerywanego Ponad pięćdziesiąt świetnych przepisów Sposoby na utrzymanie diety, gdy jada się poza domem[dla.bystrzakow.pl]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. W-641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Polskie posty / Barbara Adamczewska. - Warszawa : Nowy Świat, 2007. - 160 stron ; 21 cm.
Na okładce podtytuł .: zupy, pierogi, ryby, grzyby, jarzyny.
Popularna autorka poradników kulinarnych, Barbara Adamczewska, tym razem przygotowała coś bardzo specjalnego. "Posty polskie" to książka zawierająca szereg różnorodnych przepisów na postne potrawy, którymi zachwycić się może nawet najwybredniejszy smakosz. Zupy, dania z mąki, kasz i ryżu, potrawy z warzyw i ziemniaków, jaja, ryby - to główne tematy książki. Autorka wiele uwagi poświęciła także grzybom, które są dodawane do wielu różnych dań tradycyjnej postnej kuchni polskiej. Występują też jako dodatek nadający wielu potrawom smak, woń i charakter. Znaleźć tu można np. przepis na zupę postną z powideł, befsztyk z borowików czy wytworny pasztet z jaj. Amatorzy pierogów, naleśników i knedli zachwycą się sporą ilością przepisów na farsze do ich ulubionych potraw. W ciągu długiej historii polskiej kuchni postnej powstawały receptury potraw, które pojawiając się na polskich stołach, dają świadectwo pomysłowości i kultury kulinarnej. Wydaje się, że warto było te perełki ocalić od zapomnienia. Wiele z przepisów sprzed setek lat z różnych przyczyn nie nadaje się do zastosowania, więc trzeba przeprowadzić mały lifting, spróbować nieco je odchudzić, ująć im nieco tuczących dodatków, a potem przełożyć na współczesną technikę wykonania, zachowując w miarę możliwości smak, coś z ducha potraw, które także dziś powinny smakować. Warto pokazać, co było w tradycyjnej kuchni wspaniałego i co należy pamiętać. Historia kuchni, obecna w każdym przepisie, to przecież cząstka dziejów kraju i ludzi. [www.empik.com]
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. MgW-27682, MgW-23076 (2 egz.)
Filia nr 2 Wypożyczalnia (ul. Siedlanowskiego 3)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.2 - 641.5 (1 egz.)
Filia nr 3 (ul. Rozwadowska 6)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.3 - 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Złota kuchnia polska / Elżbieta Adamska. - Ożarów Mazowiecki : Wydawnictwo Olesiejuk, copyright 2011. - 479 stron : ilustracje kolorowe ; 23 cm.
Ponad 1000 dokładnie sprawdzonych przepisów na potrawy, które z łatwością można przygotować z dostępnych na rynku produktów.Wiele wariantów tradycyjnych dań.Nowe pomysły przywiezione z podróży po Chinach, Włoszech, Francji, Grecji, Chorwacji...Regionalne polskie przepisy na pyszne potrawy.Porady praktyczne usprawniające pracę.A wszystko opisane krok po kroku, aby gotowanie mogło być relaksem i przjemnością. [Olesiejuk, 2011]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. W-641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Cukier niszczy zdrowie - to zostało dowiedzione naukowo. Poza tym znacząco nas postarza: jest odpowiedzialny za suchą skórę, zmarszczki i koszmar młodzieńczych lat - wypryski. Dietetyczka Brooke Alpert oraz dermatolożka Patricia Farris połączyły siły, by stworzyć rewolucyjny program eliminujący cukier z diety i przywracający skórze zdrowy, młodzieńczy wygląd. Opracowały program detoksu, który powstrzyma apetyt na cukier i ułatwi wykluczenie pokarmów odpowiedzialnych za tycie, zmęczenie oraz przedwczesne starzenie się. Szkodliwy dla zdrowia cukier autorki zastępują składnikami dodającymi energii, pomagającymi zrzucić zbędne kilogramy i odzyskać młody wygląd. To kompleksowe podejście do odżywiania i pielęgnacji skóry sprawi, że poczujesz się i będziesz wyglądać olśniewająco. Trzydniowy plan odstawienia cukru i oczyszczenia organizmu Miesięczny plan posiłków Lista zakupów oraz 50 przepisów Strategia zwalczania niezdrowych zachcianek oraz jadania poza domem Lista najlepszych produktów i potraw sprzyjających młodzieńczej, pełnej blasku cerze Propozycja najlepszych naturalnych produktów służących zdrowiu skóry [Bukowy Las, 2015]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. W-613/615 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Na okładce i stronie tytułowej logo i nazwa szkoły "Le Cordon Bleu".
W tym przepięknie wydanym albumie najlepsi szefowie kuchni prezentują przepisy na bagietki, chleby żytnie, orkiszowe czy razowe, ciabatty, brioszki, rogaliki i wiele innych piekarniczych wypieków. Prestiżowa szkoła Le Cordon Bleu odkrywa przed Czytelnikiem wszystkie techniki przygotowania i wypiekania chleba! W książce zebrano receptury na pieczywo z całego świata, nie brakuje też praktycznych porad dotyczących różnych metod wyrabiania i formowania ciasta. Dodatkowo przepisy opatrzono zdjęciami prowadzącymi adeptów piekarnictwa krok po kroku aż do pysznego bochenka. [www.platon.com.pl].
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. C-64/regał 9 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Domowe kiełbasy : 100 najlepszych przepisów / Warren R. Anderson ; [tłumaczenie Agnieszka Chodkowska-Gyurics]. - Wydanie 4. - Warszawa : Wydawnictwo RM, copyright 2017. - 253, [1] strona : ilustracje, fotografie ; 24 cm.
Autor przedstawia kompletny poradnik przygotowywania wszelkiego rodzaju kiełbas: wołowych i wieprzowych, w osłonkach i bez, drobiowych i z dziczyzny, wędzonych, fermentowanych i wielu innych. Podaje dokładne instrukcje, jak mielić mięso, napełniać osłonki, wędzić i doprawiać kiełbasy. Książka zawiera rozdziały poświęcone wyposażeniu, bezpieczeństwu żywności oraz metodom parzenia i wędzenia kiełbas. Znajdziesz tu przepisy na kiełbasę polską, a także na kiełbaski wiedeńskie, niemiecką bratwurst, grecką laukonikę, chorizo, salami i wiele innych w sumie 100 różnych przepisów na kiełbasy. Nigdzie tego nie znajdziesz. Każdy, kto poważnie myśli o domowym wyrobie kiełbas, po prostu połknie tę książkę. Książka ta to wspaniały i przyjazny poradnik, godny polecenia wszystkim ambitnym amatorom. [www.empik.com]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. W-641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Alaantkowe BLW / Joanna Anger, Anna Piszczek. - Warszawa : Grupa Wydawnicza Relacja, 2015. - 206, [2] strony : ilustracje kolorowe; 22 cm.
Na okładce: Autorki z finałowej trójki konkursu Blog Roku 2014 w kategorii Kulinarne.
Chcesz, aby Twoje dziecko jadło nie tylko chętnie, ale też różnorodnie i zdrowo? Niezależnie od tego, czy masz doświadczenie w gotowaniu, czy dopiero zaczynasz kucharską przygodę, razem z dzieckiem możecie cieszyć się smacznymi posiłkami na każdym etapie rozszerzania diety. W tej domowej książce kucharskiej znajdziesz: Przepisy, które możesz zastosować od samego początku rozszerzania diety, i takie, które zasmakują starszemu dziecku i rodzicom Potrawy tradycyjne, a także wegańskie, bezglutenowe czy bez nabiału Pomysły na smaczne śniadania i obiady oraz dania, które możesz zabrać ze sobą na wycieczkę Pyszne desery, które – jeśli chcesz – możesz przygotować bez dodatku cukru. Każdą z tych potraw przyrządzisz szybko i łatwo z dostępnych składników. Odkryj radość gotowania razem z dzieckiem. Smacznego! [www.taniaksiazka.pl]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. W-641.56 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Na okładce: Ponad 100 przepisów dla dzieci i całej rodziny.
Twoje dziecko potrafi już chodzić i głośno domagać się dokładki? Albo może wręcz przeciwnie –protestuje przeciwko koperkowi w zupie i pracowicie wydłubuje rodzynki z ciasta? Ta książka jest właśnie dla Ciebie! Autorki najpopularniejszego w Polsce kulinarnego bloga o metodzie BLW, doświadczone mamy, doskonale wiedzą, że dzieci potrafią przy jedzeniu wybrzydzać, grymasić i tygodniami jeść to samo. Proponują więc przepisy na dania, które wpisują się w preferencje dzieci, mają szanse spełnić ich kryteria, zapewniają wszystkie niezbędne składniki odżywcze, a jednocześnie są proste i szybkie w przygotowaniu oraz, oczywiście – smaczne! W książce znajdziesz między innymi przepisy na: – domowe pieczywo i inne wypieki, – wartościowe śniadania – szybkie dania obiadowe, – zdrowe desery, – przepisy na imprezy dla dzieci,a także porady kuchenne i wiele podpowiedzi ułatwiających kulinarne działania – również dla rodziców alergików.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. W-641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Nowe alaantkowe BLW / Joanna Anger, Anna Piszczek. - Warszawa : Wydawnictwo Mamania - Grupa Wydawnicza Relacja, copyright 2017. - 191, [1] strona : fotografie ; 22 cm.
Na okładce podtytuł: ponad 100 nowych przepisów dla niemowląt i całej rodziny.
Joanna Anger i Anna Piszczek powracają z kolejną książką kucharską przeznaczoną dla rodziców, którzy razem z dziećmi wyruszają w kulinarną podróż po świecie nowych smaków. Metoda BLW już na dobre zagościła w polskich domach. Tysiące maluchów nauczyło się dzięki niej jeść zdrowo i różnorodnie, a rodzice przekonali się, że najlepszy sposób na wychowanie małego smakosza to zasiąść razem z nim do stołu i cieszyć się wspólnym posiłkiem. Ale co powinno znaleźć na talerzach, żeby dzieci z radością zjadły posiłek, a do ich brzuszków trafiły wartościowe składniki odżywcze. Autorki najpopularniejszego w Polsce bloga o metodzie BLW proponują ponad sto nowych przepisów, wśród których znajdują się między innymi: smaczne śniadania, od których cała rodzina może zacząć nowy dzień, pożywne przekąski, które można zabrać ze sobą na spacer, na piknik lub na plac zabaw, nowe wersje tradycyjnych zup, które zapewnią mnóstwo energii ruchliwym maluchom. W książce znajdują się również przykładowe jadłospisy (na upały i na zimowe dni, na weekendy i czas choroby, wegetariańskie i na początek rozszerzania diety), dzięki którym łatwiej zaplanować posiłki na cały dzień. Nowe AlaAntkowe BLW to świetny sposób na kuchenne sukcesy, na których skorzysta cała rodzina i duzi, i mali. Smacznego! Joanna Anger na co dzień nauczycielka wychowania przedszkolnego, mama Ali i Zuzi i Anna Piszczek polonistka i historyczka, mama Antka są twórczyniami bloga AlaAntkowe BLW. Ich pierwsza książka natychmiast została bestsellerem, stając się obowiązkową pozycją w kuchennych biblioteczkach wielu tysięcy polskich rodzin. [Grupa Wydawnicza Relacja, 2019]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. W-641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Kochani! Oddaję w wasze ręce kolejną już książkę o tematyce kucharskiej z pogranicza łemkowsko-bojkowskiego, a nade wszystko z terenu Karpat Zachodnich. Teren, jaki objąłem badaniem, praktycznie zaczyna się w okolicach Sławska na Ukrainie, a kończy się gdzieś w okolicy Buska, Krynicy Górskiej. Zbierane od wielu, wielu lat przepisy, w dużej mierze od osób, które już spożywają niebiańskie potrawy, trudno jest zestawić w jakąś chronologię lub też podawać je pod kątem walorów smakowych, czy też według spisu alfabetycznego. Podaję je tak, jak zostały spisane. Dużą trudność przysporzyły mi tłumaczenia z pamiętników gospodyń z tamtych czasów, które pisane były w mieszanym języku bojkowsko-łemkowsko-rusnacko-wegiersko-słowacko-ukraińsko-niemiecko-rumuńsko-polskim. W wielu przypadkach trzeba było domyślać się z jakich składników i jak zrobić daną potrawę. Najprostszym rozwiązaniem było ugotowanie jej metodą prób i błędów. (…) Można więc w tej książce znaleźć potrawy bardzo proste i prymitywne, które pozwalały na jako takie przeżycie, ale można również srodze się zdziwić, kiedy potrawy będą bardzo zacne i drogie. Ponad wszystko jednak, prymitywność przygotowania tych potraw i ich zadziwiający, wspaniały smak nie mają sobie równych w żadnym innym rejonie świata. [fragment wstępu autora]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 3 (ul. Rozwadowska 6)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.3 - 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Czy wiesz, że kawa może być jednym z najzdrowszych posiłków w ciągu dnia? To nie żart! Wystarczy, że wybierzesz kawę odpowiedniej jakości oraz przygotujesz ją trzymając się prostych zasad. Bob Arnot, autor Kawy dla zdrowia, też kocha ten napój i postanowił przebadać jego działanie tak dokładnie, jak to tylko możliwe. W efekcie powstała kompletna analiza czarnego złota – kawy, a także nowatorska rewolucyjna dieta kawowa. Sprawdź, jak wykorzystywać zdrowotne walory kawy oraz zapobiegać negatywnym skutkom jej picia, a przy okazji wydłużyć swoje życie! Z książki dowiesz się, jak: - dobrać gatunek ziaren do osobistych preferencji i organizmu; - zaparzać, przechowywać i w pełni wykorzystać potencjał kawy; - intensyfikować lub łagodzić jej pobudzające działanie; - komponować smaczne i zdrowe posiłki z dodatkiem czarnego napoju - schudnąć, odzyskać utraconą energię i poprawić sprawność mózgu pijąc codziennie kawę. Dołącz do kawowej rewolucji i żyj dłużej pijąc swój ulubiony napój! [https://lubimyczytac.pl/ksiazka/4875315/kawa-dla-zdrowia]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 3 (ul. Rozwadowska 6)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.3 - 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Kuchnia polska : 1001 przepisów / Ewa Aszkiewicz. - Poznań : Publicat Wydawnictwo, copyright 2014. - 528 stron : fotografie ; 27 cm.
Książka zawierająca 1001 sprawdzonych przepisów na tradycyjnie i nowoczesne polskie dania. Znaleźć tu można przepisy na dania tańsze i droższe, dietetyczne i wysokokaloryczne oraz codzienne i świąteczne. Będzie doskonałym prezentem dla każdej pani domu. [www.taniaksiazka.pl]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. W-641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Na okładce i stronie tytułowej: Septem.
Aby dobrze się czuć i świetnie wyglądać, trzeba zdrowo jeść. Rzadko jednak wiemy, czym właściwie jest zdrowe odżywianie. Zalecenia w tym zakresie zmieniają się dynamicznie - dotyczy to zarówno oficjalnej dietetyki, jak i modnych diet lansowanych przez celebrytów. Ostatnio szczególnie dużym zainteresowaniem cieszy się kolagen. Jest to białko charakteryzujące się specyficznym połączeniem aminokwasów - niezwykle istotne dla zdrowia. Funkcjonowanie mięśni, stawów, skóry, jelit, układu odpornościowego i wielu innych organów jest od niego uzależnione. Czy warto więc systematycznie wzbogacać dietę w kolagen? Owszem, warto! Jak zrobić to dobrze, dowiesz się z tej książki. Dzięki niej zrozumiesz, jak działa kolagen i dlaczego jest tak ważny dla organizmu. Dowiesz się, co mówi nauka o bezpiecznym odzyskiwaniu witalności, przywracaniu równowagi hormonalnej i poprawianiu odporności za pomocą diety kolagenowej. Nauczysz się także dostarczać sobie kluczowych składników i wykonywać odpowiednie ćwiczenia, dzięki którym Twoje ciało będzie sprawnie produkować kolagen. Zapoznasz się z dwoma różnymi planami dietetycznymi i mnóstwem sprawdzonych przepisów. Książka zawiera wiele praktycznych porad i konkretnych wskazówek, dzięki którym już niedługo będziesz się cieszyć sprawnością, zdrowiem i urodą! [Helion, 2019]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. C-615 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. MgW-23077, MgW-26603, MgW-3370 (3 egz.)
Filia nr 5 (ul. Wańkowicza 69)
Egzemplarze są obecnie niedostępne
Filia nr 3 (ul. Rozwadowska 6)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.3 - 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Christopher Bakken wyrusza w podróż życia, podczas której zgłębia sekrety jednej z najbardziej niedocenianych europejskich kuchni. W towarzystwie brata i przyjaciół przemierza Grecję w poszukiwaniu najsmaczniejszych lokalnych specjałów. Zbiera oliwki na Tasos, piecze chleb na Krecie, a na Kithirze odkrywa miód tymiankowy. "Smakując Grecję" to przepiękna opowieść o ośmiu elementach greckiego stołu: oliwkach, rybach, chlebie, fasoli, mięsie, winie, serze i miodzie. Rozpocznij swoją wielką grecką przygodę. Odkryj nowe smaki i odwiedź magiczne miejsca. Przyrządź grecką ucztę we własnej kuchni. Poznaj tajniki wytwarzania takich przysmaków jak ravioli z jagnięciną, grillowana ośmiornica i kotleciki z ciecierzycy. Gotując, śmiej się, tańcz i ciesz się życiem. [www.empik.com, 2015]
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. W-913(4) (1 egz.)
Filia nr 3 (ul. Rozwadowska 6)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.3 - 929 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Kuchnia chińska / [tłumaczenie z angielskiego Magdalena Balcerczyk]. - Wrocław : Astrum, 1992. - 96 stron : ilustracje kolorowe ; 28 cm.
(Kuchnie z Czterech Stron Świata)
Przepisy kuchni chińskiej
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. W-641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Książka stanowi kompendium wiedzy o technologii wędzenia żywności. Omówiono w niej technologię wędzenia najważniejszych grup produktów żywnościowych, sposoby otrzymywania dymu wędzarniczego i preparatów wędzarniczych, a także wpływ wędzenia na wartość odżywczą i zdrowotną żywności. Oprócz zagadnień teoretycznych podano w niej wskazówki dotyczące poszczególnych operacji i zabiegów występujących w procesie wędzenia. Przyjęcie formy podręcznikowej, z elementami monografii sprawia, że książka jest użytecznym materiałem dla studentów, magistrantów i doktorantów technologii żywności i żywienia człowieka, jak również dla pracowników inżynieryjno-technicznych przemysłu spożywczego. Może być też źródłem wiedzy dla studentów kierunków pokrewnych, takich jak towaroznawstwo i dietetyka, słuchaczy studiów podyplomowych z zakresu nauk o żywności i żywienia oraz dla uczniów techników przemysłu spożywczego. [www.azymut.pl, 2017]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. C-66/69 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Toksykologia żywności bez tajemnic / Stefan Ball. - Warszawa : Medyk, copyright 1998. - 144 strony : rysunki ; 21 cm.
Toksykologia żywności. Książka zawiera popularną, ale w pełni naukowo udokumentowaną prezentację współczesnej wiedzy na temat skażeń biologicznych i zanieczyszczeń chemicznych żywności, którą codziennie spożywamy. Jest to praktyczny poradnik dla tych wszystkich, którzy pragną uniknąć niebezpieczeństw na jakie wystawia nas inżynieria genetyczna, uprzemysłowione rolnictwo, zaawansowane technologie przetwórstwa i przechowywania, masowa sprzedaż i agresywny marketing. [www.azymut.pl, 2018]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. C-613 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Zdrowe strączki : oryginalne przepisy na pożywne dania / Maria Banach - Warszawa : Edgard, copyright 2017. - 212, [4] strony : ilustracje kolorowe ; 22 cm.
Strączki na naszych stołach goszczą coraz częściej, ale ciągle za rzadko. Soczewica, groch, fasola, bób, ciecierzyca i soja to bogactwo wartości odżywczych. Zastosowanie tych roślin w zupach, sałatkach, sosach, daniach głównych czy deserach daje wprost nieograniczone możliwości łączenia smaków oraz aromatów nie tylko wegetarianom i weganom, lecz także wielbicielom dań mięsnych czy ryb. Blisko 90 oryginalnych przepisów zilustrowanych niepowtarzalnymi autorskimi zdjęciami to najlepszy dowód na to, że z warzyw strączkowych można wyczarować znacznie więcej niż fasolkę po bretońsku czy grochówkę. Daj się zatem zaprosić na prawdziwą kulinarną ucztę i odkryj strączki na nowo!
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. W-641.56 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Publikacja Klubu dla Ciebie nr 581.
Ponad 50 przepisów na wspaniałe pachnące ciasta - dla całej rodziny, przyjaciół i gości - które można z powodzeniem wykonać samodzielnie. Obok receptur klasycznej szarlotki i sernika znajdują się też nowe pomysły. Dla początkujących w pierwszej części książki zawarto opisy wykonania krok po kroku wszystkich rodzajów ciast, wzbogacone 34 fotografiami. [Klub dla Ciebie, 2005]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. W-641 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej