Kulinaria
Sortowanie
Źródło opisu
Katalog księgozbioru
(547)
Forma i typ
Książki
(546)
Poradniki i przewodniki
(429)
Publikacje fachowe
(27)
Publikacje popularnonaukowe
(24)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(17)
Publikacje dydaktyczne
(5)
Publikacje naukowe
(5)
Proza
(4)
Albumy i książki artystyczne
(1)
Druki ulotne
(1)
Komiksy i książki obrazkowe
(1)
Publikacje promocyjne
(1)
Dostępność
dostępne
(444)
tylko na miejscu
(147)
wypożyczone
(54)
nieokreślona
(17)
Placówka
Wypożyczalnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
(219)
Multiteka (ul. Popiełuszki 10)
(19)
Filia nr 1 Wypożyczalnia (ul. Staszica 14)
(12)
Filia nr 5 (ul. Wańkowicza 69)
(66)
Filia nr 2 Wypożyczalnia (ul. Siedlanowskiego 3)
(32)
Filia nr 3 (ul. Rozwadowska 6)
(164)
Czytelnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
(116)
Filia nr 1 Czytelnia (ul. Staszica 14)
(34)
Autor
Guziak Maria Goretti (kucharstwo)
(17)
Lewandowska Agata (dietetyk)
(9)
Dąbrowska Ewa (nauki medyczne)
(8)
Szaciłło Karolina (2003- )
(8)
Durnowska Małgorzata (katechetka)
(7)
Makarowska Magdalena (dietetyka)
(7)
Szaciłło Maciej
(7)
Dąbrowska Beata Anna (medycyna)
(6)
Maciąg Agnieszka (1969- )
(6)
Pustelnik Anastazja
(6)
Drukort Magdalena
(5)
Kmieć-Krzewniak Katarzyna (1984- )
(5)
Kotarski Bartłomiej Marcin (tłumacz)
(5)
Mrozowska-Szaciłło Monika (1980- )
(5)
Wolański Robert (fotograf)
(5)
Zaremba Marek (dietetyka)
(5)
Bardi Carla
(4)
Cegielska Agnieszka (1979- )
(4)
Dębski Henryk (1936-1992)
(4)
Grzegorczyk Magdalena (kulinaria)
(4)
Jarosz Mirosław (1957- )
(4)
Kwapisz Alina (kulinaria)
(4)
Loftus David
(4)
Musiałowska Dominika (dziennikarz)
(4)
Stolińska-Fedorowicz Hanna (dietetyka)
(4)
Anger Joanna (psychodietetyczka)
(3)
Bardi Carla. Notatnik kulinarny
(3)
Barowicz Tadeusz (1945- )
(3)
Bator Julita (blogerka)
(3)
Brodnicki Pascal (1976-)
(3)
Caprari Małgorzata (kucharstwo)
(3)
Chodakowska Ewa (1982- )
(3)
Duczyńska-Surmacz Renata (pisarka)
(3)
Dymek Marta (wegetarianizm)
(3)
Gessler Magda (1953- )
(3)
Grillparzer Marion (1961- )
(3)
Guiliano Mireille (1946- )
(3)
Górska Danuta (tłumaczka)
(3)
Jamie Oliver
(3)
Kalemba-Drożdż Małgorzata
(3)
Kittler Martina
(3)
Moran Michel (1965- )
(3)
Nowak Zbigniew Tomasz (1945- )
(3)
Ochman Paweł (kulinaria)
(3)
Okrasa Karol (1978- )
(3)
Próchniewicz Dorota (dziennikarka)
(3)
Witkowska Magda (tłumaczka)
(3)
Woźniak Tadeusz (tłumacz)
(3)
Wójciak Dominika
(3)
Zielewska Joanna (psychodzietetyczka)
(3)
Łowicka Salomea
(3)
Żak-Cyran Bożena
(3)
Androsiuk Ewa (tłumaczka)
(2)
Aszkiewicz Ewa (dziennikarka)
(2)
Bach Konrad
(2)
Baldwin Jan
(2)
Banaszkiewicz Adam (tłumacz)
(2)
Bareła Malwina
(2)
Barnard Neal D. (1953- )
(2)
Bielecka Justyna
(2)
Bottari Cristina
(2)
Brzozowska Maria (tłumaczka)
(2)
Błażejewska-Stuhr Katarzyna
(2)
Chodkowska-Gyurics Agnieszka (pisarka)
(2)
Cieślewska Joanna (pisarka)
(2)
Czarkowska Iwona (1970- )
(2)
Czyrynda-Koleda Magdalena
(2)
Dahl Sophie (1977- )
(2)
Drewniak Mirosław (kulinaria)
(2)
Drozd Dorota (pielęgniarka)
(2)
Dukan Pierre (1941- )
(2)
Ferdek Anna (tłumacz)
(2)
Fife Bruce (1952- )
(2)
Gembacka Magdalena
(2)
Grabowska Ałbena (1971- )
(2)
Grzywna-Tunk Grażyna (tłumaczka)
(2)
Gubała Katarzyna (1978- )
(2)
Guziak Maria Goretti. Kuchenne inspiracje
(2)
Janiszewska Agata (tłumaczka)
(2)
Jałowiec-Sawicka Magdalena (tłumaczka)
(2)
Jones Brent Parker
(2)
Jóźwiak Bożena (tłumaczka)
(2)
Kaczmarek Magdalena (tłumaczka)
(2)
Karlik Andrzej
(2)
Kasprzak-Kozikowska Eliza (tłumaczka)
(2)
Katz Sandor Ellix (1962- )
(2)
Kavoukis Lefteris
(2)
Khoo Rachel (1980- )
(2)
Kieżun Bartosz (1976- )
(2)
Knochenhauer Kamila (tłumaczka)
(2)
Kozioł Andrzej (dziennikarz)
(2)
Kucharski Piotr (kulinaria)
(2)
Kwaśniewski Jan (1937-2019)
(2)
Lewiński Piotr (tłumacz)
(2)
Lutz Kim
(2)
Machla Dariusz
(2)
Maciurzyńska Marta (blogerka)
(2)
Markuza Biruta (kulinaria)
(2)
Małecki Paweł
(2)
Mizera Justyna
(2)
Rok wydania
2020 - 2024
(145)
2010 - 2019
(334)
2000 - 2009
(45)
1990 - 1999
(8)
1980 - 1989
(12)
Okres powstania dzieła
2001-
(467)
1901-2000
(15)
1989-2000
(8)
1945-1989
(5)
1918-1939
(1)
Kraj wydania
Polska
(547)
Język
polski
(547)
Odbiorca
Dzieci
(16)
6-8 lat
(15)
9-13 lat
(12)
Szkoły wyższe
(4)
Chorzy na cukrzycę
(2)
Młodzież
(2)
Rodzice
(2)
0-5 lat
(1)
14-17 lat
(1)
Biegacze (sport)
(1)
Chorzy na Hashimoto
(1)
Cukrzycy
(1)
Dietetycy
(1)
Dietetycy i żywieniowcy
(1)
Dorośli
(1)
Hodowcy drobiu
(1)
Kobieta
(1)
Kobieta ciężarna
(1)
Kobiety
(1)
Lekarze weterynarii
(1)
Nauczyciele szkół średnich
(1)
Osoby w wieku starszym
(1)
Pracownicy instytutów branżowych
(1)
Sportowcy
(1)
Studenci akademii rolniczych
(1)
Studenci dietetyki
(1)
Studenci pokrewnych nauk medycznych
(1)
Studenci pokrewnych nauk przyrodniczych
(1)
Studenci politechnik
(1)
Studenci technologii żywienia
(1)
Studenci uczelni ekonomicznych
(1)
Studenci uczelni rolniczych
(1)
Szkoły średnie
(1)
Uczniowie szkół średnich o profilu spożywczym
(1)
Przynależność kulturowa
Literatura polska
(19)
Literatura amerykańska
(2)
Literatura niemiecka
(2)
Literatura angielska
(1)
Literatura hiszpańska
(1)
Literatura włoska
(1)
Temat
Zdrowe odżywianie
(108)
Potrawy dietetyczne
(39)
Kucharstwo
(36)
Kuchnia wegetariańska
(32)
Ciasta
(31)
Kuchnia polska
(25)
Odżywianie
(24)
Dietetyka
(18)
Dieta niskowęglowodanowa
(15)
Kuchnia włoska
(15)
Warzywa
(15)
Leczenie dietą
(14)
Żywność
(14)
Desery
(13)
Dieta oczyszczająca
(13)
Kuchnia wegańska
(13)
Rośliny lekarskie
(13)
Dieta bezglutenowa
(12)
Gotowanie
(12)
Kuchnia francuska
(12)
Potrawy dla dzieci
(11)
Przetwory owocowo-warzywne
(11)
Weganizm
(11)
Kuchnia regionalna
(10)
Zupy
(10)
Pieczywo
(9)
Surówki i sałatki
(9)
Dieta owocowo-warzywna
(8)
Kiszenie żywności
(8)
Ziołolecznictwo
(8)
Choroba Hashimoto
(7)
Dieta odchudzająca
(7)
Fermentacja
(7)
Insulinooporność
(7)
Kanapki i przekąski
(7)
Kobieta
(7)
Zdrowy styl życia
(7)
Dieta cukrzycowa
(6)
Kosmetyki naturalne i organiczne
(6)
Obiad
(6)
Potrawy szybkie i łatwe
(6)
Zwyczaje żywieniowe
(6)
Boże Narodzenie
(5)
Dieta bezmleczna
(5)
Dzieci
(5)
Jedzenie (czynność)
(5)
Kasza
(5)
Kawa (napój)
(5)
Makaron
(5)
Pieczenie (obróbka termiczna żywności)
(5)
Post
(5)
Potrawy jednogarnkowe
(5)
Wegetarianizm
(5)
Śniadania
(5)
Celiakia
(4)
Chleb
(4)
Gluten
(4)
Gotowanie na parze
(4)
Kasza jaglana
(4)
Koktajle
(4)
Kuchnia grecka
(4)
Kultura stołu
(4)
Leczenie
(4)
Medycyna niekonwencjonalna
(4)
Mięso
(4)
Nalewka (napój alkoholowy)
(4)
Napoje
(4)
Odchudzanie
(4)
Owoce
(4)
Posiłki na wynos
(4)
Potrawy mięsne
(4)
Potrawy z ryb i owoców morza
(4)
Potrawy świąteczne
(4)
Przyprawy
(4)
Ryby
(4)
Sportowcy
(4)
Życie codzienne
(4)
Ajurweda
(3)
Cukier
(3)
Dekoracja potraw
(3)
Depresja psychiczna
(3)
Dziennikarze kulinarni
(3)
Grzyby
(3)
Głodówka lecznicza
(3)
Jajka (żywność)
(3)
Jelita
(3)
Konfitury i dżemy
(3)
Kuchnia chińska
(3)
Kuchnia indyjska
(3)
Leczenie żywieniowe
(3)
Metabolizm
(3)
Naleśniki
(3)
Niemowlę
(3)
Pizza
(3)
Potrawy
(3)
Potrawy wielkanocne
(3)
Soki
(3)
Warzywa kiszone
(3)
Zielarstwo
(3)
Żywność ekologiczna
(3)
Temat: dzieło
MasterChef Junior (program telewizyjny)
(1)
Temat: czas
2001-
(20)
1901-2000
(12)
1945-1989
(6)
1989-2000
(6)
1801-1900
(4)
1701-1800
(3)
1501-1600
(2)
1601-1700
(2)
1201-1300
(1)
1301-1400
(1)
1401-1500
(1)
1901-1914
(1)
1914-1918
(1)
1939-1945
(1)
Temat: miejsce
Polska
(8)
Włochy
(3)
Francja
(2)
Grecja
(2)
Albania
(1)
Bieszczady (góry)
(1)
Bieszczady Zachodnie
(1)
Bułgaria
(1)
Chiny
(1)
Cisna (woj. podkarpackie, pow. leski, gm. Cisna ; okolice)
(1)
Europa Środkowo-Wschodnia
(1)
Indie
(1)
Irak
(1)
Japonia
(1)
Jerozolima (Izrael)
(1)
Kambodża
(1)
Kraje byłego ZSRR
(1)
Kresy wschodnie Rzeczypospolitej
(1)
Kuba
(1)
Lwów (Ukraina, obw. lwowski)
(1)
Nieszawa (woj. kujawsko-pomorskie, pow. aleksandrowski, gm. Nieszawa)
(1)
Portugalia
(1)
Powiat stalowowolski (woj. podkarpackie)
(1)
Powiat tarnobrzeski (woj. podkarpackie)
(1)
Prowansja (Francja ; kraina historyczna)
(1)
Stambuł (Turcja)
(1)
Stany Zjednoczone (USA)
(1)
Toskania (Włochy
(1)
Toskania (Włochy)
(1)
Uganda
(1)
Województwo podkarpackie (1999- )
(1)
Gatunek
Przepisy kulinarne
(330)
Książka kucharska
(179)
Poradnik
(155)
Publikacja bogato ilustrowana
(150)
Opracowanie
(7)
Publikacje dla dzieci
(5)
Biografia
(4)
Podręcznik akademicki
(4)
Wydawnictwa popularne
(4)
Opowiadania i nowele
(3)
Pamiętniki i wspomnienia
(3)
Publikacje dla dzieci i młodzieży
(3)
Publikacje popularnonaukowe
(3)
Informator
(2)
Książka z naklejkami
(2)
Literatura podróżnicza
(2)
Przewodnik turystyczny
(2)
Relacja z podróży
(2)
Wywiad dziennikarski
(2)
Album
(1)
Atlas ichtiologiczny
(1)
Autobiografia
(1)
Esej
(1)
Fantastyka
(1)
Gry i zabawy
(1)
Komiks
(1)
Książki
(1)
Książki kucharskie
(1)
Literatura podróżnicza amerykańska
(1)
Monografia
(1)
Pamiętniki amerykańskie
(1)
Pamiętniki i wspomnienia włoskie
(1)
Podręcznik
(1)
Poradnik dla chorych i niepełnosprawnych
(1)
Poradnik dla młodzieży
(1)
Prace popularne [Typ publikacji]
(1)
Przepisykulinarne
(1)
Przewodnik historyczny
(1)
Przewodnik tematyczny
(1)
Publiakcja bogato ilustrowana
(1)
Publicystyka
(1)
Publicystyka polska
(1)
Publikacje naukowe
(1)
Reportaż
(1)
Table-talk (literatura)
(1)
Dziedzina i ujęcie
Historia
(4391)
Edukacja i pedagogika
(2226)
Medycyna i zdrowie
(1238)
Literaturoznawstwo
(1150)
Religia i duchowość
(1140)
Kulinaria
(547)
Kultura i sztuka
(1120)
Psychologia
(1016)
Socjologia i społeczeństwo
(957)
Podróże i turystyka
(865)
Polityka, politologia, administracja publiczna
(753)
Biologia
(751)
Prawo i wymiar sprawiedliwości
(613)
Hobby i czas wolny
(600)
Bezpieczeństwo i wojskowość
(554)
Gospodarka, ekonomia, finanse
(528)
Językoznawstwo
(446)
Inżynieria i technika
(362)
Kultura fizyczna i sport
(339)
Etnologia i antropologia kulturowa
(313)
Rodzina, relacje międzyludzkie
(308)
Geografia i nauki o Ziemi
(291)
Rozwój osobisty
(285)
Zarządzanie i marketing
(273)
Fizyka i astronomia
(267)
Filozofia i etyka
(233)
Informatyka i technologie informacyjne
(208)
Architektura i budownictwo
(205)
Styl życia, moda i uroda
(193)
Nauka i badania
(155)
Opieka nad zwierzętami i weterynaria
(140)
Ochrona środowiska
(105)
Rolnictwo i leśnictwo
(102)
Media i komunikacja społeczna
(100)
Matematyka
(97)
Chemia
(91)
Transport i logistyka
(85)
Praca, kariera, pieniądze
(78)
Bibliotekarstwo, archiwistyka, muzealnictwo
(75)
Dom i ogród
(49)
Archeologia
(41)
Socjologia i społeczeµstwo
(30)
547 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
(Mamo, Daj mi Przepis. Ciasta i ciasteczka ; 1)
Forma i typ
Dziedzina i ujęcie
To książka kulinarna z najlepszymi przepisami na pyszne ciasta i ciasteczka, przepisami na te słodkości, które pamiętamy z dzieciństwa i z chęcią odtworzyłybyśmy w naszej kuchni. To przepisy, po które dzwonimy do naszych mam i spisujemy na szybko na karteczkach, a później musimy ich szukać. Teraz wszystkie, opatrzone pięknymi fotografiami, będziemy mieć zawsze pod ręką. Te receptury na wypieki przekazywane były z pokolenia na pokolenie. Nasze mamy i babcie własnoręcznie spisywały je pieczołowicie w zeszytach. Wiele z nich pewnie nadal leży w kuchennych szufladach, ale poplamione i pozaginane strony utrudniają odczytanie treści. Nasz zbiór zawiera znane, sprawdzone i proste do wykonania przepisy na smaczne słodkości na każdą okazję, począwszy od słodkich przekąsek po wyśmienite ciasta na święta. Dodatkowo w książce spisane zostały przydatne porady, które pomogą w łatwy sposób przygotować wyśmienite wypieki. [swiatksiazki.pl]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 5 (ul. Wańkowicza 69)
Brak informacji o dostępności (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Mamo, Daj Mi Przepis)
lTym razem sięgamy po „Dania mięsne i rybne”. Leczo, gulasz, paprykarz, rolmopsy, zrazy, pulpety, krokiety, gołąbki, szaszłyki i różnego rodzaju sosy: pieczarkowy, chrzanowy czy myśliwski, komu z nas na samą myśl o tych daniach, nie przypomną się pyszne, rodzinne obiadki u mamy czy babci. Jak odtworzyć te smaki we własnym domu? Z naszą książką, w której zebraliśmy sprawdzone przez pokolenia receptury, zrobimy je bez problemu. Przepisy opatrzone zostały pięknymi fotografiami. Teraz będziemy mieć je zawsze pod ręką. Nasze mamy i babcie własnoręcznie zapisywały przepisy w kuchennych zeszytach. Wiele z nich pewnie nadal leży w szufladach, ale poplamione i pozaginane strony utrudniają odczytanie treści. Nasz zbiór zawiera znane, sprawdzone i proste do wykonania przepisy na smaczne potrawy na każdą okazję, począwszy od przekąsek po wyśmienite dania obiadowe. Dodatkowo w książce spisane zostały przydatne porady, które pomogą w łatwy sposób przygotować pyszne dania. Zamieszczono również poręczny przelicznik kulinarny, by ułatwić odmierzenie wymienionych w przepisach składników. Zgodnie z przyjętą konwencją serii, książka oprócz przepisów zawiera notes na własne zapiski kulinarne. Wszystko po to, żeby zebrane receptury mieć w jednym miejscu i móc zawsze łatwo po nie sięgać. [swiat.ksiazki.pl]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 5 (ul. Wańkowicza 69)
Brak informacji o dostępności (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Mamo, Daj Mi Przepis ; 4)
Książka zawiera trzy główne działy. Pierwszy to różnego rodzaju zakąski: smakowe pasty, oryginale koreczki i kanapki, przekąski z jajek czy ryb, galarety, pasztety, galantyny, faszerowane warzywa i sałatki oraz zakąski na gorąco: grzanki, tosty, babeczki i kiełbaski. W drugim dziale znalazły się przepisy na wszelkiego rodzaju desery: surówki i sałatki owocowe, koktajle, kremy, suflety, słodkości z mleka i śmietany oraz kasz i mąki, a także czekoladki, krówki czy marcepan. Ostatni dział składa się z przepisów na różne napoje i napitki: mrożone herbaty smakowe, napoje z maślanki, syropy i lemoniady owocowe, ale także napoje gorące: wyśmienite herbaty i kawy oraz koktajle z alkoholem, ajerkoniaki, piwa, poncze, wina i nalewki. Zebrane przepisy w łatwy sposób pozwalają przygotować małe przyjęcie. Przepisy na potrawy są sprawdzone przez pokolenia i gwarantują, że goście chętnie sięgną po dokładki. Wszystkie dania są proste do zrobienia. Całość, podobnie jak we wcześniejszych tomach została opatrzona pięknymi fotografiami. Dodatkowo w drugiej części książki znajduje się notes na zapisanie własnych receptur. Wszystko po to, żeby ulubione przepisy mieć zawsze na wyciągnięcie ręki. Bonusowo zamieściliśmy porady, dzięki którym zorganizowanie przyjęcia będzie jeszcze łatwiejsze. Kolejny tom, jaki planujemy wydawać w tej serii to : „Przetwory oraz zioła w kuchni i spiżarni”. [www.empik.com, 2021]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 5 (ul. Wańkowicza 69)
Brak informacji o dostępności (1 egz.)
Książka
W koszyku
„Mięso pyszne i soczyste” to nowoczesna i niezwykle zajmująca książka kucharska prezentująca ponad 100 smakowitych przepisów na dania mięsne z wołowiny, wieprzowiny, cielęciny, a także jagnięciny. Autorka zapoznaje czytelnika z tradycyjnymi i nowoczesnymi technikami gotowania, wzbogacającymi smak potraw. Ponadto książka zawiera porady kulinarne wyjaśniające, jak wybierać najlepsze kawałki mięsa i jak je przygotować do spożycia. Pełna smaku i inspirujących kolorowych fotografii książka pomoże każdemu amatorowi gotowania stać się doświadczonym kucharzem. [https://lubimyczytac.pl/ksiazka/215221/mieso-pyszne-i-soczyste]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 3 (ul. Rozwadowska 6)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.3 - 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Zdrowa dieta dla dzieci od 6. miesiąca do 5. roku życia. Niejedna mama zastanawia się, jak żywić dziecko - tak, aby dostarczyć maluchowi wszelkich niezbędnych do optymalnego rozwoju składników. Katarzyna Błażejewska-Stuhr i Monika Mrozowska przygotowały prawdziwe kompendium wiedzy na temat żywienia dzieci. W książce "Uczta dla maluszka" znajdziesz wszystko, co powinnaś wiedzieć o żywieniu dziecka, a także odpowiednio zbilansowane i smaczne posiłki dla najmłodszych - od chwili wprowadzenia pierwszych pokarmów do 5. roku życia. Wszyscy znamy to powiedzenie "Czym skorupka za młodu nasiąknie...". Tylko czasami zachodzimy w głowę jak to zrobić, żeby ta skorupka w ogóle zaczęła nasiąkać, skoro nie chce próbować nowych smaków, skoro zamiast warzyw i owoców domaga się głośno i dobitnie cukierka lub kawałka czekolady. Nie pozjadałyśmy z Kasią wszystkich rozumów, ale przerabiałyśmy (i w dalszym ciągu przerabiamy...) to we własnych domach. Staramy się kształtować nawyki żywieniowe naszych dzieci. Z różnym skutkiem. Marzy mi się, żeby nasza książka stała się podpowiedzią dla wszystkich innych mam, tatusiów oraz innych opiekunów. Żeby łatwiej było przygotować prawdziwą ucztę dla maluchów, a nie zgotować im piekło związane z traumą pierwszych posiłków. Monika Mrozowska [www.czytam.pl]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 1 Czytelnia (ul. Staszica 14)
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. O/Dz.Cz.-64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Zdrowe i pełne energii dziecko : porady mamy dietetyczki / Katarzyna Błażejewska-Stuhr. - Warszawa : Zwierciadło, copyright 2019. - 239, [1] strona : fotografie, ilustracje ; 22 cm.
Polskie dzieci tyją najszybciej w Europie – źle się odżywają, mało się ruszają. Już co piąte polskie dziecko ma nadwagę lub otyłość. To bagaż na całe życie. To nie tylko nadmierna ilość tkanki tłuszczowej i większe obwody. To przede wszystkim zmieniony skład ciała, który wpływa na funkcjonowanie organizmu. Badania naukowe wskazują iż otyłość i jej konsekwencje mogą być skutecznie korygowane przez zdrowy tryb życia, prawidłowe nawyki żywieniowe i aktywność fizyczną. Katarzyna Błażejewska-Stuhr – dietetyczka i mama dwójki dzieci – radzi jak zadbać o to, żeby twoje dziecko było szczupłe i zdrowe. W książce "Zdrowe, szczupłe, pełne energii dziecko" znajdziesz m.in.: informacje o tym, się jakie są przyczyny otyłości i metody jej leczenia, praktyczne informacje jak odżywiać dziecko – smacznie i zdrowo, 60 przepisów na pyszne i zdrowe posiłki. [Wydawnictwo Zwierciadło, 2020]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. C-64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Opis według okładki.
Czy wiesz, skąd się biorą pokarmy, które zjadasz? Otwórz okienka i dowiedz się, jak rosnąca na polu pszenica zmienia się w bochenki chleba, gdzie rosną różne rodzaje warzyw i owoców oraz jak powstaje czekolada. [www.empik.com, 2017]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Multiteka (ul. Popiełuszki 10)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. M-64, M-0/KZ (2 egz.)
Książka
W koszyku
W nieco ponad trzy miesiące Michael Booth wraz z rodziną przejeżdża cały kraj: od podzwrotnikowej Okinawy na południu po Hokkaido na chłodnej północy - dla wielu Japończyków „koniec świata”, za którym znajdują się zamarznięte morza i mroźna Rosja. Na radarze podróżników są również Nagoja, Gifu, Nagano i japoński region winiarski Yamanashi - a każde z tych miejsc prezentuje całą gamę dziwnych i cudownych specjałów. Po drodze poznają nadzwyczaj wyrafinowany pejzaż kulinarny Japonii, jedzą obiad z zawodnikami sumo, poznają najsłynniejsze gwiazdy japońskiego telewizyjnego programu kulinarnego, odkrywają sekrety stulatków z Okinawy obchodzących kolejne trzycyfrowe urodziny i dowiadują się, na czym polega istota ryżu. [www.taniaksiazka.pl]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. W-39 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Opowieści ze smakiem / Beata Borucka. - Warszawa : Wydawnictwo MB Press, 2019. - 337, [2] strony : fotografie, portrety ; 23 cm.
„Opowieści ze smakiem” to kolejna książka Beaty Boruckiej, znanej z sieci i mediów, jako Mądra Babcia. Tym razem to ogromna porcja wspomnień, anegdot i przywołania ciekawych postaci z życia autorki. Czytając przenosimy się o pół wieku wstecz, do podwarszawskiego Radzymina i kroczymy przez gierkowski PRL, aż do czasów współczesnych. „Opowieści ze smakiem” to nie jest książka kucharska, to jest książka o miłości. O miłości do ludzi, do życia i do gotowania. To romans autorki z czasami młodości, ze wspaniałymi postaciami z jej otoczenia. Ta książka, to pochwała radości życia ze wspaniałym jedzeniem w tle. Tytuł najlepiej oddaje klimat książki, a zdjęcie na okładce jej autorkę, która z łobuzerskim uśmiechem opowiada anegdoty i humorystyczne przygody kulinarne i nie tylko. Autorka zaprasza nas do swojego domu pełnego ciepła i humoru, a przede wszystkim do stołu, zastawionego pysznym jedzeniem. Czytelnikowi trudno się oprzeć chęci natychmiastowego ugotowania pysznego rosołu, zrobienia „przecieraków” czy usmażenia jajecznicy, z przepisu prosto z Indii. W trakcie lektury odkrywamy też wiele sekretów kulinarnych, skrzętnie gromadzonych w zapiskach kilku pokoleń i w starym brulionie. Klimat, język i styl autorki powodują, że mamy wielką ochotę wstać i pojechać do jej chaty w lesie, żeby wspólnie pobiesiadować. Książka wywołuje zarówno wybuchy śmiechu, jak i łzy wzruszenia, a przede wszystkim natychmiastową ochotę zjedzenia czegoś dobrego, najlepiej z przepisu autorki. Dopełnieniem są piękne fotografie, pełne artefaktów i wspaniale pokazanych dań, a także zdjęć autorki, wykonanych z przymrużeniem oka i dystansem do siebie i rzeczywistości. Ta książka to prawdziwe, zabawne i wzruszające opowieści ze smakiem. [MB Press, 2020]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 1 Wypożyczalnia (ul. Staszica 14)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. O/Dz.W.- 929 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Pełnia Smaków)
„CasaMia” to radosna książka kucharska napisana przez pewną mamę, która codziennie gotuje dla męża i dzieci. Korzysta przy tym z wypróbowanych przepisów, które przez lata wyszukiwała w rodzinnych zapiskach, zbierała od przyjaciółek i wycinała z gazet. Poza tradycyjnymi recepturami kuchni włoskiej znajdziecie tu również oryginalne i nowoczesne przepisy zainspirowane podróżami, modnymi restauracjami, jak również wiejskimi karczmami, w których czas płynie powoli, a przy pogawędkach można wymieniać się pomysłami na najciekawsze smaki. [www.livro.pl]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 3 (ul. Rozwadowska 6)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.3 - 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
MammaMia : prawdziwa kuchnia włoska / Cristina Bottari ; [tłumaczenie Agnieszka Zielińska]. - Poznań : Publicat, copyright 2012. - 286 stron : ilustracje (głównie kolorowe) ; 27 cm.
(Pełnia Smaków)
Książka jest kulinarną podróżą przez Półwysep Apeniński – z północy na południe, wzbogaconą obrazami włoskiej ziemi oraz wspomnieniami jej mieszkańców. Znajdziemy tu nie tylko oryginalne przepisy kuchni włoskiej, ale także anegdoty opowiadane przy rodzinnych stołach oraz drobne porady mistrzów kulinarnych, którzy dzielą się swą wiedzą na temat wyjątkowych lokalnych produktów. Tradycyjne przepisy zostały zaczerpnięte ze starych domowych zapisków, które przechowuje się w wielu włoskich rodzinach. W Italii bowiem gotowanie nadal stanowi sztukę i kulturę samą w sobie. Książka pełna smaku i ciepła, ze wspaniałymi zdjęciami potraw najpopularniejszej kuchni świata. Książka nagrodzona w konkursie Gourmand World Coockbook Award jako Najlepsza na Świecie książka kucharska poświęcona kuchni włoskiej. [www.znak.com.pl]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 3 (ul. Rozwadowska 6)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.3 - 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Chcę wam opowiedzieć o mrocznych zakamarkach restauracji, o subkulturze, w której militarna hierarchia o kilkusetletniej tradycji i żeglarski etos zamykający się w haśle "rum, sodomia i chłosta" tworzą mieszaninę wzorowej dyscypliny i przyprawiającego o wrzody żołądka chaosu. Czuję się w niej komfortowo, jak w miłej, ciepłej kąpieli. Swobodnie poruszam się po tym świecie. Rozumiem jego język. Znam wszystkich w małej, kumoterskiej społeczności szefów kuchni i kucharzy Nowego Jorku i wiem, jak się w niej poruszać (w przeciwieństwie do codziennego życia, w którym czuję się zdecydowanie mniej pewnie). (fragment książki) Anthony Bourdain rzetelnie spełnia swoją obietnicę. Prowadzi nas przez swoje życie szlakiem doskonałych restauracji, podłych knajp, ohydnych spelunek i podejrzanych lokali. Jego przewodnikiem pozostaje namiętność - umiłowanie dobrego jedzenia, ale też euforia, jaka towarzyszy jego przygotowywaniu. Dlaczego wpadł na pomysł zostania kucharzem? Jak zaczynał karierę, jak pokonywał zakręty życiowe, jak za jednym zamachem poznawał smak dorosłości, ciężkiej harówy i wyszukanych potraw? Bourdain jest doskonałym obserwatorem. Wydobywa z ludzi to, co charakterystyczne, ujmujące, najciekawsze zarówno w dobrym, jak też złym znaczeniu. Zapewne zdziwiłby się, gdyby mu to powiedziano, ale dysponuje wyczuloną socjologiczną wrażliwością, która pozwala mu na wnikliwe analizy najrozmaitszych grup i środowisk. W połączeniu z warsztatem rasowego pisarza i ujmującym humorem daje to znakomite efekty. [www.merlin.pl]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 2 Wypożyczalnia (ul. Siedlanowskiego 3)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.2 - 929-051 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Katarzyna Lengren, Jerzy Bralczyk i Jacek Wasilewski zapraszają czytelników do rozmowy przy stole… Książka zawiera ciekawe, a zarazem humorystyczne rozważania w formie dialogu o szeroko pojętej kulturze biesiadowania i stołowania się. [www.azymut.pl, 2018]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. C-39 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Roślinne i bezglutenowe przepisy na dania, które dodają energii! Jeśli trenujesz intensywnie i potrzebujesz dostarczyć organizmowi regularnych porcji zdrowych kalorii i minerałów, ta książka jest właśnie dla ciebie! Specjalista od wegańskiej diety sportowej poleca 200 przepysznych dań na bazie roślin!
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. W-641.56 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Praktyczny i niezbędny przewodnik po tym, co „organiczne”, „tradycyjne”, „wolne od” i... „naturalne” odżywianie to cel prawdziwego wyścigu, w którym od lat biorą udział dietetycy, celebryci, media i my sami. Jednak nasze poglądy w tej kwestii wcale nie są ugruntowane. Niepokojeni i zdezorientowani coraz to nowymi alarmami pojawiającymi się w mediach na temat szkodliwości kolejnych składników, utwierdziliśmy się w przekonaniu, że „manipulowanie” żywnością to największe zło, zapominając, iż rośliny ulepszamy od początków rolnictwa.[www.empik.com]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. C-613 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Kuchnia z pomysłem / Pascal Brodnicki. - Bielsko-Biała : Pascal, 2015. - 271, [1] strona : ilustracje kolorowe ; 25 cm.
Na okł. podtyt.: kupuj mądrze, przechowuj sprytnie, gotuj pysznie.
Jak gotować prosto, smacznie, sezonowo? I przede wszystkim tak, by nic się nie zmarnowało? Pascal Brodnicki, autor bestsellerowych książek kucharskich, radzi, jak przygotowywać posiłki z sercem i głową: mądrze kupować, odpowiednio przechowywać i zużywać, to co zostaje. Ponad 70 pysznych, nowoczesnych przepisów, dzięki którym zaoszczędzisz czas i pieniądze! Spróbuj cappuccino z zielonego groszku z wędzonym halibutem, domowego majonezu, chrupiącego tiramisu, paprykowych brownies i wiele innych potraw! Dzięki publikacji: będziesz kupować racjonalnie ; zorganizujesz idealną spiżarnię ; od razu rozpoznasz świeże produkty ; stworzysz niezwykłe połączenia smaków przestaniesz wyrzucać jedzenie . [www.empik.com]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 3 (ul. Rozwadowska 6)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.3 - 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Po prostu gotuj ! / Pascal Brodnicki. - Warszawa : media.worxx, 2005. - 189, [3] strony : ilustracje kolorowe ; 25 cm.
Moja książka "Po prostu gotuj!" to zbiór najlepszych przepisów z mojego programu telewizyjnego i jeszcze takich, o których nikomu nie mówiłem!W książce umieściłem dla Was dokładny czas przygotowania i pieczenia potraw, dzięki czemu zawsze wyrobicie się z ich przyrządzeniem na przyjście gości. W książce znajdziecie moje przepisy na zupy, sałatki, makarony, mięsa, ryby, desery i inne moje pomysły. Dzięki łatwemu indeksowi znalezienie wybranego dania nie sprawi Wam trudności. Piszę również o ziołach, których często dodaję do moich potraw. Nie zabraknie też informacji o użytecznych przyborach kuchennych. Wyjdą na jaw wszystkie moje kuchenne triki, no prawie wszystkie. [MediaWorxx, 2005]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 2 Wypożyczalnia (ul. Siedlanowskiego 3)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.2-641.5 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Po prostu mi to ugotuj! / Pascal Brodnicki. - Warszawa : media.worxx, 2006. - 104 s. : il. kolor. ; 16 cm.
Dziedzina i ujęcie
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. MgW-25816, MgW-25815 (2 egz.)
Filia nr 2 Wypożyczalnia (ul. Siedlanowskiego 3)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.2 - 641.5 (1 egz.)
Filia nr 3 (ul. Rozwadowska 6)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.3 - 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Umami : opowieści i przepisy / Joanna Brodzik. - Kraków : Znak Koncept, 2021. - 284, [4] strony : fotografie, ilustracje, portrety ; 26 cm.
UMAMI to mądra i dowcipna opowieść kulinarna przeplatana sprawdzonymi przepisami zarówno na doskonałe potrawy kuchni tradycyjnej, jak i na egzotyczne dania z różnych zakątków świata. Receptury na: schab z jałowcem, rosół ratunkowy dobry na wszystko, kleftiko pachnące Cyprem, pilaw z jagnięciny i kaszy jaglanej, tadżin z makreli, czy przepyszny tort Jadziny, zamienią zwykłe posiłki w niezwykłe uczty. Joanna Brodzik zabierze cię w sensualną podróż przez kontynenty pachnące cynamonem, szafranem, dojrzałymi pomidorami i ukochanymi truskawkami. Zaproponuje wyprawę w czasie. Dowiesz się, jaki wpływ na kulinarną mapę świata mieli Marco Polo, Krzysztof Kolumb czy Amerigo Vespucci i kto przypłacił życiem ich wiekopomne odkrycia, jaki związek z soczewką ma soczewica i uprawy jakich roślin zmieniły bieg historii. Autorka nauczy cię odnajdywać przyjemność w dotykaniu chrupiącej skórki chleba i kontemplowaniu koloru jadalnych kwiatów. Doradzi, jak nie marnować jedzenia, kiedy warto zacząć przygotowywać noworoczny bigos i czym zastąpić cukier w diecie. W książce znajdziesz przepisy, które powstały z miłości do ludzi, szacunku do produktów i umiejętności słuchania historii opowiadanych przy wspólnym stole. Ta lektura to wyśniona gawęda kulinarna, którą będziesz mógł podzielić się z bliskimi. [Znak, 2022]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. w-641.56 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Hummusy i pasty / Konrad Budzyk. - Kraków : Flow Books, 2017. - 206, [2] strony ; 25 cm.
76 prostych i inspirujących przepisów na zdrowe i pyszne hummusy i pasty. To nieprawda, że hummus to tylko ciecierzyca, czosnek, sezam i oliwa. Hummus może mieć słodko-ostry smak pieczonej dyni, może rozgrzewać podniebienie intensywnym aromatem grillowanej papryki lub rozpieszczać słodyczą syropu klonowego i rodzynek. Kto nie chciałby schrupać kanapki z pastą z mięsistego bobu z aromatyczną miętą albo zjeść pachnącego chlebka pita z intensywnie czekoladową pastą z czarnej fasoli? Dzięki tej książce dowiesz się, jak ugotować ciecierzycę, żeby kusiła orzechowym smakiem, do czego używać czarnej soli i jak wytrawnie smakuje kiszona cytryna. [www.empik.com]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. W-641.56 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej