Kuchnia włoska
Sortowanie
Źródło opisu
Katalog księgozbioru
(39)
Forma i typ
Książki
(39)
Poradniki i przewodniki
(11)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(8)
Proza
(5)
Publikacje fachowe
(1)
Publikacje popularnonaukowe
(1)
Dostępność
dostępne
(60)
wypożyczone
(6)
Placówka
Wypożyczalnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
(26)
Filia nr 1 Wypożyczalnia (ul. Staszica 14)
(1)
Filia nr 5 (ul. Wańkowicza 69)
(5)
Filia nr 2 Wypożyczalnia (ul. Siedlanowskiego 3)
(11)
Filia nr 3 (ul. Rozwadowska 6)
(23)
Autor
Seghi Aleksandra
(4)
De Blasi Marlena (1952-)
(3)
De Blasi Marlena (1952-). Tysiąc dni
(3)
Bottari Cristina
(2)
Capponi-Borawska Tessa (1959- )
(2)
Grzywna-Tunk Grażyna (tłumaczka)
(2)
Hesko-Kołodzińska Małgorzata (tłumaczka)
(2)
Zielińska Agnieszka (tłumaczka)
(2)
Andrzejewska Agnieszka (filolożka)
(1)
Armstrong Diana G
(1)
Barnhurst Noël
(1)
Caprari Małgorzata (kucharstwo)
(1)
Carreiro Suzanne
(1)
Casetti Vito
(1)
Cassidy Peter
(1)
Cesari Luca (1984- )
(1)
Chojnowski Karol (tłumacz)
(1)
Cieślewska Joanna (pisarka)
(1)
Czerni Anna
(1)
D'Acampo Gino (1976- )
(1)
De Mori Lori
(1)
Drewniak Mirosław (kulinaria)
(1)
Dyjas-Fezzi Karolina (tłumaczka)
(1)
Elon Beth
(1)
Fort Matthew (1947- )
(1)
Gdula Anna
(1)
Gibb Jason
(1)
Hawes Annie (pisarka)
(1)
Holuigue Diane
(1)
Jakóbczak Agata
(1)
Jamie Oliver
(1)
Janus Katarzyna (pisarka)
(1)
Keahey John
(1)
Kellow Juliette
(1)
Kieżun Bartosz (1976- )
(1)
Kocel Agnieszka (tłumacz)
(1)
Kuc Agnieszka (tłumaczka)
(1)
Kwapisz Alina (kulinaria)
(1)
Kłodecki Mateusz (tłumacz)
(1)
Loren Sophia (1934- )
(1)
Lowe Jason
(1)
Masłowska Daria (tłumaczka)
(1)
McLoughlin Marlene
(1)
Mucha Anna (1980- )
(1)
Orkan-Łęcki Maciej
(1)
Próchniewicz Dorota (dziennikarka)
(1)
Płonczyński Maciej
(1)
Ringart-Orłowska Marta
(1)
Rogers Cathy (1968- )
(1)
Rokicka Alicja (kucharz)
(1)
Skarbińska Alicja (1949-2017)
(1)
Sobocińska-Zgutka Anna
(1)
Sora Marcello
(1)
Surowiak-Larceri Małgorzata
(1)
Szwajewska Bożenna (tłumacz)
(1)
Szwedkowicz-Kostrzewa Magdalena
(1)
Tucker Michael (1945- )
(1)
Waterman Nicki
(1)
Williams Chuck (1915- )
(1)
Wolańska Ewa (tłumaczka)
(1)
Zakrzewski Andrzej P. (tłumacz)
(1)
Zilli Aldo (1956- )
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(5)
2010 - 2019
(19)
2000 - 2009
(14)
1970 - 1979
(1)
Okres powstania dzieła
2001-
(25)
Kraj wydania
Polska
(39)
Język
polski
(39)
Przynależność kulturowa
Literatura amerykańska
(4)
Literatura angielska
(2)
Literatura włoska
(2)
Literatura polska
(1)
Temat
Kobieta
(3550)
Przyjaźń
(2398)
II wojna światowa (1939-1945)
(2115)
Rodzina
(2115)
Miłość
(1862)
Kuchnia włoska
(-)
Tajemnica
(1722)
Zwierzęta
(1362)
Relacje międzyludzkie
(1322)
Śledztwo i dochodzenie
(1258)
Dzieci
(1051)
Zabójstwo
(1034)
Pisarze polscy
(1009)
Nastolatki
(925)
Rodzeństwo
(870)
Dziewczęta
(864)
Uczucia
(864)
Magia
(854)
Życie codzienne
(796)
Sekrety rodzinne
(731)
Psy
(723)
Uczniowie
(711)
Policjanci
(709)
Małżeństwo
(704)
Boże Narodzenie
(665)
Żydzi
(660)
Polacy za granicą
(650)
Ludzie a zwierzęta
(604)
Trudne sytuacje życiowe
(564)
Osoby zaginione
(563)
Język polski
(561)
Władcy
(561)
Wakacje
(504)
Relacja romantyczna
(496)
Wybory życiowe
(488)
Koty
(474)
Podróże
(473)
Uprowadzenie
(453)
Kultura
(449)
Chłopcy
(447)
Arystokracja
(438)
Matki i córki
(425)
Przestępczość zorganizowana
(420)
Polityka międzynarodowa
(411)
Wychowanie w rodzinie
(397)
Poszukiwania zaginionych
(392)
Dziadkowie i wnuki
(388)
Aktorzy polscy
(370)
Prywatni detektywi
(363)
Dziennikarze
(352)
Zakochanie
(347)
Ojcowie i córki
(344)
Zdrowe odżywianie
(344)
Pisarze
(343)
Katolicyzm
(339)
Wsie
(336)
Zemsta
(333)
Polityka
(330)
Seryjni zabójcy
(330)
Duchowieństwo katolickie
(327)
Polityka wewnętrzna
(327)
Regionalizm
(322)
Mężczyzna
(311)
Filozofia
(304)
Wojsko
(301)
Dojrzewanie
(297)
Samorealizacja
(294)
Zabawa
(291)
Lekarze
(289)
Szlachta
(282)
Szkoły
(276)
Holokaust
(273)
Obyczaje i zwyczaje
(272)
Samotność
(272)
Historia
(269)
Mickiewicz, Adam (1798-1855)
(267)
Zamki i pałace
(266)
Pomaganie
(264)
Powstanie warszawskie (1944)
(264)
Walka dobra ze złem
(264)
Władza
(264)
Ludzie bogaci
(262)
PRL
(261)
Źródła historyczne
(257)
Spisek
(256)
Przyroda
(255)
Zabójstwo seryjne
(255)
Kradzież
(254)
Kościół katolicki
(252)
Las
(250)
Wojna
(247)
Śmierć
(247)
Nauka
(246)
Rozwój psychofizyczny dziecka
(246)
Zarządzanie
(245)
Poeci polscy
(241)
Psychologia
(241)
Tematy i motywy
(236)
Wychowanie
(236)
Czarownice i czarownicy
(234)
Ojcowie i synowie
(234)
Temat: czas
2001-
(7)
1901-2000
(2)
1945-1989
(2)
1989-2000
(2)
2001-0
(1)
Temat: miejsce
Toskania (Włochy)
(10)
Włochy
(5)
Liguria (Włochy)
(1)
Marche (Włochy)
(1)
Orvieto (Wochy)
(1)
Spoleto (Włochy)
(1)
Toskania (Włochy
(1)
Umbria (Włochy)
(1)
Wenecja (Włochy)
(1)
Gatunek
Przepisy kulinarne
(22)
Powieść obyczajowa
(5)
Książka kucharska
(3)
Pamiętniki i wspomnienia amerykańskie
(2)
Pamiętniki i wspomnienia włoskie
(2)
Publikacja bogato ilustrowana
(2)
Literatura podróżnicza
(1)
Literatura podróżnicza amerykańska
(1)
Literatura podróżnicza angielska
(1)
Opracowanie
(1)
Pamiętniki angielskie
(1)
Pamiętniki i wspomnienia
(1)
Pamiętniki polskie
(1)
Poradnik
(1)
Przewodnik turystyczny
(1)
Dziedzina i ujęcie
Kulinaria
(15)
Historia
(2)
Podróże i turystyka
(2)
Etnologia i antropologia kulturowa
(1)
39 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
W krainie oliwek / Annie Hawes ; przełożyła Agnieszka Andrzejewska. - Poznań : Zysk i S-ka, copyright 2010. - 315, [1] strona ; 21 cm.
(Naokoło Świata)
Stanowi kontynuację książki pt.: Extra Virgin.
Annie jest dumną właścicielką domu w górach, którego dach jest w niebezpieczeństwie w wyniku działalności pewnych wygłodniałych chrząszczy. Ma też sąsiadów o nazwisku Zielone Cebulki, którzy uważają, że są prawowitymi właścicielami wioski o oryginalnej nazwie Koza Numer Jeden. Gdzie się bohaterka powieści nie ruszy dzieje się coś ciekawego, a przecieranie pomidorów na passate w środku nocy w towarzystwie Ciccia, lokalnego mistrza kuchni, oraz randka z nim połączona z uszczelnianiem starego pieca na pizzę krowim nawozem to dopiero początek przygody. Ile jeszcze minie czasu, zanim rzeczywistośc stanie się dla Annie normalnością i przestanie ja zadziwiać? [www.zysk.com.pl]
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. W-929, MgW-22589 (2 egz.)
Filia nr 5 (ul. Wańkowicza 69)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.5 - 929 (1 egz.)
Filia nr 2 Wypożyczalnia (ul. Siedlanowskiego 3)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.2 - 929-051 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Ta książka prowadzi czytelnika urzekającymi drogami przez toskański krajobraz, wśród winorośli, gajów oliwnych, średniowiecznych i renesansowych miasteczek, w których kryją się wspaniałe wiekowe freski i okazałe rzeźby. Znajdziemy tu jednak nie tylko pasjonujące informacje krajoznawcze o jednym z najbardziej ulubionych regionów turystycznych świata, ale przede wszystkim sto trzydzieści pięć cudownych przepisów, na przykład na polentę w sosie z anchois, gnocchi z ricotty i szpinaku w bulionie, pieczeń z dzika, fenkuły z parmezanem czy brzoskwinie w czerwonym winie. Przepisom towarzyszą doskonałe "smakowite" zdjęcia. Kwadratowa porcja schiacciata, płaskiego toskańskiego chleba, prosto z pieca, lśniąca od oliwy. Miseczka zupy fasolowej, postawiona na stoliku restauracyjnym, stojącym w cieniu niebosiężnej Torre del Mangia w Sienie. Bistecca fiorentina, pieczona nad cynobrowym żarem i podana w ogrodzie z widokiem na wzgórza Chianti. Porcja kremowych lodów, jedzona z wielką przyjemnością na jednym z florenckich placów w upalne popołudnie... Ach, jakie życie bywa piękne! Lori De Mori - rodowita Toskanka mieszkająca niedaleko Florencji, dzieli się z czytelnikami wszechstronną wiedzą o regionie. W krótkich opowieściach pełnych osobistych odniesień, zawartych w ponad dwudziestu oddzielnych ramkach, opisuje toskańskie obyczaje towarzyszące biesiadowaniu i poleca toskańskie produkty, takie jak funghi porcini, ser pecorino czy cavolo nero. Te ujmujące fragmenty, a także sugestywne fotografie, piękne akwarele i obszerny słowniczek terminów kulinarnych, wzbogacające przepisy kulinarne, sprawiają, że Księga smaków Toskanii łączy walory książki kucharskiej i doskonałego portretu regionu. [www.merlin.pl]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 3 (ul. Rozwadowska 6)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.3 - 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Jamie's Italy / Oliver James. - Londyn : Penguin Books, [2005]. - 336 stron : ilustracje ; 21 cm.
Ever since working at the River Café for Ruth Rogers and Rose Gray, Jamie Oliver has had a serious passion for Italian food. Now, ten years later, Italy and its wonderful flavours continue to have a major influence on his food and cooking. In Jamie's Italy, Jamie travels this famously gastronomic country paying homage to the classic dishes of each region and searching for new ideas to bring home. The result is a sensational collection of Italian recipes, old and new, that will ensure Italy's influence reaches us all. On the menu is an array of magical ingredients and Mediterranean flavours all combined in Jamie Oliver's inimitable way. From Parma ham to Parmesan, from Pannetone to Panzanella, Jamie's Italy will transport you to Italy or at least bring Italy home to you.
Odkąd Jamie Oliver zaczął pracować w River Café dla Ruth Rogers i Rose Grey, jego pasją są włoskie jedzenie. Teraz, dziesięć lat później, Włochy i ich wspaniałe smaki nadal mają duży wpływ na jego jedzenie i gotowanie. W Jamie's Italy Jamie podróżuje po tym słynącym z gastronomii kraju, składając hołd klasycznym potrawom z każdego regionu i szukając nowych pomysłów, które mógłby przywieźć do domu. Rezultatem jest rewelacyjny zbiór włoskich przepisów, starych i nowych, dzięki którym wpływ Włoch dotrze do nas wszystkich. W menu znajduje się szereg magicznych składników i śródziemnomorskich smaków, a wszystko to połączone w niepowtarzalny sposób Jamiego Olivera. Od szynki parmeńskiej po parmezan, od Pannetone po Panzanellę, Jamie's Italy przeniesie Cię do Włoch lub przynajmniej sprowadzi Włochy do domu.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 3 (ul. Rozwadowska 6)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.3 - 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Przystanek Toskania / Katarzyna Janus. - Poznań : Wydawnictwo Filia, 2023. - 437, [1] strona ; 21 cm.
Na okładce: Toskania, włoska kuchnia i miłość, bez której nic nie ma sensu.
iedy Julię niespodziewanie porzuca mąż, wydaje się, że nic dobrego już jej w życiu nie czeka. Jednak coś się kończy zazwyczaj po to, aby mogło się zacząć coś nowego. Być może to czas, aby zadbać wreszcie o siebie, aby spełnić swoje marzenia. Tymczasem Julia od wielu lat ma jedno marzenie. JEDNO, ALE ZA TO WIELKIE – ZAMIESZKAĆ W SŁONECZNEJ TOSKANII. Gdy mija pierwszy szok, kobieta wyjeżdża jako pielęgniarka do pracy do Włoch... tam na jej drodze pojawiają się nowi mężczyźni, którzy mogą odmienić jej życie. Wzruszająca opowieść, której akcja dzieje się w pięknej toskańskiej scenerii i miasteczkach niekoniecznie znanych z popularnych przewodników. Do tego wszystkiego zapachy kuchni włoskiej kuszące bezustannie i historia wielkiej miłości. Bo bez miłości nic przecież nie ma sensu... [Filia, 2023]
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 1 Wypożyczalnia (ul. Staszica 14)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F1.W- lit.pol. (1 egz.)
Filia nr 5 (ul. Wańkowicza 69)
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. F.5 - lit.pol. (1 egz.)
Filia nr 2 Wypożyczalnia (ul. Siedlanowskiego 3)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.2-lit.pol. (1 egz.)
Książka
W koszyku
Ukryta Toskania / John Keahey ; tłumaczenie Agnieszka Kocel. - Bielsko-Biała : Pascal, 2015. - 349 stron ; 20 cm.
Toskania to nie tylko dobrze znane z pocztówek malownicze pagórki, cyprysy, Florencja czy Siena. To także brukowane uliczki zagubionych wiosek, doskonała kuchnia, bogactwo sztuki i przede wszystkim – wspaniali ludzie. Otwórz drzwi mało znanych miejsc w sercu Toskanii i zobacz, co się za nimi kryje! John Keahey zabierze cię w niezapomnianą podróż przez jeden z najbardziej fascynujących regionów Włoch. Przeżyjesz wspaniałą toskańską przygodę – kulturową, historyczną i obfitującą w apetyczne opisy kulinarne. Ten przewodnik, a zarazem osobisty dziennik autora, zaprowadzi cię do miejsc, o których mało kto słyszał. To książka dla ciekawego świata podróżnika, który chce wiedzieć, jak wybierać kierunek i organizować bazę wypadową, do której wraca się wieczorami, a każdego poranka znów rusza dalej bez żadnego planu w głowie. Jeżeli kiedykolwiek staniesz na rozstaju toskańskich dróg, rzuć monetą i niech los zdecyduje, którym szlakiem podążać. I trzymaj się z dala od autostrad! Zanim zaserwowano testaroli, jak za sprawą czarów pojawiła się przede mną kolejna „bezimienna przystawka”: purée z pomidorów, ziemniaków i marchwi, podane na ciepło wraz z trzema małymi podpieczonymi grzankami. „To wszystko można zjeść tylko tutaj”, oznajmił Filippo, a ja nie mogłem się z nim nie zgodzić; nigdzie wcześniej nie jadłem takich przystawek. Prostota wydaje się tutaj królować. Jest tagliata de tonno, przyrządzana z sowitego kawałka upieczonego tuńczyka wraz z posiekanymi pistacjami. Głodny miłośnik owoców morza ma okazję spróbować zupy chlebowej z małżami – na dnie miski kładzie się chleb, zazwyczaj jedno- lub dwudniowy, na nim małże, a całość zalewa się rosołem. [www.empik.com, 2015]
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. W-913(4) (1 egz.)
Filia nr 3 (ul. Rozwadowska 6)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.3 - 91 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Italia do zjedzenia / Bartek Kieżun. - Wydanie 2, nowe i poszerzone. - Warszawa : Buchmann - Grupa Wydawnicza Foksal, 2022. - 302, [2] strony : fotografie ; 28 cm.
Książka "Italia do zjedzenia" autorstwa Bartka Kieżuna jest rozszerzonym wydaniem bestsellerowej książki słynnego Krakowskiego Makaroniarza. To nie tylko przewodnik po kuchni włoskiej, ale również subiektywny przewodnik po słynącym ze wspaniałej architektury, sztuki i malowniczych krajobrazów państwie. Bartek Kieżun odbył wiele podróży do różnych części Włoch i otwarcie przyznaje, że włoską sztukę kocha tak samo mocno, jak włoskie jedzenie. W kraju, który był prowodyrem wielkich przemian i trendów na przełomie różnych epok, nie brakuje wspaniałych miejsc wartych odwiedzenia. Jednocześnie jest to kraj, w którym powstały potrawy znane dziś na całym świecie. To Włosi po mistrzowsku przygotowują tradycyjną pizzę na cienkim cieście z dodatkiem oliwy, znakomite pasty z najróżniejszymi sosami czy finezyjne desery serwowane do pysznej kawy. Książka została nagrodzona Nagrodą Magellana 2018 roku za najlepszy przewodnik kulinarny i z pewnością jest pozycją, którą powinni przeczytać wielbiciele pięknej i pysznej Italii. To doskonała okazja, aby zgłębić kulturowe i kulinarne dziedzictwo Włoch. [https://www.taniaksiazka.pl/ksiazka/italia-do-zjedzenia-bartek-kiezun]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. W-641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Na okł. podtyt.: najlepsze włoskie przepisy Sophii Loren.
Od czasu swojej premiery w 1971 roku książka kucharska autorstwa Sophii Loren sprzedała się w setkach tysięcy egzemplarzy, zarówno we Włoszech, jak i za granicą. Wciąż pozostaje niezwykle aktualna, zachowując przy tym urok czasów, w których została napisana. Czasów, w których ludzie cenili sobie to, co oryginalne i świeże, choć na scenę wkraczały już produkty coraz bardziej przetworzone. Czasów, w których wyzwolone kobiety prosiły mężów, by oni też założyli fartuchy i spróbowali swoich sił w kuchni. Czasów, w których nawyk palenia przy stole był wciąż silnie zakorzeniony, ale zaczynał już lekko irytować. Ta pozycja to coś więcej niż książka kucharska. To prawdziwa księga kobiety współczesnej i nowoczesnej, a także symbol Włoch i tego, co włoskie. Przyjmij zaproszenie do kuchni Sophii Loren i odkryj skarbnicę wiedzy i nieocenioną pomoc w przygotowywaniu potraw – nie tylko tych włoskich! W książce znajdziesz ponad 300 przepisów na przystawki, zupy, makarony, mięsa, ryby, warzywa, słodycze, a także przekąski. [www.empik.com, 2015]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. W-641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Toskania, że Mucha nie siada / Anna Mucha ; fot. Marcello Sora. - Bielsko-Biała : Pascal, 2015. - 251,[5] s. : fot. kolor. ; 22 cm.
Anna Mucha – jedna z najbardziej rozpoznawalnych postaci w polskim show-biznesie. Aktorka z doświadczeniem dziennikarskim, która od 12 lat ubiera rzeczywistość w słowa. Blogerka. Pisze, co ją kręci, co podnieca, a co wkurza. Wielbicielka Italii, dobrej kuchni, aut i nieżona pół-Włocha. Pomimo bardzo intensywnego trybu życia najbardziej lubi dolce far niente i dolce vita. [www.empik.com, 2015]
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. W-913(4) (1 egz.)
Filia nr 2 Wypożyczalnia (ul. Siedlanowskiego 3)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.2-913(4) (1 egz.)
Filia nr 3 (ul. Rozwadowska 6)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.3 - 91 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Kuchnia włoska / zebr. Marta Orłowska. - Kielce : O-press, [2006]. - 112 s. : il. ; 21 cm.
(Kuchnie Świata : kolekcja)
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. W-641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Dolce Vita / Cathy Rogers & Jason Gibb ; [tł. Maciej Orkan-Łęcki]. - Bielsko-Biała : Pascal, 2013. - 334, [2] strony, [8] stron tablic : ilustracje (w tym kolorowe) ; 20 cm.
Na okł podtyt.: opowieść o oliwnym gaju we Włoszech.
Nie wiedzieli nic o Włoszech i nikogo tam nie znali, ale uwielbiali oliwę i przygody. Cathy i Jason rezygnują z dobrze płatnej pracy producentów telewizyjnych w Los Angeles. Wraz z roczną córeczką wyruszają w podróż ku nowemu życiu we Włoszech. By zrealizować życiowe marzenie, kupują zaniedbany gaj oliwny w malowniczym Loro Piceno i z każdym dniem ich życie nabiera włoskiego smaku. Jak przekonają miejscowego policjanta, że mieszkają tu już na stałe, choć w domu nie ma wody ani prądu? Czy poradzą sobie z zabawną ekipą robotników-lekkoduchów? Czy zniechęcą sąsiada do kłusowania w ich ogrodzie? Dolce Vita to nie jest tradycyjna opowieść o zachodach słońca nad Morzem Śródziemnym czy odbudowie zrujnowanego domu. To odświeżająco szczera opowieść o tym, co się dzieje, kiedy człowiek rzuca się w nieznane, a życie na pustkowiu tylko wzmaga pragnienie powrotu do miasta. Dowcipnie napisana, urocza opowieść, która ukazuje początki życia w obcym kraju bez otoczki romantyzmu. [www.empik.com]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 3 (ul. Rozwadowska 6)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.3 - 929 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Italia dla zielonych / Alicja Rokicka. - Warszawa : Marginesy, copyright 2021. - 319, [1] strona : ilustracje ; 26 cm.
Do kawy świetnie pasują słodkie weneckie bułeczki z szafranem, cornetto, migdałowa panna cotta czy cytrynowa granita. Na zaostrzenie apetytu najlepsze jest aperitivo, jak spritz bianco czy negroni, a żeby pobudzić żołądek – bruschetta, minipizzerki z ciasta francuskiego albo oliwki pieczone z czosnkiem i rozmarynem. Królewskie danie, czyli makarony, pysznią się rodzajami i kształtami. A na spory głód polecają się bakłażany z pieca, szpinak z rodzynkami, warzywny gulasz czy focaccie: z Genui, toskańska jabłkami czy z ziemniakami i rozmarynem.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. W-641.56 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Kontynuacja książki Słodkie pieczone kasztany, czyli toskańskie opowieści ze smakiem. Książka młodej Polki, która wyjechała do Włoch, wyszła tam za mąż, zamieszkała w miasteczku Pistoia, gdzie pracuje i wychowuje dziecko. Autorka opowiada ciekawe historie z życia w Toskanii, opisuje święta, targi lokalne i inne wydarzenia, w których uczestniczyła. W każdym rozdziale podaje przepis na danie kuchni włoskiej zilustrowany kolorowym zdjęciem. W książce znajdziemy też wiele fotografii z Toskanii. [www.granice.pl, 2015]
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. W-641 (1 egz.)
Filia nr 3 (ul. Rozwadowska 6)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.3 - 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Wielu z nas marzy się Toskania: wspaniały, ciepły klimat, niezapomniane krajobrazy i spokojne, małe miasteczka, w których czas jakby się zatrzymał. Kto pojedzie tam choć raz, będzie chciał powracać i odkrywać coraz głębsze zakamarki tej krainy. Autorka książki mieszka w Toskanii od czternastu lat. Zatrzymała ją miłość, tu założyła rodzinę i osiedliła się na stałe. [www.wydawnictwoswiatksiazki.pl, 2014]
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. W-641 (1 egz.)
Filia nr 3 (ul. Rozwadowska 6)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.3 - 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Toskania to region hojnie wyposażony przez naturę i historię. Znajdziemy tam wszystko: zachwycające sielskie krajobrazy, najpiękniejsze miasta, arcydzieła sztuki i architektury... Spotkamy tam także gościnnych mieszkańców i wspaniałą aromatyczną kuchnię. Przepisy kulinarne nie zmieniają się od wieków i przechodzą z pokolenia na pokolenie. W kuchni toskańskiej dominują mocne, wyraziste zapachy i mało przetworzone produkty. Jej podstawę stanowią naturalne składniki, przez co jest zdrowa i prosta w przygotowaniu. W większości oryginalnych przepisów kulinarnych tego regionu nie podaje się dokładnych ilości składników, więc gotujący może puścić wodze fantazji i przygotować danie, kierując się intuicją i indywidualnym poczuciem smaku. "Smaki Toskanii" to niezwykła książka kulinarna napisana przez Polkę, która od lat mieszka w tym regionie Włoch. Są tu przedstawione najsmaczniejsze i najbardziej typowe potrawy, a także wiele ciekawych informacji o samym regionie i jego mieszkańcach. Piękne wyraziste zdjęcia przedstawiają apetyczne potrawy przyrządzone własnoręcznie przez autorkę. Jak zapewnia Aleksandra Seghi, wszystkie przepisy są bardzo łatwe, a delektowanie się smakiem przyrządzonych własnoręcznie potraw - zwłaszcza w dobrym towarzystwie - przyniesie radość i pozwoli w wyobraźni przenieść się do urokliwej Toskanii. [www.merlin.pl]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 3 (ul. Rozwadowska 6)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.3 - 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Zielona Toskania / Aleksandra Seghi. - Warszawa : Grupa Wydawnicza Relacja, 2013. - 185 s. : il. kolor. ; 22 cm.
Zielona Toskania” to opowieść o życiu Polki, która od wielu lat mieszka, pracuje i wraz z włoskim mężem wychowuje córkę w toskańskim miasteczku. Przedstawia jego mieszkańców – tych, którzy zdecydowali się na styl życia przyjazny środowisku i nieświadomie wpisali się tym w globalny nurt powrotu do natury. Aleksandra Seghi, znana już polskim czytelnikom jako autorka dwóch książek, przeplata swoje opowieści przepisami na fantastyczne chleby, ciasta, dania obiadowe – pachnące rosnącymi lokalnie ziołami, przygotowane ze zdrowych i pysznych składników. Ilustrowane barwnymi fotografiami zachęcają do eksperymentowania z przygotowaniem pomarańczowych babeczek, ciecierzycy po toskańsku lub kokosowych ciasteczek. To książka dla entuzjastów gotowania, fanów zdrowego odżywiania, zwolenników ekologicznych rozwiązań w codziennym życiu, a także wszystkich miłośników Toskanii. [www.empik.com]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. W-641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Kolekcja Kuchni Włoskiej)
Publ. Klubu dla Ciebie nr 1121.
100 włoskich przepisów, które Cię zaskoczą doskonałe omlety, rolady, tarty i pizze propozycje wykorzystania smakowitych dodatków - od bakłażanów po mak Ciasto nie musi być słodkie! Włosi wiedzą to od dawna - to właśnie oni stworzyli receptury pikantnych omletów, strudli, rolad, tart i placków. Dzięki przepisom znawczyni kuchni śródziemnomorskiej włoskie przyprawy i dodatki mogą zagościć także na Twojej pizzy lub torcie! Spośród 100 receptur na pewno wybierzesz coś, co urozmaici menu wakacyjnego przyjęcia na tarasie. Może będzie to tarta z cebulą i kminkiem lub ze szpinakiem i rodzynkami? A może chętniej sięgniesz po góralski torcik z serem i pietruszką? A może chcesz się przekonać, jak smakuje placek a la Pitagoras z majerankiem i cynamonem? [www.merlin.pl, 2015]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 2 Wypożyczalnia (ul. Siedlanowskiego 3)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.2 - 641.5 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Kuchnia włoska / z niemieckiego przełożyła Bożenna Szwajewska. - Warszawa : Diogenes, 2002. - 238, [2] strony : fotografie kolorowe ; 23 cm.
(Mała Szkoła Gotowania)
Z tej książki i początkujący, i zaawansowani nauczą się przyrządzać nie tylko popularne makarony, pizze czy risotto. Również bruschetta, carpaccio, cannelloni... i wiele innych dań, znanych ze słyszenia lub wypraw w różne regiony Italii, może zawitać na twoim stole. Książka zawiera przepisy na wszystkie rodzaje potraw: zupy, przystawki, desery, dania z mięsa, ryb, owoców morza, warzyw. Dowiemy się z niej sporo o różnych rodzajach serów, makaronów i sosów oraz o tym, jakie zioła i przyprawy nadadzą potrawom określony smak i aromat.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. W-641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Zasiedliśmy do stołu zastawionego butelką miejscowego wina, oliwkami, migdałami i serem skropionym balsamico. Wygląda ma to, że Włosi nigdy nie piją, jeżeli przy okazji nie mogą czegoś przekąsić. Joanna raczyła nas opowiadaniami o Umbryjczykach, papieżach i władcach Cesarstwa Rzymskiego. Im więcej wina płynęło, tym sprośniejsze stawały się jej historyjki. Odnieśliśmy nawet wrażenie, że narracja o związku świątobliwego Franciszka z Klarą została wzięta prosto ze stron „National Enquirer”. Znudzeni blichtrem pustego Hollywood, Michael i Jill ulegają urokowi prostego, włoskiego życia i decydują przeprowadzić się do Europy. Zamiast mocno rozreklamowanej Toskanii wybierają jej równie urokliwą i pełną historii sąsiadkę - Umbrię. Tam, u stóp malowniczego miasteczka Spoleto odnajdą swój raj na ziemi. Rozpocznie się nowy etap ich życia i prawdziwa lekcja włoskiej la dolce vita. [ksiazki.wp.pl]
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. W-929 (1 egz.)
Filia nr 3 (ul. Rozwadowska 6)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.3 - 91 (1 egz.)
Książka
W koszyku
The Zilli cookbook / Aldo Zilli. - Londyn : Simon & Schuster, 2003. - 208 stron : ilustracje ; 21 cm.
Aldo Zilli's food is full of robust flavours which are, as he puts it, 'minimally mucked-about'. The recipes in this book are enlivened by Aldo's wisdom on choosing and buying Italian ingredients.
Jedzenie Aldo Zilli jest pełne mocnych smaków, które, jak to określa, są „minimalnie zepsute”. Przepisy zawarte w tej książce ożywione są mądrością Aldo dotyczącą wyboru i zakupu włoskich składników.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 3 (ul. Rozwadowska 6)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.3 - 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Czas na Włochy. - Kostrzyn : Jeronimo Martins Polska, 2021. - 232 strony : ilustracje ; 22 cm.
Dziedzina i ujęcie
Kuchnia Włoch ma swoich miłośników na całym świecie. Jest niesamowicie aromatyczna, a jednocześnie bardzo przystępna, nawet dla początkujących adeptów sztuki kulinarnej. Spróbuj przepysznych makaronów, chrupiących przekąsek, owocowych i kawowych deserów oraz wielu innych potraw, które przeniosą cię w sam środek słonecznej Italii. Wybierz się z nami w najsmaczniejszą z podróży, odkrywając specjały z różnych stron świata!
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 3 (ul. Rozwadowska 6)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.3 - 64 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej