Książka kucharska
Sortowanie
Źródło opisu
Katalog księgozbioru
(202)
Forma i typ
Książki
(202)
Poradniki i przewodniki
(166)
Publikacje fachowe
(9)
Publikacje popularnonaukowe
(5)
Albumy i książki artystyczne
(1)
Proza
(1)
Publikacje dydaktyczne
(1)
Dostępność
dostępne
(171)
tylko na miejscu
(43)
wypożyczone
(20)
nieokreślona
(6)
Placówka
Wypożyczalnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
(78)
Multiteka (ul. Popiełuszki 10)
(11)
Filia nr 1 Wypożyczalnia (ul. Staszica 14)
(9)
Filia nr 5 (ul. Wańkowicza 69)
(35)
Filia nr 2 Wypożyczalnia (ul. Siedlanowskiego 3)
(6)
Filia nr 3 (ul. Rozwadowska 6)
(57)
Czytelnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
(31)
Filia nr 1 Czytelnia (ul. Staszica 14)
(13)
Autor
Guziak Maria Goretti (kucharstwo)
(12)
Pustelnik Anastazja
(7)
Durnowska Małgorzata (katechetka)
(6)
Drukort Magdalena
(5)
Mrozowska-Szaciłło Monika (1980- )
(5)
Anger Joanna (psychodietetyczka)
(3)
Dymek Marta (wegetarianizm)
(3)
Grzegorczyk Magdalena (kulinaria)
(3)
Kalemba-Drożdż Małgorzata
(3)
Lewandowska Agata (dietetyk)
(3)
Loftus David
(3)
Maciąg Agnieszka (1969- )
(3)
Makarowska Magdalena (dietetyka)
(3)
Ochman Paweł (kulinaria)
(3)
Łowicka Salomea
(3)
Bardi Carla
(2)
Bardi Carla. Notatnik kulinarny
(2)
Bareła Malwina
(2)
Bielecka Justyna
(2)
Błażejewska-Stuhr Katarzyna
(2)
Drozd Dorota (pielęgniarka)
(2)
Dąbrowska Beata Anna (medycyna)
(2)
Dąbrowska Ewa (nauki medyczne)
(2)
Fife Bruce (1952- )
(2)
Gembacka Magdalena
(2)
Gubała Katarzyna (1978- )
(2)
Guziak Maria Goretti. Kuchenne inspiracje
(2)
Jones Brent Parker
(2)
Karlik Andrzej
(2)
Khoo Rachel (1980- )
(2)
Krzyżanek Joanna (literatura dla dzieci)
(2)
Lis Hanna
(2)
Lis Paweł
(2)
Machla Dariusz
(2)
Małachowska Małgorzata
(2)
Musiałowska Dominika (dziennikarz)
(2)
Piszczek Anna (pedagożka)
(2)
Podgórska Anna (pedagog)
(2)
Rokicka Alicja (kucharz)
(2)
Stachyra Wojciech (ilustrator)
(2)
Szymanderska Hanna (1944-2014)
(2)
Wolański Robert (fotograf)
(2)
Woźniak Tadeusz (tłumacz)
(2)
Zasuwa Iwona (kulinaria)
(2)
Adamczewska Barbara
(1)
Adamska Elżbieta
(1)
Amar-Constantini Delphine
(1)
Antoniszak Krzysztof (pisarz)
(1)
Art Piotr (tłumacz)
(1)
Aszkiewicz Ewa (dziennikarka)
(1)
Banach Magdalena
(1)
Bator Mikołaj
(1)
Bednarska Agnieszka (technik żywienia)
(1)
Bereta-Jankowska Anna (tłumaczka)
(1)
Berner Rotraut Susanne (1948- )
(1)
Biała Alicja (1993- )
(1)
Bottari Cristina
(1)
Brodzik Joanna (1973- )
(1)
Brunka Marek
(1)
Bryś Wojciech
(1)
Brzozowska Maria (tłumaczka)
(1)
Bąk Jolanta (1971- )
(1)
Cegielska Agnieszka (1979- )
(1)
Child Julia (1912-2004)
(1)
Chodakowska Ewa (1982- )
(1)
Chomicka Magdalena
(1)
Cichocka Aleksandra (dietetyczka)
(1)
Ciseł Marcin
(1)
Comella M. Ángels
(1)
Cramm Dagmar von (1955- )
(1)
Czech Adam (tłumacz)
(1)
Danielson Lisa
(1)
Delicka Żaneta (tłumacz)
(1)
Dobek Ewa (1960- )
(1)
Dobrowolska Agata (graficzka)
(1)
Drygiel Paweł
(1)
Drzazga Joanna
(1)
Duczyńska-Surmacz Renata (pisarka)
(1)
Dębska Danuta
(1)
Dębski Henryk (1936-1992)
(1)
Ellgen Pamela
(1)
Ellison Sheila (psycholog dziecięcy)
(1)
Emmerich Maria (blogerka)
(1)
Francke Henrik (1975- )
(1)
Francuz Sabina (kulinaria)
(1)
Gamroth Anna
(1)
Gardner Gabriela
(1)
Gessler Magda (1953- )
(1)
Glynn Smith Georgia
(1)
Gojowy Piotr (1959- )
(1)
Grabowska Ałbena (1971- )
(1)
Graimes Nicola
(1)
Gray Judith Anne (1939- )
(1)
Grazia Mario
(1)
Guerrier Pauline
(1)
Guha Sushovan
(1)
Górska Agnieszka (1973- )
(1)
Hata Lara
(1)
Hercules Olia (1984- )
(1)
Hesko-Kołodzińska Małgorzata (tłumaczka)
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(56)
2010 - 2019
(138)
2000 - 2009
(5)
1990 - 1999
(2)
1970 - 1979
(1)
Okres powstania dzieła
2001-
(172)
1901-2000
(4)
1945-1989
(2)
1918-1939
(1)
1989-2000
(1)
Kraj wydania
Polska
(202)
Język
polski
(202)
Odbiorca
Dzieci
(8)
6-8 lat
(7)
9-13 lat
(6)
Cukrzycy
(1)
Dorośli
(1)
Przynależność kulturowa
Literatura polska
(8)
Literatura amerykańska
(1)
Temat
Zdrowe odżywianie
(28)
Kuchnia wegetariańska
(19)
Ciasta
(17)
Kuchnia polska
(14)
Potrawy dietetyczne
(14)
Desery
(10)
Kuchnia wegańska
(9)
Weganizm
(9)
Kucharstwo
(8)
Dieta oczyszczająca
(7)
Dieta niskowęglowodanowa
(6)
Kiszenie żywności
(6)
Pieczenie (obróbka termiczna żywności)
(6)
Potrawy dla dzieci
(6)
Warzywa
(6)
Zupy
(6)
Dieta bezglutenowa
(5)
Dieta cukrzycowa
(5)
Gotowanie
(5)
Przetwory owocowo-warzywne
(5)
Fermentacja
(4)
Kanapki i przekąski
(4)
Kuchnia francuska
(4)
Kuchnia regionalna
(4)
Obiad
(4)
Pieczywo
(4)
Potrawy jednogarnkowe
(4)
Dieta bezmleczna
(3)
Dieta owocowo-warzywna
(3)
Dietetyka
(3)
Insulinooporność
(3)
Koktajle
(3)
Kuchnia włoska
(3)
Leczenie dietą
(3)
Posiłki na wynos
(3)
Potrawy z ryb i owoców morza
(3)
Ryby
(3)
Wegetarianizm
(3)
Śniadania
(3)
Chleb
(2)
Cukrzycy
(2)
Dieta
(2)
Dieta pH
(2)
Kasza
(2)
Kasza jaglana
(2)
Kuchnia indyjska
(2)
Kuchnia klasztorna
(2)
Kuchnia koreańska
(2)
Kuchnia sezonowa
(2)
Kuchnia słowiańska
(2)
Makaron
(2)
Nalewka (napój alkoholowy)
(2)
Naleśniki
(2)
Napoje
(2)
Odchudzanie
(2)
Odżywianie
(2)
Orzechy kokosowe
(2)
Owoce
(2)
Pizza
(2)
Pomidory
(2)
Potrawy
(2)
Potrawy mięsne
(2)
Potrawy szybkie i łatwe
(2)
Potrawy wielkanocne
(2)
Potrawy świąteczne
(2)
Proso
(2)
Rośliny lekarskie
(2)
Równowaga kwasowo-zasadowa
(2)
Soki
(2)
Słowianie
(2)
Tarta
(2)
Warzywa kiszone
(2)
Zdrowe żywienie
(2)
Zwyczaje żywieniowe
(2)
Żywność bezglutenowa
(2)
Żywność bezlaktozowa
(2)
Alergia pokarmowa
(1)
Babeczki i muffiny
(1)
Blogerzy
(1)
Boże Narodzenie
(1)
Choroby autoimmunologiczne
(1)
Choroby serca
(1)
Chrześcijaństwo
(1)
Chwasty
(1)
Cukier
(1)
Cukiernictwo
(1)
Cukrzyca typu II
(1)
Dieta FODMAP
(1)
Dieta antyrakowa
(1)
Dieta odchudzająca
(1)
Drzewa
(1)
Dzieci
(1)
Dziecko zdolne
(1)
Etnografia
(1)
Gofry
(1)
Gotowanie na parze
(1)
Hamburger
(1)
Jajka (żywność)
(1)
Jedzenie (czynność)
(1)
Jęczmień
(1)
Temat: dzieło
MasterChef Junior (program telewizyjny)
(1)
Temat: czas
2001-
(4)
1501-1600
(1)
1601-1700
(1)
1701-1800
(1)
1801-1900
(1)
1901-1914
(1)
1901-2000
(1)
1914-1918
(1)
Temat: miejsce
Polska
(4)
Bieszczady (góry)
(1)
Bieszczady Zachodnie
(1)
Chiny
(1)
Cisna (woj. podkarpackie, pow. leski, gm. Cisna ; okolice)
(1)
Grecja
(1)
Kresy wschodnie Rzeczypospolitej
(1)
Powiat stalowowolski (woj. podkarpackie)
(1)
Powiat tarnobrzeski (woj. podkarpackie)
(1)
Województwo podkarpackie (1999- )
(1)
Włochy
(1)
Gatunek
Powieść obyczajowa
(11109)
Powieść
(9392)
Dokumenty dźwiękowe
(7864)
Powieść polska
(6714)
Opowiadania i nowele
(6475)
Książka kucharska
(-)
Audiobooki
(6128)
Powieść amerykańska
(5588)
Wiersze
(5539)
Kryminał
(4592)
Biografia
(4156)
Powieść obyczajowa polska
(3403)
Poradnik
(3178)
Opracowanie
(3083)
Wydawnictwa popularne
(2944)
Broszura
(2908)
Powieść angielska
(2701)
Podręcznik akademicki
(2657)
Powieść przygodowa
(2386)
Sensacja (rodzaj/gatunek)
(2251)
Powieść obyczajowa amerykańska
(2190)
Poezja polska
(2124)
Literatura dla dzieci
(1981)
Pamiętniki i wspomnienia
(1879)
Podręcznik
(1832)
Fantastyka
(1808)
Publikacje dla dzieci
(1797)
Antologia
(1781)
Opowiadanie polskie
(1697)
Kasety magnetofonowe
(1687)
Literatura polska
(1683)
Powieść historyczna
(1674)
Literatura dziecięca polska
(1660)
Publikacja bogato ilustrowana
(1637)
Pamiętniki polskie
(1533)
Materiały pomocnicze
(1530)
Opowiadanie dziecięce polskie
(1465)
Romans
(1447)
Thriller
(1428)
Książki dla małych dzieci
(1379)
Powieść młodzieżowa polska
(1368)
Powieść psychologiczna
(1121)
Opowiadanie obyczajowe polskie
(1112)
Książka obrazkowa
(1088)
Publicystyka polska
(1076)
Przewodnik turystyczny
(1075)
Książka-zabawka
(1044)
Komiks
(1042)
Fantasy
(1017)
Literatura dla młodzieży
(999)
Powieść obyczajowa angielska
(983)
Encyklopedia
(968)
Album
(953)
Powieść francuska
(904)
Poezja dziecięca polska
(889)
Bajki i baśnie
(876)
Powieść młodzieżowa amerykańska
(804)
Literatura młodzieżowa polska
(778)
Przepisy kulinarne
(754)
Powieść historyczna polska
(739)
Reportaż
(695)
Powieść niemiecka
(680)
Saga rodzinna
(657)
Publikacje popularnonaukowe
(641)
Powieść sensacyjna amerykańska
(636)
Gry i zabawy umysłowe
(622)
Powieść biograficzna
(610)
Dramat polski
(604)
Powieść rosyjska
(581)
Powieść młodzieżowa angielska
(532)
Powieść dziecięca polska
(529)
Powieść fantastyczna amerykańska
(513)
Monografia
(458)
Literatura
(448)
Opowiadanie dziecięce amerykańskie
(444)
Lektura z opracowaniem
(434)
Ćwiczenia i zadania
(434)
Publicystyka
(431)
Powieść kryminalna polska
(408)
Wywiad dziennikarski
(406)
Powieść fantastyczna polska
(395)
Powieść obyczajowa francuska
(392)
Science fiction
(383)
Reportaż polski
(372)
Opowiadania i nowele obyczajowe
(369)
Powieść kryminalna amerykańska
(366)
Powieść grozy
(344)
Horror
(342)
Powieść norweska
(334)
Powieść obyczajowa niemiecka
(328)
Literatura podróżnicza polska
(322)
Fraszki
(321)
Powieść kryminalna angielska
(295)
Romans historyczny
(295)
Praca zbiorowa
(285)
Opowiadanie dziecięce angielskie
(283)
Powieść szwedzka
(283)
Adaptacja literacka
(279)
Fotografia polska
(279)
Teatr polski
(274)
Satyra polska
(270)
Dziedzina i ujęcie
Kulinaria
(179)
Medycyna i zdrowie
(20)
Styl życia, moda i uroda
(3)
Etnologia i antropologia kulturowa
(1)
Historia
(1)
Podróże i turystyka
(1)
202 wyniki Filtruj
Książka
W koszyku
Dieta dla kobiet 50+ / [redakcja Małgorzata Durnowska]. - Poznań : Olimp Media, copyright 2019. - 109, [3] strony : fotografie ; 20 cm.
(Smaki Zdrowia)
Po 50. roku życia o wiele łatwiej o dodatkowe kilogramy, więc warto zmienić styl życia oraz sposób odżywiania. Odpowiednio skomponowana dieta z pewnością pomoże dłużej czuć się młodo, a także zachować promienny wygląd i dobre samopoczucie. Polecamy dania zawierające większą ilość wapnia i magnezu, za to mniej kaloryczne i z niższym IG. Powyższy opis pochodzi od wydawcy. [Olimp Media, 2019]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 3 (ul. Rozwadowska 6)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.3 - 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Kiszonki : samo zdrowie / redakcja Małgorzata Durnowska. - Poznań : Olimp Media Spółka, 2018. - 159, [1] strona : ilustracje ; 24 cm.
Kiszona kapusta czy ogórki to nie tylko porcja witamin, których brakuje nam w chłodniejszych porach roku, ale też naturalny probiotyk. Kiszonki są mniej kaloryczne niż nieprzetworzone warzywa czy owoce, a kisić można nie tylko kapustę i ogórki ale także inne warzywa a nawet owoce. Najzdrowsze zaś są kiszonki wykonane samodzielnie. W tej książce przedstawiamy zasady przyrządzania i przechowywania kiszonek oraz zestaw przepisów na wyborne przetwory. Książka adresowana zarówno do osób dopiero zaczynających robić przetwory, jak i tych wszystkich, którzy od lat zapełniają swoje spiżarnie pysznościami w słoikach. [Olimp Media, 2020]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 3 (ul. Rozwadowska 6)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.3 - 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Mały Kucharz)
Na okładce: 48 naklejek.
W naszej książce znajdziecie pomysły na pyszne i niebanalne kanapki, tosty, wrapy, muffinki i inne przekąski. Wszystkie przepisy zawierają opis wykonania krok po kroku. W środku jest arkusz kolorowych naklejek, którymi nagradzamy wykonanie potrawy. Dzieci uwielbiają gotować – pod warunkiem, że nie są krytykowane. Niech dekorują, wycinają i lepią. Bawiąc się gotowaniem, odkryją, jak komponować zdrowe posiłki, rozwiną swoje poczucie smaku i nabiorą apetytu. Nie martwcie się, że trochę nabrudzą w kuchni. Wybierzcie coś z proponowanych smakołyków i do dzieła! [Olimp Media, 2018]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Multiteka (ul. Popiełuszki 10)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. M-64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Mały Kucharz)
Książka zawiera 48 naklejek.
W naszej książce znajdziecie pomysły nie tylko na prawdziwą pizzę, ale też na pyszne tarty z kolorowymi warzywami, małe paszteciki czy pyszną fritattę. Wszystkie przepisy zawierają opis wykonania krok po kroku. W środku jest arkusz kolorowych naklejek, którymi nagradzamy wykonanie potrawy. Dzieci uwielbiają gotować – pod warunkiem, że nie są krytykowane. Niech dekorują, wycinają i lepią. Bawiąc się gotowaniem, odkryją, jak komponować zdrowe posiłki, rozwiną swoje poczucie smaku i nabiorą apetytu. Nie martwcie się, że trochę nabrudzą w kuchni. Wybierzcie coś z proponowanych smakołyków i do dzieła! [Olimp Media, 2018]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Multiteka (ul. Popiełuszki 10)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. M-64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Pyszne dania dla aktywnych / [redakcja Małgorzata Durnowska]. - Ożarów Mazowiecki : Olesiejuk, 2018. - 62, [2] strony : 20 cm.
Serię dedykujemy osobom przywiązującym wagę do zdrowego jedzenia. Proponujemy przepisy na specjały pełne wartości odżywczych. Są to przede wszystkim potrawy z popularnych produktów, jednak znalazły się wśród nich także dania z takimi dietetycznymi hitami, jak komosa ryżowa, jagody goji czy nasiona chia. Podajemy również informacje dotyczące walorów odżywczych, zawartości witamin, składników mineralnych oraz kaloryczności komponentów potraw. Dowiesz się też o zasadach przyrządzania sałatek, smoothies, przekąsek, wypieków bezglutenowych czy niskokalorycznych obiadów. [https://www.swiatksiazki.pl/pyszne-obiady-dla-aktywnych-6377845-ksiazka.html]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 3 (ul. Rozwadowska 6)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.3 - 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Jadłonomia po polsku / Marta Dymek. - Warszawa : Wydawnictwo Marginesy, 2020. - 279, [1] strona : ilustracje kolorowe, fotografie ; 29 cm.
"Jadłonomia po polsku" pokazuje, że kuchnia roślinna może być prosta jak barszcz i równie smaczna co ruskie pierogi. W sześciu rozdziałach podzielonych zgodnie z porami roku znajdziecie mnóstwo roślinnych inspiracji. To nie pomyłka, pór roku mamy w Polsce sześć - jest przecież przedwiośnie oraz trochę zapomniane przedzimie. W końcu, czekając na nowalijki, trzeba coś jeść, na przykład barszcz z wędzonymi śliwkami, kanapki z pastą z ciecierzycy i kiszonych ogórków, a na deser gryczaną granolę. Ta książka to nie tylko przepisy, ale też praktyczne porady, które sprawiają, że gotowanie jest zrozumiałe i pyszne. W końcu wiadomo, dlaczego latem do rosołu warto wrzucić bób, jak zrobić rewolucyjny pasztet bez pieczenia i czemu w bigosie tak dobrze smakuje kilka kawałków słodkiej dyni. A przede wszystkim: jak gotować roślinnie po polsku, czyli po naszemu - w zgodzie z naszymi smakami, chęciami, możliwościami. [Wydawnictwo Marginesy, 2020]
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. W-641 (1 egz.)
Czytelnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. C-64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Nowa Jadłonomia : roślinne przepisy z całego świata / Marta Dymek. - Warszawa : Marginesy, 2017. - 271 stron : ilustracje kolorowe ; 29 cm.
Marta Dymek, autorka najgłośniejszej polskiej książki o kuchni roślinnej, powraca z długo wyczekiwaną nową książką. Tym razem w roli głównej wystąpią polskie, sezonowe warzywa w zupełnie nowej odsłonie - w przepisach z kuchni całego świata. Bulwa selera po chińsku? Węgierski gulasz z papryk i boczniaków? Turecka zupa soczewicowa? Mizeria po koreańsku? To tylko kilka dań na zebranie sił przed wielką, roślinną podróżą! Aby kulinarnie podróżować, nie trzeba kupować egzotycznych produktów. Niepotrzebne są też wymyślne sprzęty ani rekwizyty. Wystarczy udać się na najbliższy bazar lub do warzywniaka i kupić polskie warzywa, a następnie skorzystać z niepospolitych przypraw oraz podpatrzonych w innych kuchniach technik. Nagle okaże się, że warzywa znane od dzieciństwa mogą codziennie pysznie zaskakiwać. Kuchnia roślinna nie pochodzi z żadnego konkretnego kraju ani kontynentu - jest wszędzie. Dlatego Marta Dymek, pracując nad nową książką, szukała roślinnych inspiracji w wielu zakątkach świata i odwiedziła ponad 50 krajów. Zjeździła Wietnam i Tajlandię, zmarzła w Korei, ucierała pasty curry w Indiach, przemierzyła całe Bałkany, wygrzewała się na targowiskach w Maroko i rozpływała się nad świeżym awokado w Kalifornii. W końcu roślinne potrawy można spotkać pod każdą szerokością geograficzną, bez względu na temperaturę, klimat i wysokość nad poziomem morza. Wegańskie jest zarówno meksykańskie guacamole, swojski barszcz z uszkami, afrykański gulasz z jarmużu, jak i buraczane curry z cynamonem. Jeśli tylko się wie, gdzie patrzeć, w każdym kraju z łatwością można spotkać mnóstwo roślinnych przepisów, które otwierają oczy na niespotykane dotąd połączenia i pozwalają na nowo odkryć dobrze znane warzywa. Uwierzcie, że zjedzenie bulwy selera po chińsku nieskończenie rozwija kulinarną wyobraźnię. Podróże przez stragany całego świata przypominają, że nawet nielubiane dotąd składniki mogą być przepyszne, jeśli tylko da się im szansę i przyprawi inaczej niż zwykle. Marta Dymek to autorka kultowego roślinnego bloga Jadłonomia i książki pod tym samym tytułem, która doczekała się kilkunastu dodruków. Od sześciu lat prowadzi stronę z roślinnymi przepisami, która każdego miesiąca zalicza ponad milion odsłon. Współpracuje z najciekawszymi polskimi magazynami kulinarnymi oraz prowadzi autorski program kulinarny na kanale Kuchnia+ Zielona Rewolucja Marty Dymek. Uwielbia pieczone bakłażany, nie zawsze ma cierpliwość do ucierania pasty curry i wciąż tak samo cieszy ją każda kolejna osoba przekonana do tego, że kuchnia roślinna jest niewyczerpanym źródłem inspiracji. [www.azymut.pl, 2017]
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. W-641.56 (1 egz.)
Czytelnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. C-64 (1 egz.)
Filia nr 1 Czytelnia (ul. Staszica 14)
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. O/Dz.Cz.-64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Nowa Jadłonomia : roślinne przepisy z całego świata / Marta Dymek. - Wydanie 2. - Warszawa : Wydawnictwo Marginesy, 2018. - 271, [1] strona : fotografie ; 22 cm.
Nowe, poręczne wydanie superbestsellera! Zjeździła Wietnam i Tajlandię, zmarzła w Korei, pojechała ucierać pasty curry do Indii, przejechała całe Bałkany, zgrzała się na targowiskach w Maroko i rozpływała się nad świeżym awokado w Kalifornii. Odwiedziła ponad pięćdziesiąt krajów, a kulturę każdego z nich poznawała od kuchni. Dla Marty Dymek najważniejsze były regionalne przyprawy, tradycyjne śniadania, rytualne obiady, narodowe dania, ulubione słodkości oraz to, jak wyglądają stragany i targowiska. W każdej podróży spisywała przepisy, notowała najciekawsze połączenia oraz spotykała się z tamtejszymi kucharzami, kucharkami i domowymi gospodyniami. Kuchnia roślinna nie pochodzi z konkretnego kraju ani kontynentu. Od wieków roślinne potrawy można spotkać na każdej szerokości geograficznej, bez względu na temperaturę, klimat i wysokość nad poziomem morza. Wegańskie jest zarówno meksykańskie guacamole, swojski barszcz z uszkami, afrykański gulasz z jarmużu, jak i buraczane curry z cynamonem. Jeśli tylko wie się, gdzie patrzeć, w każdym kraju z łatwością można spotkać mnóstwo roślinnych przepisów, które otwierają oczy na niespotykane dotąd połączenia i pozwalają na nowo odkryć dobrze znane warzywa. Uwierzcie, że zjedzenie bulwy selera po chińsku zmienia kulinarną wyobraźnię raz na zawsze. [Marginesy, 2019]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 3 (ul. Rozwadowska 6)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.3 - 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Na okładce: Leczy cukrzycę, insulinooporność i otyłość.
To nie tajemnica – powinniśmy jeść mniej węglowodanów Znajdziesz tu ponad 120 przepisów opracowanych specjalnie z myślą o diecie ketogenicznej, które pomagają osiągnąć wyznaczone cele bez rezygnowania ze smacznych dań.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. W-641.56 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Czy przygotowując codzienne posiłki, zwłaszcza dla niemowląt, można się ustrzec nużącej rutyny? Czy dzieci zapracowanych rodziców są skazane na faszerowanie się gotowymi daniami pełnymi konserwantów? Czy karmienie swych pociech musi być męczarnią? Absolutnie nie! W tej nadzwyczajnej książce kucharskiej, z której mogą korzystać nie tylko rodzice, lecz także starsze dzieci, autorki podają mnóstwo przepisów na pożywne dania, które z pewnością przypadną do gustu maluchom. Z ogólnodostępnych produktów tanio, łatwo i szybko można przygotować zarówno przekąskę, jak i cały obiad. [Wydawnictwo WAB, 2008].
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Multiteka (ul. Popiełuszki 10)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. M-64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
W książce rok wydania: 2023, data wpływu egzemplarza obowiązkowego: 2022.
Czym jest dieta ketogeniczna? Sposobem odżywiania, który przestawi wasz organizm ze spalania cukru na spalanie tłuszczu. To również rewolucyjna metoda dbania o zdrowie. Dieta ta pomaga wyleczyć wszystko: od epilepsji przez otyłość po choroby autoimmunologiczne, zalecana jest również w terapii nowotworów oraz wielu innych chorób. W Diecie ketogenicznej Maria Emmerich, ekspertka od żywienia i popularna blogerka, rozwiewa wątpliwości dotyczące ketogenicznego gotowania. Jeżeli chcecie spróbować takiej diety, ale jesteście zajęci, żyjecie w stresie albo nie wiecie, jak zmienić swój sposób odżywiania, to właśnie dla was jest ta książka. Przepisy są nie tylko proste i szybkie w przygotowaniu, lecz także stworzone w celu wprowadzenia organizmu w stan ketozy, by mógł zacząć sam się uzdrawiać. Potrawy nie zawierają zbóż i zostały opracowane z wykorzystaniem pełnowartościowych produktów zgodnie z filozofią paleo. Ponadto wiele z nich można przygotować w wersji bez orzechów, jajek, nabiału lub jako potrawy wegetariańskie. Przyrządzanie apetycznych posiłków ketogenicznych pełnych składników odżywczych jest prostsze, niż wam się wydaje. Dzięki tym szybkim i prostym przepisom ketogenicznym nauczycie się, jak to robić.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. W-641.56 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Ta książka jest adresowana nie tylko do miłośników kokosa, ale i osób dbających o zdrowie. W każdym z 450 przepisów Autor dodaje jakiś element kokosa, czyli olej, mleczko, wodę czy mąkę, komponując potrawę tak, aby była nie tylko smaczna, ale również posiadała właściwości lecznicze. Korzystając z przepisów dr. Fife z łatwością wprowadzisz do swojej diety olej kokosowy, który zyskał miano najzdrowszego oleju i jest niezwykle ważny dla zdrowia mózgu, poprawy pamięci i gęstości kości. Dania z mąką kokosową dostarczą do twojego organizmu dużo błonnika. Wpłynie to na uregulowanie procesów trawiennych i unormowanie wagi ciała. Ponieważ mąka kokosowa nie zawiera glutenu, może stanowić niezwykle ważny składnik w przygotowywaniu posiłków dla osób z jego nietolerancją. W książce znajdziesz również wiele zastosowań śmietanki i wody kokosowej. Dostarczą one niezbędnych minerałów i witamin. Wiele przepisów, zawartych w tej publikacji zostało opracowanych w pełni przez Autora, jak np. babeczki serowe czy zupa serowa z wołowiną, więc są one oryginalne i można je znaleźć tylko tutaj. Niektóre natomiast są wariacjami popularnych niekokosowych dań, jak np. kurczak a'la król z dodatkiem mleka kokosowego, które znakomicie podkreśla smak potrawy. Oczywiście książka nie byłaby kompletna bez klasycznych deserów, takich jak, ciasto z kremem kokosowym, placki, tarty czy batony kokosowe. Książka zawiera dania główne, przystawki, przekąski, desery i odżywcze napoje. Wiele spośród nich to dania wegetariańskie. Wszystkie zostały starannie przetestowane przez Autora. Gotuj z „Doktorem Kokosem”.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. C-64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Dieta ketogeniczna wprowadza ludzkie ciało w wyjątkowo korzystny stan metaboliczny zwany ketozą, w którym podstawowe źródło paliwa dla organizmu stanowi nie glukoza a tłuszcz. Ma ona wyraźny terapeutyczny wpływ, pozwala bezpiecznie i skutecznie zrzucać zbędne kilogramy, poprawia formę psychiczną, równoważy poziom cukru we krwi oraz obniża ciśnienie i poziom cholesterolu. Autor, badacz leczniczych właściwości kokosa i znawca zdrowego odżywiania, jest zwolennikiem diety ubogiej w cukry a bogatej w zdrowe tłuszcze. Swoje przekonania opiera na wieloletnim doświadczeniu i licznych sukcesach terapeutycznych. W tej książce zebrał swoje ulubione przepisy na proste do przyrządzenia ketogeniczne potrawy z łatwo dostępnych składników. Znajdziesz tu dania z warzyw, sałatki i dressingi, potrawy z jaj, mięsa, ryb i drobiu, a także wrapy, zupy i zapiekanki. W publikacji znajduje się łącznie 450 przepisów na każdy posiłek dnia. Przygotowywane dania są wolne od glutenu, sztucznych słodzików czy wzmacniaczy smaku. Poza sprawdzonymi recepturami, poznasz również porady i triki kulinarne, które uczynią gotowanie prostszym, a dietę znacznie przyjemniejszą. Odzyskasz energię, oduczysz się jedzenia dużych ilości cukrów i produktów wysokoprzetworzonych. Wyrobisz zdrowe nawyki, Twoje nastawienie ulegnie poprawie i będziesz bardziej odporny na wahania nastroju. W zdrowej diecie, zdrowy tłuszcz. [www.aros.pl]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. C-64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Mąka i woda / Sabina Francuz. - Kraków : Znak Koncept, 2021. - 271, [1] strona : fotografie ; 24 cm.
Uwielbiasz smak i zapach świeżego pieczywa? Naucz się krok po kroku przygotowywać doskonałe chleby, bułki, bagietki, chałki i inne wypieki. Nie potrzebujesz wielu dni, by wyhodować doskonały zakwas, i skomplikowanych receptur, by zrealizować swoje kulinarne marzenia. Wspaniałe, chrupiące pieczywo przygotujesz znacznie łatwiej i szybciej, niż myślisz. Sabina Francuz pokazuje, jak przejść drogę od najprostszych chlebków z patelni i wypieków w 15 minut do wyrafinowanego pieczywa. Opracowując przepisy do książki, kierowałam się słowami przyjaciół i klientów Głodnych Kawałków. Ich reakcje zawsze były najlepszym papierkiem lakmusowym każdego mojego pomysłu. Uprościłam sposoby wykonania, składniki i gramatury, tak aby bez problemu przeprowadzić początkujących piekarzy przez ścieżkę pierwszych doświadczeń. Wszystkie przepisy zostały wykonane, a wypieki skonsumowane i surowo ocenione, abym z czystym sumieniem mogła oddać książkę w Twoje ręce. Daj się poprowadzić – czytaj uważnie polecenia i stosuj się do nich, a berło władcy glutenowego królestwa i rozkosze podniebienia niebawem będą Twoje. Kolejny ruch należy do Ciebie. Sabina Francuz [znak, 2021]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. W-641 (1 egz.)
Długość kolejki oczekujących: 1.
Książka
W koszyku
Kolorowa kuchnia roślinna : uczta dla podniebienia i zdrowie dla organizmu / Magdalena Gembacka. - Poznań : Publicat Wydawnictwo, copyright 2016. - 206, [2] strony : ilustracje, fotografie ; 29 cm.
W pięknie wydanej, kolorowo ilustrowanej, książce (format A-4) można znaleźć przepisy na codzienne menu zaczynające się od śniadania poprzez dwudaniowy obiad, na deserach dla całej rodziny kończąc. Cennym uzupełnieniem są przepisy na zdrowe napoje i koktajle warzywno – owocowe. Autorka zachęca i przekonuje do zdrowego odżywia się. Książka składa się z 3 rozdziałów: I Cześć: Rośliny rządzą na Twoim talerzu: znaczenie jedzenia, zasady zdrowego odżywiania II Część: ABC zdrowego roślinnego gotowania: zdrowe produkty w spiżarni, sztuka robienia zakupów, przechowywanie żywności, sprzęt i akcesoria kuchenne, techniki przygotowywania potraw III Część Przepisy Wśród przepisów zdrowego żywienia są podane te, które stanowią podstawę codziennego zdrowego odżywiania się. Śniadania: Kasza jaglana z truskawkami, wegański omlet z kurkami, groszkiem i cukinią, nadziewane jabłkakokosowym bul gurem ( rodzaj kaszy), śliwkowa kasza gryczana z cynamonem i migdałami Smarowidła do chleba - pasty warzywne: cukiniowo – warzywna, brokułowo – orzechowa, z pieczonego pora Zupy: zupa dyniowa z soczewicą, czosnkowo- jaglana, meksykańska, zupa fasolowa, krem szparagowo- szpinakowy Dania główne: zapiekanka pasterska, knedle jaglano-gryczane ze śliwkami, bazyliowe pesto z awokado, gulasz pieczarkowo- cukiniowy z pęczakiem Sałatki i surówki: tęczowa surówka, surówka ze selera naciowego i jabłka, sałatka z pieczonych buraków, ziemniaków i kiszonych ogórków Napoje i koktajle: napój rabarbarowo – truskawkowy z bazylią, koktajl mleczny z mango i truskawek, koktajl ananasowy z kolendrą, sok pietruszkowo – jabłkowo- cytrynowy, napar imbirowy z malinami Desery i wypieki: wegetariańskie tiramisu, piernikburaczany, mufiny pistacjowe z owocami, lody czekoladowo- bananowe- śliwkowe, jeżyny i gruszki pod kruszonką. W swoich przepisach autorka wykorzystuje ogólnie dostępne składniki. Wszystkie przepisy są przez autorkę sprawdzone, a potrawy dokładnie opisane, łącznie ze sposobem podania.„Kolorowa kuchnia roślinna” to doskonały zestaw dań, które są przedstawione w prosty sposób i dla smakoszy zdrowej kuchni stanowić będą częsty rarytas na polskim stole wśród warzyw i owoców.Zdrowe jedzenie potraw kuchni polskiej spowoduje wiele zmian w naszym codziennym żywieniu, dobrych zmian. Warto zapoznać się z zasadami dobrego żywienia, jak przechowywać żywność, jak przygotować podstawowe potrawy i planować jedzenie potraw, jak zrobić rozeznanie w naszej spiżarni i sprawdzać daty ważności produktów. Wskazówki znajdziemy w Części II: ABC zdrowego roślinnego gotowania.Gorąco zachęcam do przeczytania tej części. Polecam przeczytanie całej książki autorstwa Magdaleny Gembackiej. Zawarte w niej przepisy to uczta dla podniebienia i zdrowie dla organizmu. Każdemu czytelnikowi, który dba o zdrowy styl życia, książka Wydawnictwa Publicat pozwoli na odkrycie wielu cennych informacji na temat zdrowego odżywia się na co dzień. A przecież „grunt to zdrowie”. [www.bonito.pl]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. W-641.56 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Więcej warzyw na talerzu / Magdalena Gembacka. - Warszawa : Marginesy, 2018. - 223 strony : ilustracje ; 23 cm.
Na okładce : am.mniamRoślinna kuchnia dla małych i dużych.
Czego tu nie ma! Zdrowy ketchup, pizza z cukinią, twarożek z migdałów ze szczypiorkiem, pasta czekoladowa z batatów i daktyli, barszcz z soczewicą i pieczonymi ziemniakami, sushi. Oraz pyszne desery, jak choćby lody bazyliowe z awokado. A wszystko z warzyw i owoców - ponieważ to one chronią nas przed chorobami cywilizacyjnymi, służą zdrowiu i są podstawą dobrze zbilansowanej diety. W praktyce oznacza to, że powinny stanowić połowę tego, co jemy. Niestety jest ich wciąż za mało na talerzach dzieci i dorosłych. Szczególnie kłopotliwe są warzywa, których dzieci często nie chcą jeść. Rodzice - którzy sami często mają z nimi kłopot i sięgają po nie niechętnie - pytają, co zrobić, aby to się zmieniło. Ta książka pomoże rozwiązać warzywny problem i wprowadzić je do rodzinnego menu. Znajdziecie tu ponad 80 przepisów na proste, zdrowe i kolorowe dania z warzywami w roli głównej. Ale nie tylko. Są porady, co zrobić, aby rozkochać się w zieleninie oraz jak gotować, aby dania były atrakcyjne dla małego i dużego smakosza. Nie do przecenienia jest wprowadzenie napisane przez dietetyczkę Małgorzatę Desmond, która jasno i precyzyjnie - w oparciu o najnowsze wyniki badań - wyjaśnia wpływ diet opartych o produkty roślinne na zdrowie w dzieciństwie i życiu dorosłym. [www.czytam.pl]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. W-641.56 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Schronisko smaków : moja góralska kuchnia / Magda Gessler. - Warszawa : Edipresse Polska, copyright 2016. - 173, [3] strony : fotografie ; 26 cm.
(Książki)
Magda Gessler i górale - to mieszanka pełna temperamentu i smaku. Gwiazda Kuchennych rewolucji zrealizowała swoje marzenie o restauracji w Tatrach. I połączyła kulinarną tradycję Podhala z tym, co przywiozła w polskie góry ze świata. Dlatego wśród jej góralskich przepisów znajdzie się miejsce na tradycyjną kwaśnicę - choć w unowocześnionej wersji, na pachnące Hiszpanią krewetki z chilli czy hamburgera zrobionego zgodnie z najlepszymi wzorami prosto ze Stanów Zjednoczonych. "Książka ta to nie tylko kilkadziesiąt przepisów na dania doprawione góralszczyzną, ale i wzruszający album o kulturze Podhala - wczoraj i dziś. To fascynujący region, który ostrożnie przyjmuje to, co nowe, by dać nam szansę obcowania z cudowną - pełną barw, dźwięków i obrazów - tradycją. A to coraz rzadsze. Chcę, żeby każda strona »Schroniska smaków« była moim zaproszeniem dla Państwa w piękne i smaczne Tatry". Magda Gessler [www.empik.com]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. W-641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Dzieci gotują : wielka księga przepisów / Agnieszka Górska ; ilustrowała Marianna Oklejak. - Warszawa : Demart, 2017. - 240, [2] strony : ilustracje kolorowe ; 30 cm.
Zbiór najlepszych recept kulinarnych ze znanej i cenionej serii "Dzieci gotują". Przejrzysty układ przepisów, dokładne opisy, sugestywne rysunki oraz zdjęcia gotowanej potrawy sprawiają, że przyrządzanie ich sprawia wiele przyjemności i może być wspaniałą zabawą. W tej księdze znajdą się zarówno propozycje dla mniej odważnych, jeszcze nieprzekonanych do własnych umiejętności dzieci a także dla tych, które muszą poczekać na kogoś dorosłego. W książce tej znajdziemy też krótkie opowiadania związane z każdą potrawą. Mogą pobudzić wyobraźnię i zachęcić do działania. Na końcu zamieszczono również propozycje dekoracji stołu na różne okazje oraz propozycje zorganizowania efektownych przyjęć, opis obowiązków gospodarza przyjęcia, rady dla gości, a także zasady savoir-vivre’u. [www.empik.com, 2017]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 5 (ul. Wańkowicza 69)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.5 - 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Przysmaki rodziny Winnych : konfitury, powidła, nalewki i inne przetwory - Warszawa : Wydawnictwo Zwierciadło, copyright 2020. - 223, [1] stron : fotografie ; 22 cm.
Na okładce: 80 przepisów bohaterów "Stulacia Wynnych".
Bestsellerowy tryptyk Ałbeny Grabowskiej cieszył się niesłabnącym zainteresowaniem czytelników, a potem losy bohaterów z zapartym tchem oglądali widzowie telewizyjnego serialu pod tym samym tytułem. Tym razem autorka oddaje w nasze ręce kolejne dzieło - "Przysmaki Rodziny Winnych. Konfitury, powidła, nalewki i inne przetwory". Losy rodziny Winnych rozgrywają się na przestrzeni stu lat. W tym czasie kobiety tworzyły swoją historię codzienności, przygotowania posiłków, przetworów, wypieków i różnorodnych dań. Kuchnia rodziny Winnych to wielopokoleniowe dziedzictwo, smaki, które przywodzą na myśl dzieciństwo, wprawiają w zachwyt i pozwalają przenieść się do czasu, gdy kuchnia opierała się na zdrowych produktach i sprawdzonych, naturalnych, przekazywanych z pokolenia na pokolenie recepturach. Taką smakowitą historię stworzoną przez rodzinę Winnych znajdziemy w najnowszej książce autorki. Przepisy Broni Winnej, kto się im oprze? Smakowite konfitury wiśniowe, dżem aroniowo-gruszkowy, przepyszne nalewki domowej roboty. Z każdą kolejną stroną coraz głębiej wchodzimy w świat staropolskich smakołyków, na które aż cieknie ślinka. W książce znajdziemy 80 przepisów bohaterów tak cenionego "Stulecia Winnych". [www.taniaksiazka.pl]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 3 (ul. Rozwadowska 6)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.3 - 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Nicola Gaimes doskonale rozumie twoje rozterki. Jeśli kiedykolwiek pomyślałeś, że chciałbyś spróbować diety wegetariańskiej, ale nie możesz odmówić sobie czasem zjedzenia mięsa, ta książka jest właśnie dla ciebie! Dzięki niej: - nauczysz się kilku prostych, ale efektownych potraw wegetariańskich, niewymagających wielu egzotycznych składników, - poznasz przepisy na wegetariańskie śniadania, obiady, kolacje, które można przyrządzić też w wersji mięsnej, - zaplanujesz tygodniowy jadłospis dla całej rodziny oraz przygotujesz menu na imprezę dla wegetarian i mięsożerców, - w swoim tempie sprawdzisz, czy kuchnia wegetariańska jest dla ciebie. Przekonaj się, że kuchnia wegetariańska to nie tylko strączkowe zastępniki mięsa: przetestuj przepisy na pyszne dania, bez konieczności całkowitej rezygnacji z mięsa w codziennej diecie. Rozsmakuj się w grzankach z kalafiorem, chińskich pierożkach z imbirem lub czerwonym barszczu zabielanym jogurtem o smaku pomarańczowym. [www.czytam.pl]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. C-641.56-056.84 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej