Sorting
Source
Katalog księgozbioru
(6)
Form of Work
Książki
(6)
Publikacje popularnonaukowe
(3)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(2)
Publikacje naukowe
(1)
Status
available
(4)
only on-site
(3)
Branch
Wypożyczalnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
(3)
Filia nr 5 (ul. Wańkowicza 69)
(1)
Czytelnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
(3)
Author
Czwojdrak Aleksandra (tłumaczka)
(2)
Rabsztyn-Anioł Magdalena (tłumaczka)
(2)
Andrews Robin George
(1)
Gutowska-Nowak Barbara (1961- )
(1)
Hartzman Marc (pisarz)
(1)
Moskal Maria (tłumaczka)
(1)
Sands Philippe (1960- )
(1)
Sattin Anthony
(1)
Temple Nicola (biolożka)
(1)
Von Bremzen Anya (1963- )
(1)
Year
2020 - 2025
(6)
Time Period of Creation
2001-
(6)
Country
Poland
(6)
Language
Polish
(6)
Demographic Group
Literatura amerykańska
(1)
Subject
Cywilizacja
(1)
Dziedzictwo kulinarne
(1)
Dziennikarze kulinarni
(1)
Historia
(1)
II wojna światowa (1939-1945)
(1)
Koczownictwo
(1)
Kosmos
(1)
Kuchnia regionalna
(1)
Kuchnie świata
(1)
Kultura stołu
(1)
Ludobójstwo niemieckie (1939-1945)
(1)
Mars (planeta)
(1)
Nanotechnologia
(1)
Okupacja niemiecka Polski (1939-1945)
(1)
Produkt regionalny
(1)
Przestępcy wojenni
(1)
Społeczeństwo
(1)
Turystyka kulinarna
(1)
Układ Słoneczny
(1)
Von Bremzen, Anya (1963- )
(1)
Wulkany
(1)
Wybuchy wulkanów
(1)
Wächter, Charlotte von (1908-1985)
(1)
Wächter, Otto (1901-1949)
(1)
Zwyczaje żywieniowe
(1)
Ściganie zbrodniarzy wojennych
(1)
Żywność
(1)
Subject: time
1901-2000
(2)
2001-
(2)
1-100
(1)
100-1 p.n.e.
(1)
1001-1100
(1)
101-200
(1)
1101-1200
(1)
1201-1300
(1)
1301-1400
(1)
1401-1500
(1)
1501-1600
(1)
1601-1700
(1)
1701-1800
(1)
1801-1900
(1)
200-101 p.n.e.
(1)
201-300
(1)
300-201 p.n.e.
(1)
301-400
(1)
400-301 p.n.e.
(1)
401-500
(1)
500-401 p.n.e.
(1)
501-600
(1)
600-501 p.n.e.
(1)
601-700
(1)
700-601 p.n.e.
(1)
701-800
(1)
800-701 p.n.e.
(1)
801-900
(1)
901-1000
(1)
do 801 p.n.e.
(1)
Subject: place
Kraków (woj. małopolskie)
(1)
Lwów (Ukraina, obw. lwowski)
(1)
Neapol (Włochy)
(1)
Oaxaca (Meksyk)
(1)
Paryż (Francja)
(1)
Rzym (Włochy)
(1)
Sewilla (Hiszpania)
(1)
Stambuł (Turcja)
(1)
Tokio (Japonia)
(1)
Genre/Form
Opracowanie
(3)
Biografia
(1)
Reportaż
(1)
Domain
Etnologia i antropologia kulturowa
(2)
Historia
(2)
Fizyka i astronomia
(1)
Geografia i nauki o Ziemi
(1)
Kulinaria
(1)
Nauka i badania
(1)
Socjologia i społeczeństwo
(1)
6 results Filter
Book
In basket
(Seria #Nauka)
Superwulkany to giganty, których erupcje są tysiące razy silniejsze niż wybuchy zwykłych wulkanów i mogą zmienić klimat oraz wygląd całej planety. Robin George Andrews przybliża nam to, co naukowcy już wiedzą o superwulkanach i wulkanach, a także pokazuje, jak wiele jeszcze jest do odkrycia. Dowiadujemy się, czym są lawiny piroklastyczne, czarne i białe smokersy oraz fumarole, z których wydobywają się trujące gazy. Autor sugestywnie opisuje najważniejsze erupcje wulkaniczne, które miały wpływ na losy wszechświata. Zabiera nas w emocjonującą wyprawę do różnych zakątków Ziemi, na Księżyc, Marsa i Wenus.[www.platon.com.pl]
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Czytelnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Copies are only available in the library: sygn. C-55/regał 6 (1 egz.)
Book
In basket
(Seria #Nauka)
Mięso zjedz, ziemniaki zostaw? Niekoniecznie! Ludzie od wieków przetwarzali jedzenie, gotując, opiekając na ogniu czy poddając procesowi fermentacji. Patrząc jednak na produkty dostępne w supermarkecie, zastanawiamy się, czy obecnie nie posunęliśmy się za daleko. Współczesna nauka wypracowała wiele metod przetwórstwa żywności. Wbrew obiegowej opinii pokarmy przetworzone to nie zawsze uzależniające, wywołujące otyłość produkty wielkich koncernów. Biolożka Nicola Temple w zajmujący sposób opisuje, co zawierają gotowe dania, jakimi sposobami opóźnia się psucie warzyw i owoców oraz jakie zastosowanie w przetwórstwie ma nanotechnologia. Wyjaśnia, jak na ewolucję naszych ulubionych pokarmów wpływały interesy koncernów, innowacje, marnotrawstwo, a nawet wojna. Zagląda też w przyszłość, w której konsumujemy steki hodowane w probówkach czy pizzę z drukarki 3D. Dzięki książce Najlepiej spożyć przed... staniemy się racjonalnymi konsumentami, potrafiącymi ocenić, co w sferze żywności przetworzonej jest dla nas akceptowalne, a co nie. Uzbrojeni w tę wiedzę możemy śmiało wkroczyć do supermarketu. Obiektywny i zajmujący przewodnik po pokrętnym świecie przetwórstwa żywności. Od krojonych surowych warzyw i owoców po nanotechnologię, Nicola Temple śmiało stawia czoła problematycznym udogodnieniom. Jeśli chcesz zyskać pojęcie na temat tego, czym współcześnie się żywimy, koniecznie sięgnij po Najlepiej spożyć przed... Francis Percival, autor artykułów na temat żywności [https://lubimyczytac.pl/ksiazka/4994370/najlepiej-spozyc-przed-czyli-o-tym-co-masz-na-talerzu]
This item is available in 2 branches. Expand the list to see details.
Wypożyczalnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
There are copies available to loan: sygn. W-641 (1 egz.)
Czytelnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Copies are only available in the library: sygn. C-66/69/regał 6 (1 egz.)
Book
In basket
(Historiai)
Wyróżniająca część świata, kultura i cywilizacja została stworzona przez nomadów. Nawet po tym, gdy pewne grupy osiadły w miastach - Uruk, Babilonie czy Chang'an - wiele ludów nadal wiodło tułacze życie poza kartami historii. Co o nich wiemy? Anthony Sattin przedstawia pasjonującą historię nomadów: działacz od rewolucji neolitycznej, poprzez działania koczowniczych imperiów Arabów i Mongołów, rozwój Jedwabnego Szlaku oraz wydarzenia kolonializmu, na XXI wieku kończącym. To wędrowcy, siedem tysięcy lat przed wzniesieniem piramid, zbudowali pierwsze monumentalne kamienne budowle, takie jak Göbekli Tepe. Udomowili konie i skonstruowali łuk kompozytowy. Umiłowali poezję, fascynowali się nauką, a przyrodę darzyli kluczową. Ich działalność handlowa doprowadziła do kulturalnego rozkwitu w Eurazji i dotyczyła się do naturalnego renesansu. Nomadzi są opowieścią o tym, czego my, ludzie miast, nauczyliśmy się od ludzi drogi, dlaczego wyruszamy w podróż i lubimy powrót do domu. To także refleksja nad mobilnością i kulturową - fundamentalnymi konsekwencjami rozwoju ludzkości. [www.platon.com.pl]
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Czytelnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Copies are only available in the library: sygn. C-316.3/regał 4 (1 egz.)
Book
In basket
(Seria ze Smakiem)
Opowieści ukryte w smaku Wszyscy mamy jakieś wyobrażenia o jedzeniu francuskim, japońskim czy meksykańskim. Skąd jednak wzięły się te przekonania? Co decyduje o tym, że danie staje się „narodowe”? Anya von Bremzen wyrusza na poszukiwanie prawdy ukrytej za popularnym frazesem: „jesteśmy tym, co jemy”. Wyprawę rozpoczyna w Paryżu, gdzie zgłębia znaczenie wyrafinowanego smaku kuchni francuskiej. W Neapolu przygląda się mitom narosłym wokół pizzy oraz włoskiej duszy. Podczas dalszej podróży odkrywa tajemnice ramenu, zanurza się w tradycji hiszpańskich tapas i poznaje przepisy na mole, będące urzeczywistnieniem meksykańskiej różnorodności kulturowej. W Stambule bada kulinarne dziedzictwo dawnego imperium osmańskiego, by skończyć podróż w Queens, gdzie przyrządza ukraiński barszcz, symbolizujący bogactwo kulinarnych tradycji i tożsamości. W Kuchni narodowej von Bremzen przygląda się najbardziej fascynującym i sztandarowym kulturom kulinarnym świata, po mistrzowsku splatając smaki, historię i politykę. Rozmawia z mistrzami kuchni, zagląda do garnków gospodyniom domowym i odwiedza lokalne sklepy oraz targowiska. Ta podróż pozwala dostrzec, jak naród tworzy swoją kuchnię i jak kuchnia tworzy naród.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
There are copies available to loan: sygn. W-39 (1 egz.)
Book
In basket
(Seria#Nauka)
Bogato ilustrowana, zajmująca i bardzo zabawna Wielka księga Marsa ukazuje fenomen naszej fascynacji Czerwoną Planetą i jej miejsce w popkulturze. Znajdziecie tu hipotezy na temat życia na Marsie, wywiady z naukowcami i archiwalne zdjęcia. Marsem interesowali się już starożytni Egipcjanie, ale prawdziwa marsjańska obsesja pojawiła się w XIX wieku. Na jego powierzchni zaobserwowano wtedy „kanały”, które sugerowały obecność życia. Naukowcy i przedsiębiorcy prześcigali się w pomysłach, jak skontaktować się z Marsjanami. Czerwona Planeta stała się ikoną kultury popularnej, bohaterką powieści i filmów, od kreskówek Loonely Tunes po Kroniki marsjańskie i Marsjanina. Nasze nieustanne pragnienie eksploracji Marsa zaowocowało wystrzeleniem przez NASA łazika Perseverance w 2020 roku i dalekosiężnymi planami kolonizacji tej planety, które snuje między innymi Elon Musk. Ludzie obserwują Marsa od wieków, ale czy kiedykolwiek Marsjanie spoglądali w stronę Ziemi? Być może pewnego dnia uda nam się odpowiedzieć na to pytanie. Czy wiesz, że… • niektórzy naukowcy na przestrzeni wieków sądzili, że Marsjanie mieli skrzela, żółte twarze oraz czarne szczęki, no i byli dużo mądrzejsi od nas? • lądownik Viking, zanim znalazł się na powierzchni Czerwonej Planety, został poddany sterylizacji, aby nie zaszkodzić marsjańskim stworzeniom? • budulcem domów przyszłych kolonistów może będzie lód, który służyłby też jako bariera przed promieniowaniem? „Rzetelnie przygotowane, przezabawnie napisane i pięknie zilustrowane dzieje Czerwonej Planety oraz jego eksploracji w kulturze mieszkańców Ziemi. Niezła zabawa! Hartzman oddał historii Marsa wielką przysługę”
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
There are copies available to loan: sygn. W-52 (1 egz.)
Book
In basket
(Historiai)
Otto Wächter, nazistowski zbrodniarz, założyciel krakowskiego getta i przyjaciel Hansa Franka, po wojnie ukrywa się przed sprawiedliwością. Próbuje przedostać się „szlakiem szczurów” do Argentyny, ale umiera w Rzymie w tajemniczych okolicznościach. Jego syn Horst, przekonany o niewinności ojca, razem z Philippe’em Sandsem śledzi zawiłe losy swojej rodziny. Autor, korzystając z imponującego archiwum Wächterów, w fascynujący sposób przedstawia historię Ottona oraz jego żony Charlotty. Opisuje ich wygodne życie w Krakowie i we Lwowie w czasach okupacji, desperacką ucieczkę nazistowskiego oprawcy i niejasne związki z Watykanem, a także próbuje rozwikłać zagadkę jego śmierci. Opisując historię Wächtera i jego rodziny, Sands udowadnia, że zmierzenie się z bolesną prawdą o najbliższych bywa niemożliwe. Szlak szczurów to niezwykle aktualny portret zła w całej jego złożoności i banalności. To także doskonałe połączenie historii miłosnej, detektywistycznej i thrillera z czasów zimnej wojny. Hipnotyzująca, wstrząsająca i przykuwająca uwagę. John le Carré, mistrz powieści szpiegowskich, autor książek Wierny ogrodnik i Nocny recepcjonista Doskonale opowiedziana historia i świetnie przeprowadzone badania historyczne. Antony Beevor, historyk, autor II wojny światowej i Stalingradu
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Filia nr 5 (ul. Wańkowicza 69)
There are copies available to loan: sygn. F.5 - 929 (1 egz.)
The item has been added to the basket. If you don't know what the basket is for, click here for details.
Do not show it again