Kuchnia regionalna
Sortowanie
Źródło opisu
Katalog księgozbioru
(20)
Forma i typ
Książki
(19)
Poradniki i przewodniki
(9)
Publikacje promocyjne
(2)
Audiobooki
(1)
Proza
(1)
Publikacje fachowe
(1)
Publikacje popularnonaukowe
(1)
Dostępność
dostępne
(16)
tylko na miejscu
(6)
wypożyczone
(1)
nieokreślona
(1)
Placówka
Wypożyczalnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
(6)
Multiteka (ul. Popiełuszki 10)
(2)
Wypożyczalnia Książki Mówionej (ul. Popiełuszki 10)
(1)
Filia nr 5 (ul. Wańkowicza 69)
(1)
Filia nr 2 Wypożyczalnia (ul. Siedlanowskiego 3)
(2)
Filia nr 3 (ul. Rozwadowska 6)
(5)
Czytelnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
(6)
Filia nr 2 Czytelnia (ul. Siedlanowskiego 3)
(1)
Autor
Ochman Paweł (kulinaria)
(2)
Wierzba Paulina (pedagog)
(2)
Antoniszak Krzysztof (pisarz)
(1)
Banach Kamil
(1)
Berger Stanisław (1923- )
(1)
Bockenheim Krystyna (1935- )
(1)
Chojnowska Ilona (1982- )
(1)
Czerwińska-Rydel Anna (1973- )
(1)
Czubernatowa Wanda (1937- )
(1)
De Blasi Marlena (1952-)
(1)
Dekowski Jan Piotr (1907-1988)
(1)
Dutkiewicz Elżbieta
(1)
Frelichowska Kinga (1977- )
(1)
Grata Ewa
(1)
Hołub Barbara
(1)
Janczarek Piotr (dziennikarz)
(1)
Kersh Nidal (1983- )
(1)
Konieczny Jacek (tłumacz)
(1)
Kukuła Tomasz
(1)
Kłossowski Tadeusz
(1)
Lasocka Zofia (tłumaczka)
(1)
Markuza Biruta (kulinaria)
(1)
Popek-Banach Agnieszka
(1)
Pyszkowska Kazimiera
(1)
Rzemień Krystian (1984- )
(1)
Sowa Robert (1966- )
(1)
Stępowski Robert
(1)
Sudoł Jerzy (1954- )
(1)
Wasilkowska-Frelichowska Krystyna
(1)
Wawer Tomasz
(1)
Weibull Lennart
(1)
Wielgus Dominik
(1)
Wojciechowska Ewa (1948- )
(1)
Zieliński Krzysztof
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(6)
2010 - 2019
(9)
2000 - 2009
(1)
1990 - 1999
(2)
1970 - 1979
(1)
Okres powstania dzieła
2001-
(13)
Kraj wydania
Polska
(19)
nieznany (p)
(1)
Język
polski
(19)
nieznany (0 p)
(1)
Odbiorca
6-8 lat
(3)
9-13 lat
(3)
Dzieci
(3)
Przynależność kulturowa
Literatura polska
(1)
Temat
Kobieta
(3516)
Przyjaźń
(2375)
II wojna światowa (1939-1945)
(2108)
Rodzina
(2095)
Miłość
(1855)
Kuchnia regionalna
(-)
Tajemnica
(1694)
Zwierzęta
(1358)
Relacje międzyludzkie
(1306)
Śledztwo i dochodzenie
(1241)
Dzieci
(1045)
Zabójstwo
(1019)
Pisarze polscy
(1010)
Nastolatki
(914)
Rodzeństwo
(862)
Uczucia
(855)
Dziewczęta
(851)
Magia
(843)
Życie codzienne
(791)
Psy
(717)
Sekrety rodzinne
(717)
Uczniowie
(709)
Małżeństwo
(699)
Policjanci
(696)
Boże Narodzenie
(661)
Żydzi
(659)
Polacy za granicą
(647)
Ludzie a zwierzęta
(600)
Władcy
(562)
Język polski
(561)
Trudne sytuacje życiowe
(554)
Osoby zaginione
(552)
Wakacje
(502)
Relacja romantyczna
(488)
Wybory życiowe
(482)
Koty
(468)
Podróże
(466)
Uprowadzenie
(449)
Kultura
(446)
Chłopcy
(443)
Arystokracja
(432)
Matki i córki
(422)
Polityka międzynarodowa
(410)
Przestępczość zorganizowana
(410)
Wychowanie w rodzinie
(395)
Poszukiwania zaginionych
(385)
Dziadkowie i wnuki
(384)
Aktorzy polscy
(369)
Prywatni detektywi
(359)
Zakochanie
(344)
Zdrowe odżywianie
(343)
Dziennikarze
(340)
Katolicyzm
(339)
Ojcowie i córki
(338)
Pisarze
(335)
Wsie
(333)
Zemsta
(331)
Polityka
(328)
Polityka wewnętrzna
(327)
Duchowieństwo katolickie
(326)
Seryjni zabójcy
(324)
Regionalizm
(320)
Mężczyzna
(310)
Filozofia
(303)
Wojsko
(300)
Dojrzewanie
(294)
Samorealizacja
(294)
Lekarze
(288)
Zabawa
(288)
Szlachta
(282)
Szkoły
(275)
Holokaust
(272)
Samotność
(272)
Obyczaje i zwyczaje
(271)
Historia
(268)
Mickiewicz, Adam (1798-1855)
(267)
Zamki i pałace
(266)
Powstanie warszawskie (1944)
(264)
Pomaganie
(262)
Władza
(261)
Walka dobra ze złem
(260)
PRL
(259)
Źródła historyczne
(257)
Ludzie bogaci
(256)
Przyroda
(254)
Spisek
(254)
Kradzież
(253)
Kościół katolicki
(252)
Zabójstwo seryjne
(252)
Wojna
(247)
Las
(245)
Nauka
(245)
Zarządzanie
(245)
Śmierć
(245)
Rozwój psychofizyczny dziecka
(244)
Poeci polscy
(241)
Psychologia
(241)
Tematy i motywy
(236)
Wychowanie
(235)
Sieroty
(234)
Czarownice i czarownicy
(233)
Temat: czas
1901-2000
(3)
1501-1600
(2)
1601-1700
(2)
1701-1800
(2)
1801-1900
(2)
1201-1300
(1)
1301-1400
(1)
1401-1500
(1)
1901-1914
(1)
1914-1918
(1)
2001-
(1)
Temat: miejsce
Polska
(4)
Podkarpacie Północne
(2)
Bieszczady Zachodnie
(1)
Islandia
(1)
Jerozolima (Izrael)
(1)
Liechtenstein
(1)
Lwów (Ukraina, obw. lwowski)
(1)
Nieszawa (woj. kujawsko-pomorskie, pow. aleksandrowski, gm. Nieszawa)
(1)
Norwegia
(1)
Podhale
(1)
Powiat stalowowolski (woj. podkarpackie)
(1)
Powiat tarnobrzeski (woj. podkarpackie)
(1)
Rzeszów (woj. podkarpackie ; okolice)
(1)
Warszawa (woj. mazowieckie)
(1)
Wilno (Litwa ; okolice)
(1)
Województwo małopolskie (1999- )
(1)
Województwo podkarpackie (1999- )
(1)
Włochy
(1)
Gatunek
Przepisy kulinarne
(7)
Publikacja bogato ilustrowana
(7)
Książka kucharska
(4)
Przewodnik turystyczny
(3)
Audiobooki
(1)
Dokumenty dźwiękowe
(1)
Informator
(1)
Opowiadania i nowele
(1)
Poradnik
(1)
Przewodnik historyczny
(1)
Przewodnik tematyczny
(1)
Publicystyka polska
(1)
Publikacje dla dzieci
(1)
Publikacje popularnonaukowe
(1)
Szkice literackie polskie
(1)
Dziedzina i ujęcie
Kulinaria
(10)
Podróże i turystyka
(3)
Historia
(2)
Styl życia, moda i uroda
(1)
20 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
Kochani! Oddaję w wasze ręce kolejną już książkę o tematyce kucharskiej z pogranicza łemkowsko-bojkowskiego, a nade wszystko z terenu Karpat Zachodnich. Teren, jaki objąłem badaniem, praktycznie zaczyna się w okolicach Sławska na Ukrainie, a kończy się gdzieś w okolicy Buska, Krynicy Górskiej. Zbierane od wielu, wielu lat przepisy, w dużej mierze od osób, które już spożywają niebiańskie potrawy, trudno jest zestawić w jakąś chronologię lub też podawać je pod kątem walorów smakowych, czy też według spisu alfabetycznego. Podaję je tak, jak zostały spisane. Dużą trudność przysporzyły mi tłumaczenia z pamiętników gospodyń z tamtych czasów, które pisane były w mieszanym języku bojkowsko-łemkowsko-rusnacko-wegiersko-słowacko-ukraińsko-niemiecko-rumuńsko-polskim. W wielu przypadkach trzeba było domyślać się z jakich składników i jak zrobić daną potrawę. Najprostszym rozwiązaniem było ugotowanie jej metodą prób i błędów. (…) Można więc w tej książce znaleźć potrawy bardzo proste i prymitywne, które pozwalały na jako takie przeżycie, ale można również srodze się zdziwić, kiedy potrawy będą bardzo zacne i drogie. Ponad wszystko jednak, prymitywność przygotowania tych potraw i ich zadziwiający, wspaniały smak nie mają sobie równych w żadnym innym rejonie świata. [fragment wstępu autora]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 3 (ul. Rozwadowska 6)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.3 - 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 2 Wypożyczalnia (ul. Siedlanowskiego 3)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.2 - 641.5 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. C-64, MgC-4772/VIII (2 egz.)
Filia nr 2 Czytelnia (ul. Siedlanowskiego 3)
Brak informacji o dostępności: sygn. F.2 Cz. - 641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
"Wymiana" to pełna ciekawostek książka o podróży przez cztery kraje: Polskę, Norwegię, Islandię i Liechtenstein. Dołącz do wyprawy Stefana, Alexa, Elin, Nory i Kacpra.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Multiteka (ul. Popiełuszki 10)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. M-II/Op (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 3 (ul. Rozwadowska 6)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.3 - 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Przygoda Marleny de Blasi z gotowaniem zaczęła się, gdy autorka miała dziewięc lat. Na jednej z plaż południowego wybrzeża Italii spotkała staruszkę, piekącą na ognisku ziemniaki, skropione oliwką z oliwek i posypane rozmarynem oraz grudkami morskiej soli. Wtedy postanowiła, że zgłębi arkana sztuki kulinarnej... W smakach południowej Italii Marlena opisuje potrawy i najciekawsze miejsca związane z tym niezwykłym regionem Włoch. Zabiera nas do nieiwelkich wiosek poprzecinanych ścieżkami dla kóz, maleńkich wysepek na Morzu Śródziemnym oraz do skąpanych w słońcu metropolii. W każdym z tych miejsc Marlena odnajdzie i przekaże nam często niemal już zapomniane przepisy na smakowite przystawki, dania główne, desery, charakterystyczne dla południowych Włoch. Ta książka to coś więcej niż poradnik kulinarny - wypełniają ją nie tylko dziesiątki przepisów, ale i mnóstwo anegdot, wzruszających hbistorii i romantycznych opowieści. spróbujcie, przygotowac potrawy według zamieszczonych w książce przepisów, a poczucie wszystkimi zmysłami niepowtarzalna atmosferę południowych łąk. Na chwilę znajdziecie się w krainie rozmarynu, bazylii i wina. [www. wydawnictwoliterackie.pl]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 3 (ul. Rozwadowska 6)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.3 - 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 4 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. MgW-14289, MgW-14288, W-94(438).07 (4 egz.)
Filia nr 5 (ul. Wańkowicza 69)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.5 - 39 (1 egz.)
Filia nr 2 Wypożyczalnia (ul. Siedlanowskiego 3)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.2 - 94(438)::008 (2 egz.)
Filia nr 3 (ul. Rozwadowska 6)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.3 - 94(438) (1 egz.)
Książka
W koszyku
Smaki Lwowa : kulinarna biografia miasta / Piotr Janczarek. - Warszawa : Lira Publishing, copyright 2023. - 349, [2] strony : ilustracje kolorowe ; 21 cm.
Na okładce : "Lwów zmienił się w czasie wojny, ale wojna go nie zniszczyła..."
"Lwów zmienił się w czasie wojny, ale wojna go nie zniszczyła…” (Ze Wstępu autora) Co w dawnym Lwowie znaczyło: „iść do pana Edzia”? Dlaczego pijąc wiśniówkę, trzeba uważać na tramwaj? Jak upito czerwonego hrabiego? Co to jest żydowska penicylina? Gdyby ogłoszono konkurs na kulinarną stolicę Europy Środkowej, Lwów z powodzeniem mógłby ubiegać się o to miano. Książka opowiada o dawnym i współczesnym Lwowie, widzianym zza restauracyjnych i kawiarnianych stolików, a jednocześnie stanowi doskonały „spacerownik kulinarny”. To miasto jest jak wielki, buchający kocioł, z którego wydobywają się wciąż nowe smaki, idee, pomysły, lecz nie zapomina ono przy tym o tradycji. Do paleniska dorzucają szefowie kuchni, restauratorzy, ale także wielu aktywistów, badaczy tradycji kulinarnych, ekspertów i dziennikarzy. Swoimi autorskimi przepisami podzielili się z nami szefowie kuchni najlepszych lwowskich restauracji oraz Pani Stefa – największy autorytet kulinarny w tym mieście. Piotr Janczarek kreśli pasjonującą biografię miasta – biografię pełną różnorodnych smaków i smaczków. Dodatkową zaletą książki jest staranna szata graficzna, oryginalne zdjęcia i barwne ilustracje.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. W-641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Fotografie na wyklejkach.
Poznaj smaki wielokulturowej Jerozolimy zawarte w potrawach, które prezentują niezrównaną hojność regionu. Szakszuka to nazwa dania wywodzącego się z Afryki Północnej – po arabsku słowo to oznacza również „mieszać” lub „wstrząsać”. To danie może być symbolem jedzenia, które wyłoniło się z tygla, jakim jest Jerozolima. Kuchnia tego miasta nie ma granic… i ta książka kucharska też nie! Znajdziesz w niej szereg klasycznych przepisów, na fattoush, sznycel, kebaby, hummus, falafel, shaormę i baba ganoush. Nidal Kersh przedstawia także intrygujące tło historyczne i kulturowe, tworząc w ten sposób bogaty kontekst pozwalający lepiej zrozumieć kulturę kulinarną Jerozolimy.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. W-641.56 (1 egz.)
Książka
W koszyku
"Oddajemy w Państwa ręce publikację, która stanowi owoc współpracy 6 lokalnych grup działania obejmujących 39 gmin północnego Podkarpacia i Małopolski. Współpraca związana była z realizacją projektu pod nazwą: "Turystyczny Szlak Dobrego Smaku - zwiedzaj, smakuj, wracaj". W ramach projektu powstał niniejszy album obejmujący ponad 200 najważniejszych zasobów, skatalogowanych w sekcjach: Poznaj, Spróbuj, Ugotuj," [fragment książki, 2020]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. C-Reg. (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. MgW-10503 (1 egz.)
Filia nr 3 (ul. Rozwadowska 6)
Egzemplarze są obecnie niedostępne
Książka
W koszyku
Kasze w roślinnej kuchni regionalnej / Paweł Ochman. - Wydanie pierwsze. - Warszawa : Marginesy, 2022. - 254, [2] strony : fotografie, portret ; 25 cm.
Na okładce: Autorka bloga "Weganon".
Kasze. Zapomniane, odkąd ziemniaki zawładnęły naszymi stołami. A to one od wieków były podstawą w kuchni wszystkich grup społecznych. W ozdobnej zastawie pojawiały się na królewskich i książęcych stołach. W glinianych misach w chłopskich izbach. Odkryjcie, jak smaży się kresowe pymchy, piecze pieróg biłgorajski i podkarpackie huski. Poznajcie najlepszy makowiec z kaszą manną z Podkarpacia i słynną fifkę, czyli zupę łódzkich tkaczy. Sprawdźcie, czym różni się smak krupniku kujawskiego od krupniku na wędzonych śliwkach. W jaki sposób na Dolny Śląsk, Śląsk Opolski i Ziemię Lubuską trafiła kasza kukurydziana i co z tym wspólnego mieli górale czadeccy. Dlaczego królowa Anna Jagiellonka kazała sprowadzać do Warszawy kaszę z Radomska oraz jakie przysmaki królowały w domach mieszczan w Warszawie czy Krakowie w dwudziestoleciu międzywojennym. Poznajcie roślinne wersje wielu regionalnych przysmaków: grysikowca, siekańców, izbickich golasów, szydłowieckich kaloszy, podkarpackich granatów, zawijoków janowickich, kresowej kuleszy i jacznika czy panirochów. [Marginesy, 2022]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. W-641.56 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Roślinna kuchnia regionalna / Paweł Ochman. - Warszawa : Wydawnictwo Marginesy, 2020. - 341, [3] strony : ilustracje, fotografie ; 23 cm.
Na okładce: autor bloga Weganon.
Kulinarna podróż po wszystkich regionach Polski. Odkryjecie nowe i zapomniane dania w wersjach roślinnych. Poznacie historię potraw i jaki wpływ na kuchnie regionalną miały zabory, warunki przyrodnicze, miejscowa ludność, a także położenie geograficzne. Czym są dziędziuchy na Lubelszczyźnie, hołubcie na Pomorzu Zachodnim, fujarki pastusze na Podkarpaciu, ruchańce na Kujawach czy bomby legnickie na Dolnym Śląsku. Przekonacie się jak smakują ziemniaki z jagodami, "pizza" z Borów Tucholskich i owocowe zupy z niezwykłymi dodatkami. Dowiecie się, co zrobić z czerstwego chleba, gdzie dodać pasternak, brukiew i kalarepę. Co króluje na świątecznych stołach Śląska czy Małopolski. Jakie słodkości na Tłusty Czwartek można przygotować na Pomorzu, Mazowszu, Kujawach czy Podlasiu. Zaskoczeń nie będzie końca – jak choćby takich, jak wiele tradycyjnych polskich potraw jest wegańskich od stuleci. Przygotujecie z prostych i tanich składników, wyjątkowe potrawy na słodko i wytrawnie. Na śniadanie, obiad, podwieczorek i kolację. Poznajcie regionalną kuchnie naszego kraju z użyciem roślinnych składników i cieszcie się wyjątkowym smakiem. [Wydawnictwo Marginesy, 2020]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. C-641.56-056.84 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Życie kocha jeść : nowoczesna kuchnia z regionalnymi akcentami / Robert Sowa. - Warszawa : Zwierciadło, copyright 2011. - 222, [2] strony : ilustracje kolorowe ; 26 cm.
Życie kocha jeść to zbiór autorskich przepisów Roberta Sowy. Tym razem ceniony mistrz kulinarny stworzył dania z użyciem regionalnych produktów. Ryby z polskich jezior i rzek, dziczyzna, owoce lasu, rosliny, które można zebrać na naszych łąkach, grzyby, znakomite polskie sery - w nowoczesnej., lekkiej i zdrowej odsłonie. Prócz tego - garść informacji o rodzimych specjałach. Czyli regionalny alfabet Roberta Sowy. [www.zwierciadlo.pl]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 3 (ul. Rozwadowska 6)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.3 - 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Na okładce: "Jedynka Polskie Radio".
To wyjątkowa publikacja, skierowana zarówno do turystów, którzy chcą odkrywać smaki poszczególnych regionów naszego kraju, jak i polskiej branży turystycznej oraz restauracyjnej. Odwiedzając różne regiony Polski chcielibyśmy spróbować tradycyjnych i charakterystycznych dla danego miejsca potraw lub produktów, ale często nie bardzo nawet wiemy czego szukać i o co pytać w restauracjach. Ta książka podpowiada czego w każdym regionie spróbować trzeba. Czytelnicy znajdą w niej również listę najpopularniejszych wydarzeń kulinarnych odbywających się w każdym regionie kraju oraz przepisy, umożliwiające samodzielne przygotowanie najbardziej tradycyjnych potraw regionalnych. Najważniejszym elementem książki „Smaki Polski. Zwiedzaj Polskę ze smakiem. Przewodnik kulinarny po Polsce”, jest jednak prezentacja funkcjonujących w naszym kraju szlaków kulinarnych, wchodzących w skład Konsorcjum Szlaków Kulinarnych, funkcjonującego przy Polskiej Organizacji Turystycznej, wraz z listą restauracji. Dzięki temu, czytelnik dowiaduje się nie tylko czego w poszczególnych regionach spróbować należy, ale także gdzie zjeść smacznie w certyfikowanym miejscu. Markowe produkty turystyczne, produkty regionalne i tradycyjne, wydarzenia kulinarne, przepisy umożliwiające samodzielne przygotowanie potraw charakterystycznych dla danego regionu, lista certyfikowanych i polecanych restauracji – a wszystko to w duchu niezwykle istotnego dla rozwoju turystyki marketingu doświadczeń – w książce „Smaki Polski. Zwiedzaj Polskę ze smakiem. Przewodnik kulinarny po Polsce”. [www.empik.com]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. C-338.48 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Książka, którą oddajemy do Państwa rąk stanowi wybór potraw lasowiackich, które można znaleźć w karczmach, zajazdach, restauracjach i kuchniach gospodyń naszego regionu. Ziemia bojanowska, nowodębska, baranowska i majdańska słynęła z ludzi otwartych i gościnnych, dla których dewizą było powiedzenie : "Gość w dom, Bóg w dom"...[fragment wstępu]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. C-Reg. (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Historie ze Smakiem)
Smakowite opowieści o życiu wielokulturowej społeczności nadwiślańskiego miasteczka Nieszawa, którego tradycję od wieków współtworzyli Polacy, Żydzi i Niemcy. Autorka zajrzała do kuchni nieszawskich gospodyń, wysłuchała relacji o przedwojennej przeszłości i ułożyła w całość barwne historie rodziny oraz znajomych, wplatając w nie oryginalne przepisy kuchni polskiej, kresowej, niemieckiej i koszernej. Ta porywająca lektura zaprasza do czasów, kiedy zapach chleba z opalanej drewnem piekarni unosił się nad miastem, a przygotowania do marcowych imienin wuja Jana rozpoczynały się wczesną jesienią, bo pani domu musiała zamarynować grzybki, usmażyć gruszki w słodko-kwaśnym syropie i zapeklować mięso. Dawne gospodynie wykazywały się wielką pomysłowością oraz zaradnością, potrafiły przygotować wykwintne potrawy z najprostszych składników. Pełną smaków i zapachów opowieść ilustrują niepowtarzalne archiwalne fotografie.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. W-641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Co jedzą ludzie? / Paulina Wierzba ; ilustracje Agnieszka Popek-Banach i Kamil Banach. - Poznań : Wydawnictwo Albus, copyright 2010. - 87, [5] stron : ilustracje kolorowe ; 21 cm.
Ludzie jedzą wszystko, co ma nogi oprócz stołu. Wszystko co pełza, oprócz czołgu. Wszystko, co lata, oprócz samolotu oraz wszystko co pływa oprócz łodzi podwodnej. [Albus, 2010]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Multiteka (ul. Popiełuszki 10)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. M-64 (1 egz.)
Audiobook
CD
W koszyku
Co jedzą ludzie? [Dokument dźwiękowy] / Paulina Wierzba. - Piaseczno : Heraclon International, copyright 2010. - 1 płyta CD (1 godz. 15 min) : zapis stereo ; 12 cm.
Czas trwania: 1 godz. 15 min
Audiobook skierowany jest do dzieci i w całości poświęcony kulinarnym podróżom. Dowiemy się z niego, co jedzą ludzie, a jedzą… w zasadzie wszystko. Znajdziemy tu opis bardzo nietypowych, najdziwniejszych przysmaków, które oburzają, przerażają, nie mieszczą się po prostu w głowie, których sława, a raczej „niesława” przekroczyła wszystkie granice. Autorka przedstawia różnorodność kultur i zwyczajów nie tylko poprzez opisy wyszukanych dań – prezentuje też krótki poradnik savoir-vivre pozwalający poznać zasady zachowania przy stole w różnych kulturach. Opis każdej potrawy kończy się słowami „smacznego” lub „na zdrowie” w języku kraju, z którego pochodzi opisywana potrawa. [www.empik.com]385
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Książki Mówionej (ul. Popiełuszki 10)
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. KM - II (1 egz.)
Książka
W koszyku
Podkarpacie stoi kartaczami, krężołkami, kugielem, bulwiokiem, hałuszkami, małdrzykiem, szabanką, bałabuchami czy krupiakiem. Te produkty są jeszcze sublokalne, znaleźć je, kupić i posmakować można tylko znając adresy producentów, którymi najczęściej są koła gospodyń wiejskich czy właściciele gospodarstw agroturystycznych. Wszędzie jednak można znaleźć wyśmienity żur i dziesiątki rodzajów pierogów. Produkowane na miejscu, zachwycają pomysłowym smakiem i jakością wykorzystanych do ich wyrobu produktów. Zdaniem specjalistów, ta produkcja jest ciekawym sposobem na prowadzenie działalności gospodarczej oraz zarabianie pieniędzy, w kontekście zainteresowania rynku tradycyjnymi wyrobami opartymi na dawnych przepisach i sposobach produkcji. Szczególnie jest to wskazane na Podkarpaciu, gdzie przy niedużych gospodarstwach istnieje możliwość uruchomienia produkcji opartej o dawne receptury, jeśli nawet na początku nie będzie to produkcja na zbyt dużą skalę. A produkt lokalny to także szansa zdobycia nowych rynków zbytu oraz promocji całego regionu. [www.potrawyregionalne.pl, 2013]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. C-Reg (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej