Jamie Oliver
Sortowanie
Źródło opisu
Katalog księgozbioru
(3)
Forma i typ
Książki
(3)
Poradniki i przewodniki
(3)
Dostępność
dostępne
(3)
Placówka
Filia nr 3 (ul. Rozwadowska 6)
(3)
Autor
Sekuła Aleksandra
(2478)
Kozioł Paweł
(2013)
Kotwica Wojciech
(793)
Kowalska Dorota
(664)
Zarawska Patrycja (1970- )
(519)
Jamie Oliver
(-)
Kochanowski Jan
(469)
Sienkiewicz Henryk (1846-1916)
(411)
Mickiewicz Adam (1798-1855)
(330)
Żeleński Tadeusz (1874-1941)
(328)
Ludwikowska Jolanta (1962- )
(321)
Siemianowski Roch (1950- )
(311)
Krzyżanowski Julian
(309)
Otwinowska Barbara
(309)
Kraszewski Józef Ignacy (1812-1887)
(303)
Popławska Anna (literatura)
(295)
Christie Agatha (1890-1976)
(290)
Steel Danielle (1947- )
(287)
Fabianowska Małgorzata (tłumaczka)
(284)
Żeromski Stefan (1864-1925)
(282)
Roberts Nora (1950- )
(281)
Krzyżanowski Julian (1892-1976)
(266)
Trzeciak Weronika
(262)
Konopnicka Maria
(260)
Drewnowski Jacek (1974- )
(259)
Prus Bolesław (1847-1912)
(247)
Boy-Żeleński Tadeusz
(240)
Kijowska Elżbieta (1950- )
(239)
Leśmian Bolesław
(234)
Krasicki Ignacy
(229)
Włodarczyk Barbara (nauczycielka)
(220)
Zimnicka Iwona (1963- )
(216)
Konopnicka Maria (1842-1910)
(213)
King Stephen (1947- )
(206)
Ławnicki Lucjan (ilustrator)
(205)
Brzechwa Jan (1900-1966)
(203)
Webb Holly (1976- )
(203)
Goliński Zbigniew
(201)
Dug Katarzyna
(198)
Baczyński Krzysztof Kamil
(194)
Strzałkowska Małgorzata (1955- )
(190)
Szulc Andrzej (1967-)
(188)
Jasieński Ksawery (1931- )
(186)
Montgomery Lucy Maud (1874-1942)
(183)
Szekspir William (1564-1616)
(181)
Andersen Hans Christian (1805-1875)
(179)
Domańska Joanna (1970- )
(179)
Kozłowska Urszula (1958-2018)
(178)
Rzehak Wojciech (1967- )
(178)
Lindgren Astrid (1907-2002)
(173)
Chotomska Wanda (1929-2017)
(172)
Tuwim Julian (1894-1953)
(171)
Beaumont Émilie (1948- )
(169)
Słowacki Juliusz (1809-1849)
(167)
Mazan Maciejka (tłumaczka)
(166)
Gawryluk Barbara (1957- )
(164)
Jachowicz Stanisław
(159)
Górski Wojciech (1971- )
(157)
Cieślik Donata (lektorka)
(155)
Iwaszkiewicz Jarosław (1894-1980)
(155)
Mortka Marcin (1976- )
(154)
Dąbrowska Maria (1889-1965)
(153)
Kraśko Jan (1954- )
(152)
Williams Sophy (1965- )
(152)
Dobrzańska-Gadowska Anna (tłumaczka)
(150)
Chmielewska Joanna (1932-2013)
(149)
Kasdepke Grzegorz (1972- )
(148)
Stelmaszyk Agnieszka (1976- )
(148)
Szal Marek (ilustrator)
(148)
Musierowicz Małgorzata (1945- )
(147)
Królicki Zbigniew Andrzej (1954- )
(146)
Courths-Mahler Hedwig (1867-1950)
(145)
Makuszyński Kornel (1884-1953)
(145)
Sandemo Margit (1924-2018)
(144)
Cholewa Piotr W. (1955- )
(143)
Ochab Janusz (1971- )
(141)
Lech Justyna
(138)
Wyrwas-Wiśniewska Monika (tłumaczka)
(137)
Szancer Jan Marcin (1902-1973)
(136)
Rozwadowski Stanisław (1923-1996)
(134)
Mróz Remigiusz (1987- )
(132)
Teleszyński Leszek (1947- )
(132)
Rolando Bianka
(131)
Supeł Barbara (literatura dla dzieci)
(131)
Mickiewicz Adam
(129)
Orzeszkowa Eliza (1841-1910)
(129)
Siewior-Kuś Alina (tłumaczka)
(129)
Słomczyński Maciej (1920-1998)
(129)
Fredro Aleksander (1793-1876)
(128)
Głowińska Anita (literatura dziecięca)
(128)
Zadura Janusz (1968- )
(128)
Fabisińska Liliana (1971- )
(127)
Braiter-Ziemkiewicz Paulina (1968- )
(126)
Kiss Jacek (lektor)
(126)
Wańkowicz Melchior (1892-1974)
(126)
Zieliński Bronisław (1914-1985)
(125)
Kierszys Zofia (1921-2000)
(124)
Widmark Martin (1961- )
(124)
Marciniakówna Anna (tłumaczka)
(123)
Onichimowska Anna (1952- )
(123)
Skibniewska Maria (1904-1984)
(123)
Rok wydania
2010 - 2019
(2)
2000 - 2009
(1)
Okres powstania dzieła
2001-
(3)
Kraj wydania
Polska
(3)
Język
polski
(3)
Temat
Kuchnia angielska
(1)
Kuchnia włoska
(1)
Potrawy szybkie i łatwe
(1)
Temat: miejsce
Włochy
(1)
Gatunek
Przepisy kulinarne
(3)
Dziedzina i ujęcie
Kulinaria
(3)
3 wyniki Filtruj
Książka
W koszyku
Celebrating Britain's very best food Jamie grew up in one of the first true British "gastropubs", which his Mum and Dad still run today. For him, the heart and soul of real British cooking is food that puts a smile on your face. And that's what he wants to share in the new book: the essence of British food, done properly. Over the years, British food culture has embraced flavours and influences from all the people who came and made Great Britain their home. The food reflects an open-minded culture as well as the country's beauty. There are over 100 of Jamie's favourite recipes: some are indisputable classics, some are his versions of the classics, some should be classics but just haven't been made famous yet and others he's made up from the great bounty of British produce. Wherever you're from, if you love food this book will offer you a little taste of happiness.
Świętując najlepsze brytyjskie jedzenie, Jamie dorastał w jednym z pierwszych prawdziwych brytyjskich „gastropubów”, który do dziś prowadzą jego mama i tata. Dla niego sercem i duszą prawdziwej brytyjskiej kuchni jest jedzenie, które wywołuje uśmiech na twarzy. I tym właśnie chce się podzielić w nowej książce: esencją brytyjskiego jedzenia, odpowiednio przyrządzoną. Przez lata brytyjska kultura kulinarna obejmowała smaki i wpływy wszystkich ludzi, którzy przybyli i uczynili Wielką Brytanię swoim domem. Jedzenie odzwierciedla kulturę otwartości i piękno kraju. Istnieje ponad 100 ulubionych przepisów Jamiego: niektóre to bezsporne klasyki, niektóre to jego wersje klasyków, niektóre powinny być klasykami, ale jeszcze nie stały się sławne, a jeszcze inne przygotował z ogromnej ilości brytyjskich produktów. Jeśli kochasz jedzenie, skądkolwiek pochodzisz, ta książka zaoferuje ci odrobinę szczęścia.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 3 (ul. Rozwadowska 6)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.3 - 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Jamie's Italy / Oliver James. - Londyn : Penguin Books, [2005]. - 336 stron : ilustracje ; 21 cm.
Ever since working at the River Café for Ruth Rogers and Rose Gray, Jamie Oliver has had a serious passion for Italian food. Now, ten years later, Italy and its wonderful flavours continue to have a major influence on his food and cooking. In Jamie's Italy, Jamie travels this famously gastronomic country paying homage to the classic dishes of each region and searching for new ideas to bring home. The result is a sensational collection of Italian recipes, old and new, that will ensure Italy's influence reaches us all. On the menu is an array of magical ingredients and Mediterranean flavours all combined in Jamie Oliver's inimitable way. From Parma ham to Parmesan, from Pannetone to Panzanella, Jamie's Italy will transport you to Italy or at least bring Italy home to you.
Odkąd Jamie Oliver zaczął pracować w River Café dla Ruth Rogers i Rose Grey, jego pasją są włoskie jedzenie. Teraz, dziesięć lat później, Włochy i ich wspaniałe smaki nadal mają duży wpływ na jego jedzenie i gotowanie. W Jamie's Italy Jamie podróżuje po tym słynącym z gastronomii kraju, składając hołd klasycznym potrawom z każdego regionu i szukając nowych pomysłów, które mógłby przywieźć do domu. Rezultatem jest rewelacyjny zbiór włoskich przepisów, starych i nowych, dzięki którym wpływ Włoch dotrze do nas wszystkich. W menu znajduje się szereg magicznych składników i śródziemnomorskich smaków, a wszystko to połączone w niepowtarzalny sposób Jamiego Olivera. Od szynki parmeńskiej po parmezan, od Pannetone po Panzanellę, Jamie's Italy przeniesie Cię do Włoch lub przynajmniej sprowadzi Włochy do domu.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 3 (ul. Rozwadowska 6)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.3 - 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Jamie's, Oliver 30 minute meals / Oliver Jamie. - Londyn : Penguin Books, 2010. - 288 stron : ilustracje ; 21 cm.
Get your complete meals from kitchen to table in no time at all, in the bestselling Jamie's 30-Minute Meals Make your kitchen work for you. . . Jamie Oliver will teach you how to make good food super fast! Jamie proves that, by mastering a few tricks and being organized and focused in the kitchen, it is absolutely possible, and easy, to get a complete meal on the table in the same amount of time you'd normally spend making one dish. The 50 brand-new meal ideas in this book are exciting, varied and seasonal. They include main course recipes with side dishes as well as puddings and drinks, and are all meals you'll be proud to serve your family and friends. Set meals include melt-in-the-mouth Spring Lamb with Veg and a deep Chianti Gravy followed by Chocolate Fondue and a Mushroom Risotto with Spinach Salad and moreish Lemon and Raspberry Cheesecake. Last minute lunch plans? No problem. Jamie's 30-Minute Meals not only includes stunning three course meals, but also light lunches like tender Duck Salad followed by creamy Rice Pudding and Stewed Fruit. Jamie offers a tasty dish for every occasion and has written the recipes in a way that will help you make the most of every single minute in the kitchen. This book is as practical as it is beautiful, showing that with a bit of preparation, the right equipment and some organization, hearty, delicious, quick meals are less than half an hour away. With the help of Jamie Oliver and Jamie's 30-Minute Meals, you'll be amazed by what you're able to achieve. There is only one Jamie Oliver. Great to watch. Great to cook Delia Smith.
W mgnieniu oka przygotuj kompletne posiłki z kuchni na stół w bestsellerowym 30-minutowym posiłku Jamiego Spraw, aby Twoja kuchnia pracowała dla Ciebie. . . Jamie Oliver nauczy Cię, jak bardzo szybko przygotować dobre jedzenie! Jamie udowadnia, że ​​po opanowaniu kilku sztuczek oraz dobrej organizacji i skupieniu w kuchni całkowicie możliwe i łatwe jest przygotowanie kompletnego posiłku w tym samym czasie, który zwykle poświęca się na przygotowanie jednego dania. 50 zupełnie nowych pomysłów na posiłki zawartych w tej książce jest ekscytujących, różnorodnych i sezonowych. Obejmują one przepisy na dania główne z dodatkami, a także budynie i napoje. Są to posiłki, które z dumą będziesz serwować rodzinie i przyjaciołom. Zestaw dań obejmuje rozpływającą się w ustach wiosenną jagnięcinę z warzywami i głębokim sosem Chianti, a następnie czekoladowe fondue i risotto grzybowe z sałatką ze szpinaku oraz bardziej wyrazisty sernik cytrynowo-malinowy. Plany na lunch w ostatniej chwili? Bez problemu. 30-minutowe posiłki Jamiego obejmują nie tylko wspaniałe trzydaniowe posiłki, ale także lekkie lunche, takie jak delikatna sałatka z kaczki, a następnie kremowy pudding ryżowy i duszone owoce. Jamie oferuje smaczne dania na każdą okazję, a przepisy napisał w taki sposób, aby pomóc Ci wykorzystać każdą minutę w kuchni. Ta książka jest zarówno praktyczna, jak i piękna, pokazuje, że przy odrobinie przygotowania, odpowiedniego sprzętu i dobrej organizacji obfite, smaczne i szybkie posiłki można przygotować w niecałe pół godziny. Z pomocą Jamiego Olivera i 30-minutowych posiłków Jamiego będziesz zaskoczony tym, co możesz osiągnąć. Jest tylko jeden Jamie Oliver. Świetnie się to ogląda. Świetnie gotuje Delię Smith.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 3 (ul. Rozwadowska 6)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.3 - 64 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej