Kotarski Bartłomiej Marcin (tłumacz)
Sortowanie
Źródło opisu
Katalog księgozbioru
(13)
Forma i typ
Książki
(13)
Poradniki i przewodniki
(9)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(1)
Publikacje naukowe
(1)
Publikacje popularnonaukowe
(1)
Dostępność
tylko na miejscu
(9)
dostępne
(6)
nieokreślona
(1)
Placówka
Wypożyczalnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
(4)
Filia nr 5 (ul. Wańkowicza 69)
(1)
Filia nr 3 (ul. Rozwadowska 6)
(2)
Czytelnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
(8)
Filia nr 1 Czytelnia (ul. Staszica 14)
(1)
Autor
Sekuła Aleksandra
(2478)
Kozioł Paweł
(2013)
Kotwica Wojciech
(793)
Kowalska Dorota
(664)
Zarawska Patrycja (1970- )
(519)
Kotarski Bartłomiej Marcin (tłumacz)
(-)
Kochanowski Jan
(469)
Sienkiewicz Henryk (1846-1916)
(410)
Mickiewicz Adam (1798-1855)
(330)
Żeleński Tadeusz (1874-1941)
(328)
Ludwikowska Jolanta (1962- )
(321)
Siemianowski Roch (1950- )
(310)
Krzyżanowski Julian
(309)
Otwinowska Barbara
(309)
Kraszewski Józef Ignacy (1812-1887)
(303)
Popławska Anna (literatura)
(295)
Christie Agatha (1890-1976)
(290)
Steel Danielle (1947- )
(287)
Fabianowska Małgorzata (tłumaczka)
(284)
Żeromski Stefan (1864-1925)
(282)
Roberts Nora (1950- )
(281)
Krzyżanowski Julian (1892-1976)
(266)
Trzeciak Weronika
(262)
Konopnicka Maria
(260)
Drewnowski Jacek (1974- )
(253)
Prus Bolesław (1847-1912)
(247)
Boy-Żeleński Tadeusz
(240)
Kijowska Elżbieta (1950- )
(239)
Leśmian Bolesław
(234)
Krasicki Ignacy
(229)
Włodarczyk Barbara (nauczycielka)
(220)
Zimnicka Iwona (1963- )
(216)
Konopnicka Maria (1842-1910)
(213)
King Stephen (1947- )
(206)
Ławnicki Lucjan (ilustrator)
(205)
Brzechwa Jan (1900-1966)
(203)
Webb Holly (1976- )
(203)
Goliński Zbigniew
(201)
Dug Katarzyna
(198)
Baczyński Krzysztof Kamil
(194)
Strzałkowska Małgorzata (1955- )
(190)
Szulc Andrzej (1967-)
(187)
Jasieński Ksawery (1931- )
(186)
Montgomery Lucy Maud (1874-1942)
(183)
Szekspir William (1564-1616)
(181)
Andersen Hans Christian (1805-1875)
(179)
Kozłowska Urszula (1958-2018)
(178)
Rzehak Wojciech (1967- )
(178)
Domańska Joanna (1970- )
(177)
Lindgren Astrid (1907-2002)
(173)
Chotomska Wanda (1929-2017)
(172)
Tuwim Julian (1894-1953)
(171)
Beaumont Émilie (1948- )
(169)
Słowacki Juliusz (1809-1849)
(167)
Mazan Maciejka (tłumaczka)
(166)
Gawryluk Barbara (1957- )
(163)
Jachowicz Stanisław
(159)
Górski Wojciech (1971- )
(157)
Iwaszkiewicz Jarosław (1894-1980)
(155)
Cieślik Donata (lektorka)
(153)
Dąbrowska Maria (1889-1965)
(153)
Kraśko Jan (1954- )
(151)
Williams Sophy (1965- )
(151)
Dobrzańska-Gadowska Anna (tłumaczka)
(150)
Mortka Marcin (1976- )
(150)
Chmielewska Joanna (1932-2013)
(149)
Kasdepke Grzegorz (1972- )
(148)
Stelmaszyk Agnieszka (1976- )
(148)
Szal Marek (ilustrator)
(148)
Musierowicz Małgorzata (1945- )
(147)
Królicki Zbigniew Andrzej (1954- )
(146)
Courths-Mahler Hedwig (1867-1950)
(145)
Makuszyński Kornel (1884-1953)
(144)
Sandemo Margit (1924-2018)
(144)
Cholewa Piotr W. (1955- )
(143)
Ochab Janusz (1971- )
(141)
Lech Justyna
(138)
Wyrwas-Wiśniewska Monika (tłumaczka)
(137)
Szancer Jan Marcin (1902-1973)
(136)
Rozwadowski Stanisław (1923-1996)
(134)
Mróz Remigiusz (1987- )
(132)
Teleszyński Leszek (1947- )
(132)
Rolando Bianka
(131)
Supeł Barbara (literatura dla dzieci)
(131)
Mickiewicz Adam
(129)
Orzeszkowa Eliza (1841-1910)
(129)
Siewior-Kuś Alina (tłumaczka)
(129)
Słomczyński Maciej (1920-1998)
(129)
Fredro Aleksander (1793-1876)
(128)
Zadura Janusz (1968- )
(128)
Fabisińska Liliana (1971- )
(127)
Głowińska Anita (literatura dziecięca)
(127)
Braiter-Ziemkiewicz Paulina (1968- )
(126)
Kiss Jacek (lektor)
(126)
Wańkowicz Melchior (1892-1974)
(126)
Zieliński Bronisław (1914-1985)
(125)
Kierszys Zofia (1921-2000)
(124)
Widmark Martin (1961- )
(124)
Marciniakówna Anna (tłumaczka)
(123)
Onichimowska Anna (1952- )
(123)
Skibniewska Maria (1904-1984)
(123)
Rok wydania
2020 - 2024
(4)
2010 - 2019
(9)
Okres powstania dzieła
2001-
(12)
Kraj wydania
Polska
(13)
Język
polski
(13)
Temat
Kiszenie żywności
(5)
Fermentacja
(4)
Zdrowe odżywianie
(4)
Żywność
(2)
Autyzm
(1)
Cukrzyca
(1)
Depresja psychiczna
(1)
Fizjologia żywienia
(1)
Gimnastyka kobieca
(1)
Gimnastyka lecznicza
(1)
Joga
(1)
Kapusta kiszona
(1)
Kawa (napój)
(1)
Leczenie dietą
(1)
Lęk
(1)
Medycyna niekonwencjonalna
(1)
Mięśnie dna miednicy
(1)
Psy
(1)
Psychologia psów
(1)
Terapia Gersona
(1)
Tresura
(1)
Zdrowie psychiczne
(1)
Zespół Aspergera
(1)
Żywienie chorych
(1)
Temat: czas
2001-
(2)
Gatunek
Poradnik
(9)
Przepisy kulinarne
(6)
Książka kucharska
(1)
Publicystyka amerykańska
(1)
Publikacje naukowe
(1)
Wydawnictwa popularne
(1)
Dziedzina i ujęcie
Kulinaria
(5)
Medycyna i zdrowie
(5)
Hobby i czas wolny
(1)
Kultura fizyczna i sport
(1)
Opieka nad zwierzętami i weterynaria
(1)
13 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
Czy wiesz, że kawa może być jednym z najzdrowszych posiłków w ciągu dnia? To nie żart! Wystarczy, że wybierzesz kawę odpowiedniej jakości oraz przygotujesz ją trzymając się prostych zasad. Bob Arnot, autor Kawy dla zdrowia, też kocha ten napój i postanowił przebadać jego działanie tak dokładnie, jak to tylko możliwe. W efekcie powstała kompletna analiza czarnego złota – kawy, a także nowatorska rewolucyjna dieta kawowa. Sprawdź, jak wykorzystywać zdrowotne walory kawy oraz zapobiegać negatywnym skutkom jej picia, a przy okazji wydłużyć swoje życie! Z książki dowiesz się, jak: - dobrać gatunek ziaren do osobistych preferencji i organizmu; - zaparzać, przechowywać i w pełni wykorzystać potencjał kawy; - intensyfikować lub łagodzić jej pobudzające działanie; - komponować smaczne i zdrowe posiłki z dodatkiem czarnego napoju - schudnąć, odzyskać utraconą energię i poprawić sprawność mózgu pijąc codziennie kawę. Dołącz do kawowej rewolucji i żyj dłużej pijąc swój ulubiony napój! [https://lubimyczytac.pl/ksiazka/4875315/kawa-dla-zdrowia]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 3 (ul. Rozwadowska 6)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.3 - 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Jeśli chcesz wreszcie poczuć pełnię zdrowia, powinnaś wreszcie przestać TO jeść! Co? To, co sprawia, że twoje ciało choruje, a ty czujesz się po prostu źle. Nie tylko fast foody i wysokoprzetworzone jedzenie są szkodliwe, również produkty, które uważane są za zdrowe mogą szkodzić. Maria Cross, dyplomowana dietetyczka, podczas swojej praktyki zawodowej zauważyła 20 symptomów, na które najczęściej skarżyli się jej pacjenci i na ich podstawie opracowała listę typowych przypadłości powodowanych przez spożywanie szkodliwych produktów. Pisząc „Nie powinnaś tego jeść” stworzyła łatwe w użyciu narzędzie do autodiagnozy i indywidualnego dobrania odpowiedniej diety. Jak to działa? Wybierasz z listy powszechnych objawów te, które zaobserwowałaś u siebie i sprawdzasz, dla którego problemu zdrowotnego taki właśnie zestaw symptomów jest typowy. Znajdziesz wówczas zarówno opis przypadłości, jak i listę pokarmów, które możesz wyeliminować ze swojej diety, by czuć się lepiej. Autorka podaje również możliwe zastępniki produktów, które ci szkodzą oraz propozycje posiłków, jakie możesz spożywać. Brak energii, częste przeziębienia, łagodna depresja, słaba pamięć i koncentracja, huśtawki nastrojów, wysypki skórne, sucha skóra lub oczy, zaburzenia odżywiania, wzdęcia, zespół napięcia przedmiesiączkowego – zaobserwowałaś u siebie któryś z tych symptomów? Ta publikacja, niczym profesjonalna konsultacja terapeuty żywieniowego, krok po kroku pomoże ci zidentyfikować przyczynę problemu z dietetycznej perspektywy i sposób, na jego uzdrowienie. Dowiedz się, co szkodzi twojemu ciału i wkrocz na ścieżkę prowadząca do pełni zdrowia, dokonując prostych zmian w swoim jadłospisie [Illuminatio, 2014]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. W-613/615 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Wzmocnij swoje dno miednicy dzięki jodze! Christina D’Arrigo, tancerka i certyfikowana nauczycielka jogi, sięga zarówno do tradycji jogi, jak i wiedzy medycznej, aby pokazać ci optymalną drogę do poprawy kondycji twoich mięśni dna miednicy. Wykorzystuje doskonałe sposoby, które zapewnia praktyka jogi, żeby ukoić i przywrócić równowagę konkretnie w tych partiach twojego ciała. Niezależnie od tego, czy praktykujesz już jogę, czy też nigdy nie miałaś z nią do czynienia, ten przewodnik pozwoli ci wzmocnić, uaktywnić i uzdrowić mięśnie dna miednicy. Znajdziesz tu proste ćwiczenia, które możesz wykonać samodzielnie w domu, oraz przystępne wyjaśnienia, dlaczego właśnie te pozycje działają. Będziesz mogła sama wypracować najlepsze dla ciebie sekwencje, dostosowane do twoich indywidualnych potrzeb i własnego poczucia komfortu. Poczuj, jak wzrasta twoja witalność, siła i pewność siebie! [https://platon.com.pl/pl/joga-dna-miednicy--proste-pozycje-oraz-cwiczenia-miesni-kegla--ktore-wzmocnia-i-uzdrowia-twoje-cialo/produkt-1065043525]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 5 (ul. Wańkowicza 69)
Brak informacji o dostępności: sygn. F.5 - 79 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Cukrzyca typu 2 (inaczej: cukrzyca wieku dojrzałego) to jedno z najpowszechniejszych współczesnych schorzeń. Ilu z nas cierpi na nadciśnienie, otyłość, ma zbyt wysoki poziom cholesterolu i cukru, a lekarze bezradnie rozkładają ręce? A przecież jest prosty sposób na to, aby odzyskać zdrowie! Terapia Gersona to metoda żywieniowa od niemal stu lat stosowana w leczeniu chorób uważanych za nieuleczalne. Przynosi również znakomite i szybkie efekty w walce z cukrzycą typu 2. „Terapia Gersona w cukrzycy” to wyjątkowy poradnik, którego autorką jest córka doktora Maxa Gersona. Napisany przystępnym językiem, pełen prostych wskazówek i ciekawych przepisów pozwoli ci pokonać cukrzycę bez stosowania leków. Dodatkowo wprowadzi cię na drogę prawidłowego żywienia i sprawi, że dłużej będziesz się cieszyć zdrowiem – a więc i życiem![www.empik.com]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. C-615 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Książka, która nadaje nowy wymiar sztuce kiszenia! Najnowsza książka Sandora Katza, autora bestsellerowej Sztuki fermentacji. Tym razem zwycięzca nagrody Jamesa Bearda i autor „The New York Times” powraca z książką, która otwiera erę renesansu dla nowoczesnego jedzenia – ze świeżym spojrzeniem, jeszcze większym entuzjazmem i rozszerzoną wiedzą z na temat tajników fermentacji na całym świecie. Od czasu premiery pierwszej książki, Katz inspiruje ludzi do zamiany ich kuchni w laboratoria, gdzie mogą wyrabiać prawdziwe cuda: kiszone warzywa, fermentowane sery i jogurty, chleby na zakwasie i wiele innych. Ta książka wprowadzi cię w zupełnie nowy świat smaków i korzyści zdrowotnych z fermentowanych produktów spożywczych. Znajdziesz w niej przepisy m.in. na kwas truskawkowy, koreańskie kimchi, czy afrykańskie piwo z sorgo. Tradycyjne receptury są dostosowane do najnowszych trendów. Zainspirowały one szefów kuchni czterogwiazdkowych restauracji i kucharzy amatorów. Sięgnij po tę książkę i rozpocznij osobistą rewolucję w twojej własnej kuchni! ___ Ten facet jest prawdziwą gwiazdą rocka na scenie kulinarnej. – „The New York Times” Sandor Katz to prawdziwy król fermentacji. – Sally Fallon Morrell, prezes The Weston A. Price Foundation [www.azymut.pl, 2017]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. C-64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Najbardziej wyczekiwana książka kulinarna 2016 roku! Tego lata zwariujemy na punkcie kiszenia wszystkiego, co nawinie się nam pod ręce dzięki gorącej premierze: wydawnictwo Vivante przedstawia polskie wydanie Sztuki fermentacji Sandora Ellixa Katza! Gorący trend kulinarny, który podbija programy śniadaniowe, magazyny kulinarne, prestiżowe restauracje rozpala serca wszystkich tych, których pasją jest gotowanie, a dzięki biblii fermentacji przybierze na sile. Ponad 600 stron unikalnej, gromadzonej przez wiele lat, wiedzy o tym, jak ukisić dosłownie każdą jadalną roślinę. Sprawdzone przepisy z całego świata na niezwykle zdrową kombuchę (czyli fermentowaną herbatę), pastę miso, natto (fermentowana soja bogata w witaminę K), jogurty, miody pitne, wino, piwo i przepyszne kiszone warzywa, owoce, orzechy, ryby i mięso. Jeśli nigdy nie próbowałeś kiszonych pomidorów lub kalarepy, teraz masz ku temu świetną okazję. Z Sandorem Katzem kiszenie staje się dziecinnie proste, a inspirujące przepisy i metody fermentacji rozbudzają apetyt na więcej. Z tej opasłej księgi dowiesz się także, jakie korzyści zdrowotne płyną z jedzenia fermentowanej żywności, a także, jak wykorzystać proces fermentacji i pleśń do uzyskania energii i tym samym, wspomagać środowisko naturalne. Dodatkowo, autor przystępnie wyjaśnia, jakich błędów podczas kiszenia unikać i przygotowuje adeptów sztuki fermentacji na wszelkie niespodzianki i trudności, które mogą napotkać, oraz radzi, jak można je naprawić w trakcie przygotowywania żywności. [www.illuminatio.pl]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. C-64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Sztuka fermentacji to również doskonały spis przepisów z całego świata: na kombuchę, pastę miso, natto, miody pitne, wino, czy ryby! Tak naprawdę kisić możemy wszystko pod warunkiem, że wiemy, jak to robić. Nic nie będzie już trudne, jeśli sięgniemy po ten poradnik. Autor przekonuje nas, że tak naprawdę kiszenie to najlepsze wyjście, które zapewnia nam zdrowie i świetne doznania smakowe. W jasny, klarowny i rzetelny sposób przedstawia swoją wiedzę i zachęca do tego, aby zgłębiać ją dalej. Od tej pory sztuka fermentacji nie będzie już dla ciebie czarną magią, ale czymś całkowicie naturalnym.[www.taniaksiazka.pl]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. C-64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Ponad 700 stron unikalnej, gromadzonej przez wiele lat, wiedzy o tym, jak ukisić dosłownie każdą jadalną roślinę. Sprawdzone przepisy z całego świata na niezwykle zdrową kombuchę (fermentowaną herbatę), pastę miso, natto (fermentowana soja bogata w witaminę K), jogurty, miody pitne, wino, piwo i przepyszne kiszone warzywa, owoce, orzechy, ryby i mięso.Jeśli nigdy nie próbowałeś kiszonych pomidorów lub kalarepy, teraz masz ku temu świetną okazję. Z Sandorem Katzem kiszenie staje się dziecinnie proste, a inspirujące przepisy i metody fermentacji rozbudzają apetyt na więcej. Z tej opasłej księgi dowiesz się także, jakie korzyści zdrowotne płyną z jedzenia fermentowanej żywności, a także, jak wykorzystać proces fermentacji i pleśń do uzyskania energii i wspomagać tym środowisko naturalne. Dodatkowo, autor przystępnie wyjaśnia, jakich błędów podczas kiszenia unikać i przygotowuje adeptów sztuki fermentacji na wszelkie niespodzianki i trudności, które mogą napotkać, oraz radzi, jak można je naprawić w trakcie przygotowywania żywności. Zacznij siać ferment i poznaj wszystkie tajniki wieloletniej tradycji fermentacji! [Illuminatio, 2019]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 1 Czytelnia (ul. Staszica 14)
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. O/Dz.Cz.-64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
U góry okładki: Zaklinacz psów.
Jak wychować idealnego psa” to trzecia książka słynnego psiego behawiorysty, która ukaże się w Polsce. Poprzednie książki to: „Zaklinacz psów” i „Jak zostać przywódcą stada”. Wszystkie książki Cesara Millana wydane w USA trafiły na listę bestsellerów New York Timesa. Tym razem najsłynniejszy trener psów na świecie i gwiazda programu „Zaklinacz psów” emitowanego w stacji National Geographic Channel opowiada o wszystkim, co powinieneś wiedzieć, by wychować szczęśliwego, zdrowego i zrównoważonego psa: - Czego oczekiwać w kolejnych etapach rozwoju psa: - Jak szybko i skutecznie nauczyć psa załatwiania się na zewnątrz - Niezbędnik na temat zasad zdrowego żywienia psów - Kiedy i dlaczego należy szczepić psa i jak nie przesadzić z liczbą szczepień - Jak – poprzez ustanowienie zasad, granic, ograniczeń i spokojnie asertywnego przywództwa – uczyć psa posłuszeństwa już od pierwszego dnia - Jak uniknąć większości błędów często popełnianych przez właścicieli wychowujących szczenięta i młode psy - Jak korygować niepożądane zachowania, zanim staną się poważnym problemem - Jakie stosować ćwiczenia i zabawy, by kształcić najbardziej pożądane cechy psów każdej rasy „Cesar Millan posiada magiczną umiejętność radzenia sobie z psami. Spokój, z jakim je traktuje i pewność siebie, z jaką do nich podchodzi – są zadziwiające”! – „Newsweek” W tej książce Cesar w przyjazny, przystępny sposób odpowiada na najczęściej zadawane pytania i radzi, jak zbudować satysfakcjonującą, opartą na miłości relację na całe życie z najlepszym przyjacielem człowieka – psem.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 3 (ul. Rozwadowska 6)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.3 - 63 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Stając w obliczu wyzwań na drodze życia, każdy jest narażony na choroby psychiczne. Do terapii proponowanej przez specjalistów możesz dołączyć świadome wybory, które podejmujesz na co dzień. Dowiedz się, jak wesprzeć wychodzenie z depresji i lęku dodatkowym narzędziem, jakim jest jedzenie.[www.empik.com]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. C-613/regał 8 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Fermentacja - gorący trend kulinarny, który podbił podniebienia kulinarnych maniaków i odkrywców niecodziennych smaków! Oto kompletny podręcznik kulinarny dla każdego, kto chciałby rozpocząć swoją przygodę z fermentacją. Znajdziesz w nim ponad 120 przepisów na fermentowanie aż 64 różnych warzyw i ziół, a także podstawy metod konserwowania żywności oraz wyposażania kuchni. Zostań mistrzem kimchi, kiszonej kapusty oraz pikli i poszerzaj swój repertuar o kolejne pyszności, którymi zaskoczysz wszystkich, takie jak złote buraki z curry czy kiszone paluszki marchewkowe. Nie musisz zastawiać całej kuchni słoikami - dzięki tym prostym i zróżnicowanym przepisom możesz wykonać mniejsze porcje i cieszyć się kolejnymi kuchennymi eksperymentami. [www.empik.com]
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. W-641.56 (1 egz.)
Czytelnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. C-64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Przełomowa książka, która podważa tradycyjne postrzeganie autyzmu i ukazuje szersze spojrzenie oferujące zrozumienie i społeczną akceptację ludzi, którzy myślą inaczej Czym jest autyzm? Niepełnosprawnością towarzyszącą choremu przez całe życie czy naturalnie występującą w świecie formą perspektywy poznawczej przypominającą geniusz? Obie odpowiedzi są poprawne, choć nie do końca wyczerpują tę kwestię. Przyszłość naszego społeczeństwa zależy od jej zrozumienia. Steve Silberman, dziennikarz „Wire” odkrywa tajemniczą historię autyzmu oraz rzuca nowe światło na to, co słynni naukowcy usiłowali stłumić w zarodku, ukazując przy tym niezwykły potencjał osób dotkniętych autyzmem. Odwołując się do badań pionierów w dziedzinie autyzmu, jak i do przewrotnej konceptu różnorodności neurologicznej, teoria zaginionego plemienia głosi, autyzm, dysleksja czy ADHD nie są bynajmniej nieprawidłowościami. To po prostu efekt naturalnych wariacji w genomie człowieka. Książka, która zredefiniuje ludzkie zrozumienie historii, znaczenia, funkcji oraz wpływu różnorodności neurologicznej na świat człowieka. [www.empik.com]
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. W-616/618 (1 egz.)
Czytelnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. C-616 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Nazwa wydawnictwa wg bazy ISBN, na s. red. i okł.: Vivante.
Superżywność to prawdziwy pokarm przyszłości! David Wolfe, guru surowej diety i pomysłodawca super zdrowej czekolady w wersji raw, stworzył błyskotliwy przegląd pysznych i pożywnych produktów, które wzmacniają zdrowie i przedłużają życie. Nie tylko opisuje zawarte w nich mikroelementy, ale podaje też realne korzyści, jakie płyną z włączenia tego typu jedzenia do swojej diety. Autor wskazuje cenne źródła czystych protein, witamin, minerałów, przeciwutleniaczy, enzymów i innych elementów odżywczej układanki. W zestawieniu znalazły się superfoods, które mogą poprawić m.in. wzrok, sprawność seksualną, regulować poziom hormonów, wzmacniać odporność i pomagać pokonać zły nastrój. Niezwykle cenny jest też obszerny opis właściwości produktów pochodzenia pszczelego: miodu, pyłku kwiatowego, pierzgi i propolisu. Kolejne rozdziały wzbogacają zachęcające, niebanalne,przepisy na bezglutenowe potrawy z superżywnością (np. czekoladowe tortille), a także rady, dzięki którym każdy z łatwością przemyci te skarby natury do codziennych posiłków. To obowiązkowa lektura dla wszystkich zainteresowanych najzdrowszym jedzeniem! [www.merlin.pl, 2015]
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. W-613/615 (1 egz.)
Czytelnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. C-613 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej