Kuchnia wegańska
Sortowanie
Źródło opisu
Katalog księgozbioru
(14)
Forma i typ
Książki
(14)
Poradniki i przewodniki
(12)
Publikacje fachowe
(1)
Publikacje popularnonaukowe
(1)
Dostępność
dostępne
(9)
tylko na miejscu
(3)
wypożyczone
(1)
nieokreślona
(1)
Placówka
Wypożyczalnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
(8)
Filia nr 5 (ul. Wańkowicza 69)
(2)
Filia nr 3 (ul. Rozwadowska 6)
(1)
Czytelnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
(2)
Filia nr 1 Czytelnia (ul. Staszica 14)
(1)
Autor
Ochman Paweł (kulinaria)
(3)
Brazier Brendan (1975- )
(1)
Cegielska Agnieszka (1979- )
(1)
Ching Hai (1950- )
(1)
Ciecieląg Grzegorz (tłumacz)
(1)
Czarkowska Iwona (1970- )
(1)
Dymek Marta (wegetarianizm)
(1)
Gubała Katarzyna (1978- )
(1)
Jaworska Dorota (kulinaria)
(1)
Jönsson Karoline (1988- )
(1)
Kalwas Piotr Ibrahim (1963- )
(1)
Rokicka Alicja (kucharz)
(1)
Sobczak Maia (blogerka)
(1)
Teperek Agata (1988- )
(1)
Zduńczyk Justyna
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(5)
2010 - 2019
(9)
Okres powstania dzieła
2001-
(14)
Kraj wydania
Polska
(13)
Chiny (Tajwan)
(1)
Język
polski
(14)
Temat
Kobieta
(3503)
Przyjaźń
(2373)
II wojna światowa (1939-1945)
(2102)
Rodzina
(2089)
Miłość
(1852)
Kuchnia wegańska
(-)
Tajemnica
(1692)
Zwierzęta
(1358)
Relacje międzyludzkie
(1303)
Śledztwo i dochodzenie
(1238)
Dzieci
(1043)
Zabójstwo
(1013)
Pisarze polscy
(1010)
Nastolatki
(910)
Rodzeństwo
(862)
Uczucia
(855)
Dziewczęta
(850)
Magia
(842)
Życie codzienne
(789)
Psy
(716)
Sekrety rodzinne
(715)
Uczniowie
(708)
Małżeństwo
(698)
Policjanci
(692)
Boże Narodzenie
(661)
Żydzi
(659)
Polacy za granicą
(647)
Ludzie a zwierzęta
(599)
Władcy
(562)
Język polski
(561)
Trudne sytuacje życiowe
(554)
Osoby zaginione
(549)
Wakacje
(502)
Relacja romantyczna
(488)
Wybory życiowe
(480)
Koty
(468)
Podróże
(465)
Uprowadzenie
(448)
Kultura
(446)
Chłopcy
(442)
Arystokracja
(430)
Matki i córki
(420)
Polityka międzynarodowa
(410)
Przestępczość zorganizowana
(409)
Wychowanie w rodzinie
(395)
Dziadkowie i wnuki
(384)
Poszukiwania zaginionych
(383)
Aktorzy polscy
(369)
Prywatni detektywi
(356)
Zakochanie
(344)
Zdrowe odżywianie
(343)
Dziennikarze
(340)
Katolicyzm
(339)
Ojcowie i córki
(338)
Pisarze
(333)
Wsie
(333)
Polityka
(328)
Zemsta
(328)
Polityka wewnętrzna
(327)
Duchowieństwo katolickie
(326)
Seryjni zabójcy
(323)
Regionalizm
(320)
Mężczyzna
(309)
Filozofia
(303)
Wojsko
(300)
Samorealizacja
(294)
Dojrzewanie
(289)
Lekarze
(288)
Zabawa
(288)
Szlachta
(281)
Szkoły
(275)
Holokaust
(272)
Obyczaje i zwyczaje
(271)
Samotność
(271)
Historia
(268)
Mickiewicz, Adam (1798-1855)
(267)
Zamki i pałace
(266)
Powstanie warszawskie (1944)
(264)
Pomaganie
(262)
Władza
(262)
Walka dobra ze złem
(260)
PRL
(259)
Źródła historyczne
(257)
Ludzie bogaci
(256)
Przyroda
(254)
Kradzież
(253)
Kościół katolicki
(252)
Spisek
(252)
Zabójstwo seryjne
(251)
Wojna
(247)
Las
(245)
Nauka
(245)
Zarządzanie
(245)
Rozwój psychofizyczny dziecka
(244)
Śmierć
(244)
Poeci polscy
(241)
Psychologia
(241)
Tematy i motywy
(235)
Wychowanie
(235)
Sieroty
(234)
Czarownice i czarownicy
(231)
Temat: miejsce
Kresy wschodnie Rzeczypospolitej
(1)
Polska
(1)
Gatunek
Książka kucharska
(9)
Przepisy kulinarne
(7)
Publikacja bogato ilustrowana
(7)
Poradnik
(3)
Opracowanie
(1)
Dziedzina i ujęcie
Kulinaria
(13)
Medycyna i zdrowie
(2)
Religia i duchowość
(1)
14 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
Roślinne i bezglutenowe przepisy na dania, które dodają energii! Jeśli trenujesz intensywnie i potrzebujesz dostarczyć organizmowi regularnych porcji zdrowych kalorii i minerałów, ta książka jest właśnie dla ciebie! Specjalista od wegańskiej diety sportowej poleca 200 przepysznych dań na bazie roślin!
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. W-641.56 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Na książce błędnie przypisany ISBN.
Naturalnie, że... naturalnie! Awokado, daktyle, spirulina, a obok nich swojska brzoza, pyłek pszczeli i kasza jaglana – to tylko niektórzy z bohaterów tej książki. W świecie, który co i rusz wskazuje nam nowe diety, nowe składniki, nowe sposoby przygotowania potraw, warto skupić się na kilku produktach. Pewność, że jemy dobrze i zdrowo, unikając chemii i przetworzonej żywności, jest bezcenna. Przyprawy, kasze, rośliny są nieprawdopodobnym wręcz źródłem antyoksydantów, składników mineralnych i witamin. Warto skorzystać z bogactwa, którym tak szczodrze obdarza nas natura. [www.livro.pl]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 1 Czytelnia (ul. Staszica 14)
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. O/Dz.Cz.-61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
...Wielu ekspertów ds. klimatu, ekolodzy i przedstawiciele rzadów już propagują to podejście, aby ocalić Ziemię przed najgorszymi skutkami zmian klimatu. Ich głosy usłyszeliśmy w czerwcu 2010 r. w raporcie ONZ, wzywajacym do globalnego przyjęcia diety wolnej od mięsa i nabiału, co jest echem przesłania Najwyższej Mistrzyni Ching Hai: Każdy, kto ma uprawnienia do podejmowania decyzji, powinien uczynić odważny krok na rzecz uchwalenia prawa, które natychmiast ułatwi tę zmianę. ... [Fragment z książki: Wprowadzenie, 2018]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. W-2 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Choć dieta bezglutenowa wymaga wyłączenia z jadłospisu tylko glutenu, nie jest to dieta prosta. W książce zawarty jest obszerny wstęp w informacjami niezbędnymi dla każdego, kto musi lub chce przejść na tę dietę. Natomiast przepisy zostały tak zebrane, aby wykluczenie glutenu nie powodowało rewolucji w kuchni – są zatem przepisy na chleb, ciasta i ciasteczka, pomysły na obiad i śniadanie a nawet dania wegetariańskie. [www.empik.com]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. W-641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Nowa Jadłonomia : roślinne przepisy z całego świata / Marta Dymek. - Wydanie 2. - Warszawa : Wydawnictwo Marginesy, 2018. - 271, [1] strona : fotografie ; 22 cm.
Nowe, poręczne wydanie superbestsellera! Zjeździła Wietnam i Tajlandię, zmarzła w Korei, pojechała ucierać pasty curry do Indii, przejechała całe Bałkany, zgrzała się na targowiskach w Maroko i rozpływała się nad świeżym awokado w Kalifornii. Odwiedziła ponad pięćdziesiąt krajów, a kulturę każdego z nich poznawała od kuchni. Dla Marty Dymek najważniejsze były regionalne przyprawy, tradycyjne śniadania, rytualne obiady, narodowe dania, ulubione słodkości oraz to, jak wyglądają stragany i targowiska. W każdej podróży spisywała przepisy, notowała najciekawsze połączenia oraz spotykała się z tamtejszymi kucharzami, kucharkami i domowymi gospodyniami. Kuchnia roślinna nie pochodzi z konkretnego kraju ani kontynentu. Od wieków roślinne potrawy można spotkać na każdej szerokości geograficznej, bez względu na temperaturę, klimat i wysokość nad poziomem morza. Wegańskie jest zarówno meksykańskie guacamole, swojski barszcz z uszkami, afrykański gulasz z jarmużu, jak i buraczane curry z cynamonem. Jeśli tylko wie się, gdzie patrzeć, w każdym kraju z łatwością można spotkać mnóstwo roślinnych przepisów, które otwierają oczy na niespotykane dotąd połączenia i pozwalają na nowo odkryć dobrze znane warzywa. Uwierzcie, że zjedzenie bulwy selera po chińsku zmienia kulinarną wyobraźnię raz na zawsze. [Marginesy, 2019]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 3 (ul. Rozwadowska 6)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.3 - 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Wege energia / Katarzyna Gubała ; [zdjęcia Justyna Zduńczyk, Katarzyna Gubała]. - Gliwice : Septem - Wydawnictwo Helion, copyright 2020. - 271, [1] strona : fotografie, ilustracje ; 24 cm
Na okładce podtytuł: moc i siła z roślin.
Skąd czerpać dobrą energię na co dzień? Odpowiedź jest prosta - z roślin! Dieta wegańska to obecnie już nie jakaś przejściowa moda to trend, który opanowuje planetę. Z każdym rokiem ma coraz większy wpływ na nasze życie. Obecnie na świecie kuchnia wege rozpatrywana jest w kontekście ochrony środowiska, wpływu globalnego zanieczyszczenia na nasze zdrowie i przyszłość następnych pokoleń. Wege energia to książka dla każdego, kto chciałby złapać wiatr w żagle, nabrać pozytywnego nastawienia do życia, zacząć się ruszać i jeść odpowiedzialnie. Zdrowa kuchnia to taka, która przynosi naszemu organizmowi same korzyści. Świadomość tego, co i jak jemy jest tutaj bardzo ważna. Dowiesz się, jak komponować dietę wegańską, jak bilansować w codziennej diecie białka i czy warto na taką dietę przejść. Będzie smacznie, szybko i zdrowo. Pozytywna energia to nie tylko kuchnia. To sposób życia. Zadbajmy o nasze zdrowie. Wyeliminujmy z diety śmieciowe jedzenie, alkohol, papierosy. Zacznijmy uprawiać sport. Traktujmy innych z miłością. Bo bycie wege to nie tylko tofu i soczewica na talerzu. To stan umysłu, który generuje dobro dla nas samych i daje dobrą energię też innym. Pamiętajmy o tym każdego dnia dokonując swoich małych wyborów.[www.lubimyczytac.pl, 2019]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 5 (ul. Wańkowicza 69)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.5 - 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
A jak nie mięso, to co? : 120 przepisów z roślinnymi zamiennikami mięsa / Dorota Jaworska. - Bielsko-Biała : Wydawnictwo Pascal, 2019. - 317, [3] strony : fotografie kolorowe ; 21 cm.
Smak mięsnych dań bez użycia mięsa? To możliwe! Chcesz jeść mniej mięsa, ale nie chcesz rezygnować z ulubionych dań? Wątpisz, czy kuchnia roślinna może być urozmaicona, a potrawy sycące? Nie umiesz zrobić nic smacznego z tofu czy ciecierzycy? Nie wiesz, na co zwrócić uwagę przy komponowaniu posiłków? To książka dla ciebie! "Proste przepisy ułatwiające zmianę codziennych nawyków żywieniowych. Dzięki tym potrawom nawet nie zauważysz, gdy przestaniesz być mięsożercą. Autorka czerpie inspiracje z najlepszych kuchni świata, tu nie ma mowy o kulinarnej nudzie!" Ewa Wagner, Magazyn „Kuchnia”
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. W-641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Zielone Boże Narodzenie / Karoline Jönsson ; przełożyła Agata Teperek. - Warszawa : Wydawnictwo Marginesy, copyright 2018. - 159, [1] strona : ilustracje kolorowe ; 27 cm.
Karoline Jönsson, szwedzka autorka przepisów kulinarnych i promotorka wegetarianizmu, która najchętniej je to, co sama wyhoduje w swoim ogrodzie, podsuwa pomysły na kolorowy, suto zastawiony i całkowicie roślinny stół świąteczny. Znajdzie się na nim miejsce nie tylko dla tradycyjnych potraw, lecz także zupełnie nowych świątecznych przysmaków, które grzeją, sycą i mówiąc w skrócie - smakują Bożym Narodzeniem. Rzecz jasna jest tu też rozdział o wypiekach i łakociach, które są nieodłączną części [www.gandalf.com.pl, 2018]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. W-641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Marhaba : witaj w kuchni z czterech stron świata / Piotr Ibrachim Kalwas. - Warszawa : Wielka Litera, copyright 2022. - 318, [1] strona : fotografie ; 25 cm.
Na okładce: Przepisy wegetariańskie.
Mapy na wyklejkach.
Piotr Ibrahim Kalwas od lat podróżuje, próbuje lokalnych dań i gromadzi przepisy. Efektem tych wojaży jest książka kucharska i opowieść o jedzeniu zarazem. W Marhabie łączą się fascynacja kuchniami świata, pasja do gotowania i wymyślania potraw, a także historie kulinarne z bliskich i dalekich krajów oraz nostalgiczne wspomnienia smaków dzieciństwa. Kalwas uwielbia uliczne jadłodajnie, spotkania przy stole i jedzenie z jednej misy z poznanymi w drodze ludźmi. W książce dzieli się pomysłami na egzotyczne śniadania, aromatyczne pasty, pachnące Orientem curry, gęste karaibskie zupy, bliskowschodnie słodkości. Podaje przepisy napikantne racuchy bara rodem z ulicznych barów Surinamu, muhamarrę - syryjską pastę z papryki i orzechów, senegalską potrawkę thieboudienne czy kalrotstappe, brukiew po norwesku. Prezentuje kuchnie swych przybranych ojczyzn - zupę egipskich Żydów, szorba sabanih, czy maltańską tartę z dynią z wyspy Gozo. Śmiało puszcza też wodze fantazji i eksperymentuje z połączeniami smaków i kulinarnych światów, proponując focaccię z hinduskim sosem z Mumbaju, quesadillas z mango zamiast sera, orientalną Kartoffelsalat. Jeśli pierogi, to z jarmużem i tofu, a jeśli swojskie mielone, to w wersji roślinnej. Swoje kulinarne podróże Piotr Ibrahim Kalwas odbywa bowiem tyleż w przestrzeni, co w wyobraźni, przekraczając nie tylko granice krajów, ale i kulinarnych przyzwyczajeń. [www.taniaksiazka.pl]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. W-641 (1 egz.)
Długość kolejki oczekujących: 1.
Książka
W koszyku
Kasze w roślinnej kuchni regionalnej / Paweł Ochman. - Wydanie pierwsze. - Warszawa : Marginesy, 2022. - 254, [2] strony : fotografie, portret ; 25 cm.
Na okładce: Autorka bloga "Weganon".
Kasze. Zapomniane, odkąd ziemniaki zawładnęły naszymi stołami. A to one od wieków były podstawą w kuchni wszystkich grup społecznych. W ozdobnej zastawie pojawiały się na królewskich i książęcych stołach. W glinianych misach w chłopskich izbach. Odkryjcie, jak smaży się kresowe pymchy, piecze pieróg biłgorajski i podkarpackie huski. Poznajcie najlepszy makowiec z kaszą manną z Podkarpacia i słynną fifkę, czyli zupę łódzkich tkaczy. Sprawdźcie, czym różni się smak krupniku kujawskiego od krupniku na wędzonych śliwkach. W jaki sposób na Dolny Śląsk, Śląsk Opolski i Ziemię Lubuską trafiła kasza kukurydziana i co z tym wspólnego mieli górale czadeccy. Dlaczego królowa Anna Jagiellonka kazała sprowadzać do Warszawy kaszę z Radomska oraz jakie przysmaki królowały w domach mieszczan w Warszawie czy Krakowie w dwudziestoleciu międzywojennym. Poznajcie roślinne wersje wielu regionalnych przysmaków: grysikowca, siekańców, izbickich golasów, szydłowieckich kaloszy, podkarpackich granatów, zawijoków janowickich, kresowej kuleszy i jacznika czy panirochów. [Marginesy, 2022]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. W-641.56 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Roślinna kuchnia kresowa / Paweł Ochman. - Warszawa : Marginesy, copyright 2023. - 270, [2] strony : ilustracje ; 23 cm.
Na okładce: Autor bloga Weganon.
Kulinarna podróż po dawnych Kresach Wschodnich. Czym są wołyńskie kichyłki, poleska kulaga, litewskie mandryki czy gródeckie cebulniki? Co kryje się pod takimi nazwami jak towkanica, włodzimierskie fajercarze, lwowskie bałabuchy czy kryżawki? Czym wyróżnia się wileński żydowski cymes? Razem z Pawłem Ochmanem, autorem bloga Weganon, wybierzcie się w kulinarną podróż na Kresy Wschodnie okresu dwudziestolecia międzywojennego i poznajcie roślinne wersje potraw tygla narodowościowego II Rzeczypospolitej. Dowiedzcie się, jakie potrawy podawano na stołach w mieszczańskich kamienicach i wiejskich zagrodach na co dzień i od święta, które warzywo królowało w ówczesnych kuchniach – a które dziś odeszło w zapomnienie – oraz jak wykorzystywano dzikie owoce i zioła. Przygotujcie poleski barszcz mleczny i chłodziec z jagód, różaną zupę wileńską i żmudzki krupnik z bobem. Świąteczny stół zastawcie jarmużem z kasztanami, wileńskim kisielem żurawinowym i owsianym lub drożdżowym piernikiem lwowskim. Ziemniaki przeróbcie na kluski słuckie, buczackie zapiecki, kutyki i pyszki oraz słodkie zaleszczyckie kartoflanki z rodzynkami. Odkryjcie dawne smaki i ocalcie od zapomnienia dziedzictwo kulinarne byłych mieszkanek i mieszkańców Lwowa, Sambora, Wilna, Gródka Jagiellońskiego, Grodna, Tarnopola, Buczacza, Brześcia oraz innych dużych i małych ojczyzn! [Marginesy, 2023]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. W-641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Roślinna kuchnia regionalna / Paweł Ochman. - Warszawa : Wydawnictwo Marginesy, 2020. - 341, [3] strony : ilustracje, fotografie ; 23 cm.
Na okładce: autor bloga Weganon.
Kulinarna podróż po wszystkich regionach Polski. Odkryjecie nowe i zapomniane dania w wersjach roślinnych. Poznacie historię potraw i jaki wpływ na kuchnie regionalną miały zabory, warunki przyrodnicze, miejscowa ludność, a także położenie geograficzne. Czym są dziędziuchy na Lubelszczyźnie, hołubcie na Pomorzu Zachodnim, fujarki pastusze na Podkarpaciu, ruchańce na Kujawach czy bomby legnickie na Dolnym Śląsku. Przekonacie się jak smakują ziemniaki z jagodami, "pizza" z Borów Tucholskich i owocowe zupy z niezwykłymi dodatkami. Dowiecie się, co zrobić z czerstwego chleba, gdzie dodać pasternak, brukiew i kalarepę. Co króluje na świątecznych stołach Śląska czy Małopolski. Jakie słodkości na Tłusty Czwartek można przygotować na Pomorzu, Mazowszu, Kujawach czy Podlasiu. Zaskoczeń nie będzie końca – jak choćby takich, jak wiele tradycyjnych polskich potraw jest wegańskich od stuleci. Przygotujecie z prostych i tanich składników, wyjątkowe potrawy na słodko i wytrawnie. Na śniadanie, obiad, podwieczorek i kolację. Poznajcie regionalną kuchnie naszego kraju z użyciem roślinnych składników i cieszcie się wyjątkowym smakiem. [Wydawnictwo Marginesy, 2020]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. C-641.56-056.84 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Świętujemy! : roślinne przepisy na uroczystości i święta / Alicja Rokicka. - Wydanie pierwsze. - Warszawa : Marginesy, 2019. - 287, [1] strona : fotografie ; 23 cm.
Świętujemy! to książka, która ma na celu zbliżyć do siebie ludzi. Przy jednym stole niech zasiądą „wszystkożercy”; fleksitarianie oraz tacy, którzy na dobre wyeliminowali produkty pochodzenia zwierzęcego ze swojego menu. Ta książka to kompozycja ponad stu wspaniałych i stuprocentowo roślinnych przepisów na świąteczne śniadania, obiadki i podwieczorki, zupy, drugie dania i desery. Chociaż mięso to jeden z podstawowych składników polskiej kuchni, wcale nie jest nieodzowne i niezastąpione. Wegański świąteczny stół jest tak samo bogaty, różnorodny i uginający się od pyszności jak ten tradycyjny. W wegańskiej kuchni każdy znajdzie coś dla siebie: zwolennik typowej polskiej kuchni oraz entuzjasta warzyw w ciekawych, smakowitych odsłonach. Autorka bierze pod nóż regionalne receptury. Przedstawia je w wersji bezmięsnej z ciekawym twistem. Wszystko lokalnie i sezonowo. Smakoszu! Zatop więc zęby w rozpływających się kartaczach z rydzami i niech poniesie cię fantazja przy gotowaniu wegańskiej wersji gulaszu myśliwskiego. Może spróbujesz też bezkrwawego roślinnego steka, a rodzinę oczarujesz niebiańskim soczewicowym pasztetem pod pierzynką z chrzanu i legendarnym już selerem a la śledź – z ogórkiem kiszonym i sojonezem. A na koniec pokrop spotkanie wytrawnym ponczem. Te święta nie mogą się nie udać! [Marginesy, 2019]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. C-64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Jedzenie i inne namiętności / Maia Sobczak. - Kraków : Znak Jednym Słowem, 2021. - 271, [1] strona : fotografie, portrety ; 26 cm.
Na okłace: Autorka bloga "Qmam kasze".
Sekretny składnik twojej kuchni? Miłość! Jedzenie i życie można smakować wszędzie i wszystkimi zmysłami: jeść łyżką, skubać delikatnie palcami jak foccacię, próbować jak orecchiette z truflami albo wgryzać się w nie niczym w soczystego pomidora. Wystarczą proste, lecz oryginalne pomysły i świeże, domowe, lokalne składniki. Wyczarujesz z nich: szybką sałatę z arbuza, idealną na leniwe popołudnie, piżmową dynię pieczoną w soku jabłkowym z gorącą czekoladą, gnudi z masłem szałwiowym z dodatkiem grzanek karmelizowanych syropem z pomarańczy i surówki z pora A na deser będą rozmarynowy crème brûlée na polskim cydrze i szampan z kwiatów czarnego bzu! [Znak, 2022]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 5 (ul. Wańkowicza 69)
Brak informacji o dostępności (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej