Kuchnia polska
Sortowanie
Źródło opisu
Katalog księgozbioru
(44)
Forma i typ
Książki
(44)
Poradniki i przewodniki
(25)
Publikacje popularnonaukowe
(3)
Publikacje promocyjne
(1)
Dostępność
dostępne
(43)
tylko na miejscu
(10)
nieokreślona
(4)
wypożyczone
(2)
Placówka
Wypożyczalnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
(18)
Multiteka (ul. Popiełuszki 10)
(1)
Filia nr 1 Wypożyczalnia (ul. Staszica 14)
(2)
Filia nr 5 (ul. Wańkowicza 69)
(5)
Filia nr 2 Wypożyczalnia (ul. Siedlanowskiego 3)
(3)
Filia nr 3 (ul. Rozwadowska 6)
(15)
Czytelnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
(9)
Filia nr 1 Czytelnia (ul. Staszica 14)
(2)
Filia nr 2 Czytelnia (ul. Siedlanowskiego 3)
(3)
Autor
Berger Stanisław (1923- )
(4)
Adamska Elżbieta
(3)
Szymanderska Hanna (1944-2014)
(3)
Gontarska Elżbieta
(2)
Ochman Paweł (kulinaria)
(2)
Żakiej Tadeusz (1915-1994)
(2)
Adamczewska Barbara
(1)
Aszkiewicz Ewa (dziennikarka)
(1)
Caprari Małgorzata (kucharstwo)
(1)
Chorębała Magdalena
(1)
Demaria Kevin
(1)
Drozd Dorota (pielęgniarka)
(1)
Gessler Magda (1953- )
(1)
Grabowska Ałbena (1971- )
(1)
Guziak Maria Goretti (kucharstwo)
(1)
Gąsiorowska Wanda
(1)
Hangel Ewa
(1)
Iwaszkiewicz Maria (1924-2019)
(1)
Janikowska Anna
(1)
Jankowska Dorota (ilustratorka)
(1)
Jasińska Elżbieta (1952- )
(1)
Jeż Agnieszka (pisarka)
(1)
Kozioł Andrzej (dziennikarz)
(1)
Kręglicka Agnieszka (1966- )
(1)
Lazar Ola
(1)
Lewandowska Eliza (tłumacz)
(1)
Maciąg Agnieszka (1969- )
(1)
Majewska Anna Klara (1965- )
(1)
Majewski Janusz (1931-2024)
(1)
Makarowska Magdalena (dietetyka)
(1)
Musiałowska Dominika (dziennikarka)
(1)
Nasierowska Zofia (1938-2011)
(1)
Ogrodowska Barbara (etnograf)
(1)
Pustelnik Anastazja
(1)
Płoszajska Jowita (ilustrator)
(1)
Rokicka Alicja (kucharz)
(1)
Rubinstein Nela (1908-2001)
(1)
Stępowski Robert
(1)
Szloser Marta (literatura dziecięca)
(1)
Szydłowska Marta (kulinaria)
(1)
Szymanderska Hanna (1944-2014). Kanon kuchni polskiej
(1)
Woliński Robert
(1)
Zyśk Anna (blogerka)
(1)
Łozińska Maja
(1)
Łoziński Jan
(1)
Żyburtowicz Zenon (1949- )
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(6)
2010 - 2019
(24)
2000 - 2009
(8)
1980 - 1989
(3)
1970 - 1979
(3)
Okres powstania dzieła
2001-
(27)
1901-2000
(2)
1945-1989
(2)
Kraj wydania
Polska
(44)
Język
polski
(43)
angielski
(1)
Odbiorca
14-17 lat
(1)
9-13 lat
(1)
Cukrzycy
(1)
Młodzież
(1)
Przynależność kulturowa
Literatura polska
(1)
Temat
Kobieta
(3534)
Przyjaźń
(2388)
II wojna światowa (1939-1945)
(2112)
Rodzina
(2103)
Miłość
(1858)
Kuchnia polska
(-)
Tajemnica
(1709)
Zwierzęta
(1360)
Relacje międzyludzkie
(1312)
Śledztwo i dochodzenie
(1247)
Dzieci
(1045)
Zabójstwo
(1022)
Pisarze polscy
(1008)
Nastolatki
(919)
Rodzeństwo
(864)
Uczucia
(859)
Dziewczęta
(858)
Magia
(846)
Życie codzienne
(794)
Psy
(721)
Sekrety rodzinne
(719)
Uczniowie
(710)
Policjanci
(702)
Małżeństwo
(701)
Boże Narodzenie
(661)
Żydzi
(657)
Polacy za granicą
(646)
Ludzie a zwierzęta
(602)
Język polski
(561)
Władcy
(561)
Osoby zaginione
(558)
Trudne sytuacje życiowe
(557)
Wakacje
(503)
Relacja romantyczna
(489)
Wybory życiowe
(483)
Koty
(471)
Podróże
(467)
Uprowadzenie
(453)
Kultura
(447)
Chłopcy
(446)
Arystokracja
(434)
Matki i córki
(423)
Przestępczość zorganizowana
(416)
Polityka międzynarodowa
(411)
Wychowanie w rodzinie
(397)
Poszukiwania zaginionych
(389)
Dziadkowie i wnuki
(384)
Aktorzy polscy
(370)
Prywatni detektywi
(359)
Zakochanie
(346)
Dziennikarze
(344)
Zdrowe odżywianie
(343)
Ojcowie i córki
(340)
Katolicyzm
(339)
Pisarze
(337)
Wsie
(336)
Zemsta
(332)
Polityka
(328)
Seryjni zabójcy
(328)
Polityka wewnętrzna
(327)
Duchowieństwo katolickie
(326)
Regionalizm
(320)
Mężczyzna
(310)
Filozofia
(303)
Wojsko
(300)
Dojrzewanie
(296)
Samorealizacja
(294)
Zabawa
(289)
Lekarze
(288)
Szlachta
(282)
Szkoły
(275)
Holokaust
(273)
Obyczaje i zwyczaje
(272)
Samotność
(272)
Historia
(268)
Mickiewicz, Adam (1798-1855)
(266)
Zamki i pałace
(266)
Powstanie warszawskie (1944)
(264)
Pomaganie
(263)
Walka dobra ze złem
(263)
PRL
(261)
Władza
(261)
Ludzie bogaci
(258)
Źródła historyczne
(257)
Przyroda
(254)
Spisek
(254)
Kradzież
(253)
Zabójstwo seryjne
(253)
Kościół katolicki
(252)
Las
(247)
Wojna
(247)
Śmierć
(246)
Nauka
(245)
Zarządzanie
(245)
Rozwój psychofizyczny dziecka
(244)
Poeci polscy
(241)
Psychologia
(241)
Tematy i motywy
(236)
Wychowanie
(235)
Sieroty
(234)
Czarownice i czarownicy
(233)
Temat: czas
1901-2000
(4)
1501-1600
(2)
1601-1700
(2)
1701-1800
(2)
1801-1900
(2)
1918-1939
(2)
1001-1100
(1)
1101-1200
(1)
1201-1300
(1)
1301-1400
(1)
1401-1500
(1)
1901-1914
(1)
1914-1918
(1)
1939-1945
(1)
1945-1989
(1)
2001-
(1)
901-1000
(1)
Temat: miejsce
Polska
(6)
Gatunek
Przepisy kulinarne
(24)
Książka kucharska
(14)
Publikacja bogato ilustrowana
(9)
Opracowanie
(3)
Informator
(1)
Literatura polska
(1)
Poradnik
(1)
Poradnik dla młodzieży
(1)
Przewodnik turystyczny
(1)
Dziedzina i ujęcie
Kulinaria
(25)
Etnologia i antropologia kulturowa
(3)
Historia
(2)
Medycyna i zdrowie
(2)
Podróże i turystyka
(1)
Styl życia, moda i uroda
(1)
44 wyniki Filtruj
Książka
W koszyku
Smak życia / Agnieszka Maciag ; zdjęcia Robert Wolański i Agnieszka Maciąg. - Wydanie 2. - Kraków : Otwarte, 2017. - 349, [3] strony : fotografie ; 25 cm.
Książka Smak życia powstała dokładnie 10 lat temu i była efektem zmiany… mojego życia. W 2006 roku nastąpił mój osobisty przełom, gdy „przebudziłam się” do życia świadomego, dobrego, pełnego wdzięczności i celebracji prostych radości w zgodzie z naturą. Ta książka jest wyrazem czystej radości, zachłyśnięcia się cudownym smakiem życia, który udało mi się nareszcie odkryć! Szukałam w tak wielu miejscach, a okazało się, że on jest tu i teraz, tuż obok mnie – wystarczyło się tylko na niego otworzyć! W Smaku życia piszę o moim dzieciństwie u boku wspaniałych kobiet w kuchni – mamy i babci – które uczyły mnie gotować. Dzielę się również odkryciami i przepisami na szybkie, proste i zdrowe dania, przywiezionymi z różnych stron świata. Wiele z nich stało się kultowymi potrawami dla czytelniczek moich książek, jak na przykład ulubiona zupa pomidorowa mojego syna Michała, tarta cytrynowa, śledzie mojej mamy czy łosoś teriyaki. Wtedy już skłaniałam się ku diecie wegetariańskiej, ale nadal na moim stole pojawiały się ryby, czasem drób. Zachowałam te przepisy w uaktualnionym wydaniu Smaku życia i dodałam zupełnie nowe, a starym nadałam współczesny, jeszcze zdrowszy „szlif”. Z wielką radością oddaję do Twoich rąk mój ukochany Smak życia – smak pełen zdrowia, radości, wdzięczności i korzystania z darów natury, którą tak bardzo kocham. Niech Cię cieszy każdego dnia i rozpromienia tak bardzo jak mnie! [www.empik.com]
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 5 (ul. Wańkowicza 69)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.5 - 64 (1 egz.)
Filia nr 1 Czytelnia (ul. Staszica 14)
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. O/Dz.Cz.-64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Na okładce: Dla całej rodziny, z niskim IG.
Insulinooporność nie jest chorobą, ale może doprowadzić do rozwoju cukrzycy typu 2. Jeśli chcesz zadbać o swoje zdrowie, wprowadź zmiany w codziennym menu, w czym pomoże Ci książka „Insulinooporność w polskiej kuchni. Dla całej rodziny, z niskim IG”. Zaburzenie to jest plagą naszych czasów i może dotyczyć dosłownie każdego - osób w sile wieku, a nawet dzieci. Nie ma znaczenia płeć. Dowiedz się, dlaczego warto się badać i wykonywać diagnostykę w tym kierunku. Jeśli okaże się, że problem ten dotyka również Ciebie lub kogoś z Twojej rodziny, możesz działać! Książka pomoże Ci skonstruować jadłospis, który będzie smaczny dla wszystkich domowników, ale jednocześnie obejmie produkty o niskim indeksie IG (glikemicznym). Kuchnia przy tym zaburzeniu nie musi oznaczać monotonnych posiłków pozbawionych smaku. Nie musi też być ani restrykcyjna, ani głodowa. Dieta zdrowa i atrakcyjna? To możliwe! Sprawdź, jak przygotować potrawy tradycyjnej kuchni polskiej przy insulinooporności. To nie wyrok – ten problem może być bodźcem do rozpoczęcia nowego życia. Możesz jeść smacznie i zdrowo! Nie wierzysz? Wykorzystaj nasze doświadczenia! [JK, 2018]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. W-613/615 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Indeks.
Książeczka zawiera sprawdzone przepisy wszystkich tradycyjnych potraw, które powinny się znaleźć na każdym wielkanocnym stole, ale także proponuje, w formie dyskursu, alternatywną koncepcję kulinarną dla osób, które boją się, nie chcą albo nie wolno im utyć. Są też w niej propozycje menu śniadania wielkanocnego, świątecznego obiadu i uroczystej kolacji. Książeczki tej nie napisali kucharze ani gastronomowie (ani tym bardziej gastrolodzy) - napisali ją ludzie, którzy lubią jeść dobre rzeczy. Wszystkie potrawy tu opisane jedliśmy wielokrotnie i zawsze nam bardzo smakowały. Gotowały nam je i piekły nasze prababki, babki, matki i ciotki, co biorąc pod uwagę wiek starszego współautora, oznacza, że wszystko to było testowane grubo ponad 70 lat. Natomiast podane tu przepisy są absolutnie sprawdzone i stosowane przez nas w praktyce. Życzymy przyjemności w kuchni, udanych wyników i aplauzu przy stole. Wesołego Alleluja! [www.proszynski.pl]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 3 (ul. Rozwadowska 6)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.3 - 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Kasze w roślinnej kuchni regionalnej / Paweł Ochman. - Wydanie pierwsze. - Warszawa : Marginesy, 2022. - 254, [2] strony : fotografie, portret ; 25 cm.
Na okładce: Autorka bloga "Weganon".
Kasze. Zapomniane, odkąd ziemniaki zawładnęły naszymi stołami. A to one od wieków były podstawą w kuchni wszystkich grup społecznych. W ozdobnej zastawie pojawiały się na królewskich i książęcych stołach. W glinianych misach w chłopskich izbach. Odkryjcie, jak smaży się kresowe pymchy, piecze pieróg biłgorajski i podkarpackie huski. Poznajcie najlepszy makowiec z kaszą manną z Podkarpacia i słynną fifkę, czyli zupę łódzkich tkaczy. Sprawdźcie, czym różni się smak krupniku kujawskiego od krupniku na wędzonych śliwkach. W jaki sposób na Dolny Śląsk, Śląsk Opolski i Ziemię Lubuską trafiła kasza kukurydziana i co z tym wspólnego mieli górale czadeccy. Dlaczego królowa Anna Jagiellonka kazała sprowadzać do Warszawy kaszę z Radomska oraz jakie przysmaki królowały w domach mieszczan w Warszawie czy Krakowie w dwudziestoleciu międzywojennym. Poznajcie roślinne wersje wielu regionalnych przysmaków: grysikowca, siekańców, izbickich golasów, szydłowieckich kaloszy, podkarpackich granatów, zawijoków janowickich, kresowej kuleszy i jacznika czy panirochów. [Marginesy, 2022]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. W-641.56 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Roślinna kuchnia regionalna / Paweł Ochman. - Warszawa : Wydawnictwo Marginesy, 2020. - 341, [3] strony : ilustracje, fotografie ; 23 cm.
Na okładce: autor bloga Weganon.
Kulinarna podróż po wszystkich regionach Polski. Odkryjecie nowe i zapomniane dania w wersjach roślinnych. Poznacie historię potraw i jaki wpływ na kuchnie regionalną miały zabory, warunki przyrodnicze, miejscowa ludność, a także położenie geograficzne. Czym są dziędziuchy na Lubelszczyźnie, hołubcie na Pomorzu Zachodnim, fujarki pastusze na Podkarpaciu, ruchańce na Kujawach czy bomby legnickie na Dolnym Śląsku. Przekonacie się jak smakują ziemniaki z jagodami, "pizza" z Borów Tucholskich i owocowe zupy z niezwykłymi dodatkami. Dowiecie się, co zrobić z czerstwego chleba, gdzie dodać pasternak, brukiew i kalarepę. Co króluje na świątecznych stołach Śląska czy Małopolski. Jakie słodkości na Tłusty Czwartek można przygotować na Pomorzu, Mazowszu, Kujawach czy Podlasiu. Zaskoczeń nie będzie końca – jak choćby takich, jak wiele tradycyjnych polskich potraw jest wegańskich od stuleci. Przygotujecie z prostych i tanich składników, wyjątkowe potrawy na słodko i wytrawnie. Na śniadanie, obiad, podwieczorek i kolację. Poznajcie regionalną kuchnie naszego kraju z użyciem roślinnych składników i cieszcie się wyjątkowym smakiem. [Wydawnictwo Marginesy, 2020]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. C-641.56-056.84 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Tradycje polskiego stołu / Barbara Ogrodowska. - Wydanie 3 poprawione. - Warszawa : Sport i Turystyka - Muza, 2012. - 355, [5] stron : ilustracje, fotografie ; 21 cm.
(Ocalić od Zapomnienia)
Znajdziemy w niej charakterystykę tradycyjnych polskich produktów spożywczych, tzn. takich, które mają wielopokoleniowa historie i niekiedy są jeszcze wytwarzane na małą skalę w gospodarstwach domowych lub niewielkich zakładach wytwórczych. Produkty takie są fundamentem pożywienia i tradycji kulinarnych. W książce znajdują się oczywiście dopełniające całość przepisy na wybrane potrawy staropolskie: chleb, żur, pierogi, gołąbki, nalewki, ciasta. Odrębny rozdział autorka poświęciła przetwórstwu domowemu i zapasom, które były świadectwem gospodarności i sztuki kulinarnej pani domu. Znajdziemy też przykładowe staropolskie jadłospisy. Książka może być wręcz poradnikiem dla każdej gospodyni, dla której istotna jest tradycja. Obecnie przywoływane z przeszłości technologie, tradycyjne produkty, przepisy i potrawy to prawdziwe skarby, które staja się chlubą dobrej ambitnej kuchni domowej, oryginalnej restauracji, a nawet wizytówka regionu. Książka, jak wszystkie pozostałe z tej serii, jest bardzo bogato ilustrowana. [Muza, 2012]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. W-39 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Na okł.: nowe przepisy, polskie smaki.
Siostra Anastazja, autorka kulinarnych bestsellerów, tym razem sięgnęła do tradycyjnych przepisów z różnych regionów geograficznych Polski. Oprócz potraw wracających na nasze stoły, Czytelnik znajdzie tu dania, które od pewnego czasu goszczą w naszych domach rzadziej. Cebulorz, baba ziemniaczana, oładki, bliny, świeżonka - to tylko kilka potraw z ponad stu zamieszczonych w tej książce. Podstawą kuchni proponowanej w tej książce są: ziemniaki, fasola, kapusta, kasza gryczana, ogórki kiszone, buraki, cebula, grzyby, owoce leśne, drób i ryby. Dzięki przepisom siostry Anastazji tworzą niepowtarzalne smaki. Miłośnicy domowych wypieków oprócz tradycyjnych ciast znajdą tu również przepisy na doskonały chleb. Już wkrótce Czytelnicy książek Siostry Anastazji będą mogli wypróbować nowe potrawy i wypieki, tym razem przygotowane przez Siostrę Salomeę, która w nowo przygotowywanej książce Wydawnictwa WAM podzieli się swoją wielką pasją kulinarną. [www.gandalf.com.pl, 2016]
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 5 (ul. Wańkowicza 69)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.5 - 64 (1 egz.)
Filia nr 3 (ul. Rozwadowska 6)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.3 - 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Świętujemy! : roślinne przepisy na uroczystości i święta / Alicja Rokicka. - Wydanie pierwsze. - Warszawa : Marginesy, 2019. - 287, [1] strona : fotografie ; 23 cm.
Świętujemy! to książka, która ma na celu zbliżyć do siebie ludzi. Przy jednym stole niech zasiądą „wszystkożercy”; fleksitarianie oraz tacy, którzy na dobre wyeliminowali produkty pochodzenia zwierzęcego ze swojego menu. Ta książka to kompozycja ponad stu wspaniałych i stuprocentowo roślinnych przepisów na świąteczne śniadania, obiadki i podwieczorki, zupy, drugie dania i desery. Chociaż mięso to jeden z podstawowych składników polskiej kuchni, wcale nie jest nieodzowne i niezastąpione. Wegański świąteczny stół jest tak samo bogaty, różnorodny i uginający się od pyszności jak ten tradycyjny. W wegańskiej kuchni każdy znajdzie coś dla siebie: zwolennik typowej polskiej kuchni oraz entuzjasta warzyw w ciekawych, smakowitych odsłonach. Autorka bierze pod nóż regionalne receptury. Przedstawia je w wersji bezmięsnej z ciekawym twistem. Wszystko lokalnie i sezonowo. Smakoszu! Zatop więc zęby w rozpływających się kartaczach z rydzami i niech poniesie cię fantazja przy gotowaniu wegańskiej wersji gulaszu myśliwskiego. Może spróbujesz też bezkrwawego roślinnego steka, a rodzinę oczarujesz niebiańskim soczewicowym pasztetem pod pierzynką z chrzanu i legendarnym już selerem a la śledź – z ogórkiem kiszonym i sojonezem. A na koniec pokrop spotkanie wytrawnym ponczem. Te święta nie mogą się nie udać! [Marginesy, 2019]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. C-64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Kuchnia Neli / Nela Rubinstein ; przełożyła Elżbieta Jasińska. - Wydanie 8. - Warszawa : Muza, 2019. - 365, [3] strony : ilustracje ; 24 cm.
Na okładce podtytuł: Legendarne przepisy mistrzyni smaku.
Kultowa książka Neli Rubinstein, żony wielkiego pianisty i wielkiego smakosza. Kuchnia tradycyjna, prosta i wykwintna. Nela Rubinstein rozsławiła polską kuchnię. Przez lata przygotowywała wspaniałe posiłki dla maestro Rubinsteina, rodziny i przyjaciół. Korzystała z przepisów znanych w jej rodzinie od pokoleń, recept matki i babki na dania polskie i litewskie oraz z ich porad i kuchennych tajników. W książce znalazły się jej ulubione potrawy z dzieciństwa, mistrzowskie wypieki, a także najlepsze przepisy zebrane od przyjaciół i zaprzyjaźnionych kucharzy na potrawy z całego świata. "We wszystkim, co robiła, była zawsze wierna sobie i tradycji. I taka jest jej kuchnia." Barbara Młynarska-Ahrens [Muza, 2020]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 3 (ul. Rozwadowska 6)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.3 - 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Na okładce: "Jedynka Polskie Radio".
To wyjątkowa publikacja, skierowana zarówno do turystów, którzy chcą odkrywać smaki poszczególnych regionów naszego kraju, jak i polskiej branży turystycznej oraz restauracyjnej. Odwiedzając różne regiony Polski chcielibyśmy spróbować tradycyjnych i charakterystycznych dla danego miejsca potraw lub produktów, ale często nie bardzo nawet wiemy czego szukać i o co pytać w restauracjach. Ta książka podpowiada czego w każdym regionie spróbować trzeba. Czytelnicy znajdą w niej również listę najpopularniejszych wydarzeń kulinarnych odbywających się w każdym regionie kraju oraz przepisy, umożliwiające samodzielne przygotowanie najbardziej tradycyjnych potraw regionalnych. Najważniejszym elementem książki „Smaki Polski. Zwiedzaj Polskę ze smakiem. Przewodnik kulinarny po Polsce”, jest jednak prezentacja funkcjonujących w naszym kraju szlaków kulinarnych, wchodzących w skład Konsorcjum Szlaków Kulinarnych, funkcjonującego przy Polskiej Organizacji Turystycznej, wraz z listą restauracji. Dzięki temu, czytelnik dowiaduje się nie tylko czego w poszczególnych regionach spróbować należy, ale także gdzie zjeść smacznie w certyfikowanym miejscu. Markowe produkty turystyczne, produkty regionalne i tradycyjne, wydarzenia kulinarne, przepisy umożliwiające samodzielne przygotowanie potraw charakterystycznych dla danego regionu, lista certyfikowanych i polecanych restauracji – a wszystko to w duchu niezwykle istotnego dla rozwoju turystyki marketingu doświadczeń – w książce „Smaki Polski. Zwiedzaj Polskę ze smakiem. Przewodnik kulinarny po Polsce”. [www.empik.com]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. C-338.48 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 3 (ul. Rozwadowska 6)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.3 - 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Zimowe gotowanie / Marta Szydłowska. - Bielsko-Biała : Dragon, 2010. - 112 stron : ilustracje, fotografie kolorowe ; 25 cm.
(Dobra Kuchnia)
Na stronie tytułowej: Pokaż się z dobrej kuchni.
Każda z pór roku determinuje styl naszego odżywiania. Wiosną staramy się oczyścić organizm, latem chcemy jeść lekko, jesienią spowalniamy nieco rytm, by zgromadzić odpowiednią porcję energii na zimę. Już starożytni poszukiwali recept, jak najlepiej przygotować się do tej grożącej chłodem i przeziębieniami pory. My także, dzięki odpowiednio przyrządzonym posiłkom, możemy sprawić, by był to czas pełen zdrowia i smaku.Książka prezentuje przepisy na dania rozgrzewające i wzmacniające organizm. Ważną rolę w zimowym jadłospisie zajmują zupy – stąd kilka pomysłów na to, jak je przyrządzić, by zachować wszystkie elementy odżywcze składników. Monotonię zimową warto urozmaicać dodatkami – zamieszczone w książce przepisy na sosy sprawią, że dania mięsne, rybne i warzywne zyskają nową oprawę i smak. Warto zadbać także o dzienne racje witamin, które z pewnością uzupełnią sałatki z warzyw dostępnych nawet zimą.Na chłodne wieczory zaś najlepsze są napoje rozgrzewające... kubek herbaty cynamonowej z pewnością uprzyjemni ten czas. [Dragon, 2019]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 3 (ul. Rozwadowska 6)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.3 - 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
750 tradycyjnych polskich potraw / Hanna Szymanderska. - Warszawa : Multico Oficyna Wydawnicza, copyright 2015. - 320 stron : fotografie ; 29 cm.
(Kanon kuchni polskiej / Hanna Szymanderska)
750 tradycyjnych polskich potraw. "750 tradycyjnych polskich potraw" to prezentacja najbardziej charakterystycznych i sprawdzonych przepisów należących do kanonu polskiej kuchni. Nasza kuchnia narodowa jest przebogata, warto więc podstawowe przepisy mieć pod ręką, aby korzystać z nich na co dzień i od święta. Książka ta to idealne źródło inspiracji kuchennych dla całej rodziny, a także niezastąpiona pomoc przy układaniu jadłospisu codziennego, jak i menu na okazje specjalne. Każdy przepis zawiera informację o składnikach dla określonej liczby osób, sposobie przygotowania, czasie przygotowania, oraz stopniu trudności potrawy. Trafne i ładne piktogramy ułatwiają szybkie odnalezienie informacji. Profesjonalne zdjęcia idealnie ilustrują potrawę i podpowiadają sposób jej podania. Alfabetyczny indeks potraw znakomicie ułatwia szybkie odnalezienie konkretnego przepisu. Pogrupowanie potraw według ich rodzaju i głównego składnika pozwala na zainspirowanie się przeglądanymi przepisami. Książka zachwyci osoby lubiące gotować, ale będzie też praktyczną i piękną zachętą dla tych mniej przekonanych do zajęć kulinarnych. [Multico, 2015]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 3 (ul. Rozwadowska 6)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.3 - 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Na polskim stole : przepisy i tradycje szlacheckie / Hanna Szymanderska. - Warszawa : Świat Książki, 2005. - 397, [1] strona : ilustracje ; 25 cm.
Publikacja klubu Świat Książki nr 5376.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 6 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. MgW-25879, W-641 (2 egz.)
Filia nr 5 (ul. Wańkowicza 69)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.5 - 64 (1 egz.)
Filia nr 3 (ul. Rozwadowska 6)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.3 - 64/P (1 egz.)
Czytelnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. C-39, MgC-2237 (2 egz.)
Filia nr 1 Czytelnia (ul. Staszica 14)
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. O/Dz.Cz. - 39 (1 egz.)
Filia nr 2 Czytelnia (ul. Siedlanowskiego 3)
Brak informacji o dostępności: sygn. F.2 Cz. - 641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Publ. klubu Świat Książki nr 6446.
Kolejna świetna monografia królowej polskiej kuchni, tym razem poświęcona uroczystościom weselnym. Autorka opisuje różne weselne tradycje, tłumaczy symboliczne znaczenie takich produktów jak ruta, sezam czy koper, proponuje specjalne weselne jadło. [Świat Ksiązki, 2008]
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. W-39 (1 egz.)
Filia nr 5 (ul. Wańkowicza 69)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.5 - 39 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Comfort food po polsku / Anna Zyśk. - Bielsko-Biała : Wydawnictwo Pascal, 2022. - 252, [4] strony : fotografie ; 21 cm.
Comfort food to jedzenie dla ciała i duszy! Przypomnij sobie ukochane dania z dzieciństwa, miłe chwile spędzone w kuchni z mamą lub babcią. Ta książka to zbiór tradycyjnych polskich przepisów, które smakują domem, przywołują wspomnienia i podnoszą na duchu zawsze, gdy tego potrzebujesz. Dzięki tej książce: zawsze będziesz mieć pod ręką przepisy na poprawiające nastrój potrawy: pierogi na słodko i na słono, racuchy czy rurki z kremem, odkryjesz na nowo klasyczne dania obiadowe w wersji mięsnej i wegetariańskiej, sycące zupy i sałatki, które pokocha cała twoja rodzina, nauczysz się, jak zrobić własny makaron, ser lub majonez, przygotować zakwas i wypiec świeże pieczywo, dowiesz się, jak poprawnie wekować, pasteryzować, mrozić i odpowiednio przechowywać żywność, dzięki czemu już nigdy nie zmarnujesz resztek, a twoje gotowanie stanie się szybsze i bardziej oszczędne. Przypomnij sobie wszystkie ulubione smaki, poczuj się błogo i dobrze, jak przy rodzinnym stole, i postaw na dania bliskie twojemu sercu! [www.empik.com]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 5 (ul. Wańkowicza 69)
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. F.5 - 64 (1 egz.)
Długość kolejki oczekujących: 1.
Książka
W koszyku
W staropolskiej kuchni i przy polskim stole / Maria Lemnis, Henryk Vitry. - Warszawa : Interpress, 1979. - 327, [1] strona : ilustracje ; 20 cm.
Ze wstępu: "Książka kucharska? Oczywiście że kucharska, tyle że nieco odmienna, bo ujęta w formę gawędy, w której przeplatają się typowo polskie przepisy kucharskie oraz - szkicowo zarysowana - historia polskiego obyczaju kulinarnego. O kuchni staropolskiej pisze i mówi się wiele. Jedni ganią w niej nie znającą miary rozrzutność oraz nadmiar trunków, inni zaś wielbią jej niewątpliwe uroki: swojskość, prostotę i dostatek. Bywało różnie - ale kuchnia staropolska to nie tylko i nie wyłącznie kuchnia magnacka, pochłaniająca całe fortuny, lubująca się w przepychu i budząca zdumienie ilością składających się na ucztę dań. Na tę prawdziwą kuchnię staropolską złożyły się trzy "kulinarne wątki": chłopski, mieszczański i szlachecki. W ciągu minionych wieków bądź zbliżały się one do siebie, bądź oddalały, aż wreszcie splotły się w jeden, zróżnicowany i bogaty, obejmujące wszystkie elementy polskiego "stylu kulinarnego"."
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. MgW-10512 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Smaki kuchni polskiej : 165 przepisów. - Warszawa : Prószyński Media, 2011. - 176 stron : ilustracje ; 24 cm.
Na okładce i stronie tytułowej poprzednia nazwa wydawcy: Prószyński i S-ka.
W publikacji dokonaliśmy wyboru najlepszych i najbardziej charakterystycznych potraw polskich, przypominamy znane z dawien dawna dania, uzupełniając je współczesnymi, które dopiero niedawno się u nas zadomowiły.Otrzymujecie Państwo ponad 160 przepisów na przygotowanie smacznych przekąsek, zup, mięs, ryb, sałatek i ciast. [www.nieprzeczytane.pl]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 3 (ul. Rozwadowska 6)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.3 - 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Zdrowa kuchnia. - Konin : Wydawnictwo Ibis, 2019. - 312 stron : ilustracje kolorowe ; 24 cm.
Dziedzina i ujęcie
Kuchnia polska jest bardzo bogata i urozmaicona. Odpowiedni dobór potraw z tego skarbca oraz (czasami) niewielkie modyfikacje przepisów – zapewnią nam dietę zdrową, niezbyt drogą, a jednocześnie smaczną i urozmaiconą. Znajdziemy w niej receptury wegetariańskie, wegańskie, a także te dobre dla cukrzyków czy bezglutenowców.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. W-641 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej