Kulinaria
Sortowanie
Źródło opisu
Katalog księgozbioru
(543)
Forma i typ
Książki
(542)
Poradniki i przewodniki
(425)
Publikacje fachowe
(27)
Publikacje popularnonaukowe
(24)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(17)
Publikacje dydaktyczne
(5)
Publikacje naukowe
(5)
Proza
(4)
Albumy i książki artystyczne
(1)
Druki ulotne
(1)
Komiksy i książki obrazkowe
(1)
Publikacje promocyjne
(1)
Dostępność
dostępne
(437)
tylko na miejscu
(145)
wypożyczone
(61)
nieokreślona
(14)
Placówka
Wypożyczalnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
(219)
Multiteka (ul. Popiełuszki 10)
(19)
Filia nr 1 Wypożyczalnia (ul. Staszica 14)
(12)
Filia nr 5 (ul. Wańkowicza 69)
(64)
Filia nr 2 Wypożyczalnia (ul. Siedlanowskiego 3)
(31)
Filia nr 3 (ul. Rozwadowska 6)
(163)
Czytelnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
(115)
Filia nr 1 Czytelnia (ul. Staszica 14)
(34)
Autor
Guziak Maria Goretti (kucharstwo)
(17)
Lewandowska Agata (dietetyk)
(9)
Dąbrowska Ewa (nauki medyczne)
(8)
Szaciłło Karolina (2003- )
(8)
Durnowska Małgorzata (katechetka)
(7)
Makarowska Magdalena (dietetyka)
(7)
Szaciłło Maciej
(7)
Dąbrowska Beata Anna (medycyna)
(6)
Maciąg Agnieszka (1969- )
(6)
Pustelnik Anastazja
(6)
Drukort Magdalena
(5)
Kmieć-Krzewniak Katarzyna (1984- )
(5)
Kotarski Bartłomiej Marcin (tłumacz)
(5)
Mrozowska-Szaciłło Monika (1980- )
(5)
Wolański Robert (fotograf)
(5)
Zaremba Marek (dietetyka)
(5)
Bardi Carla
(4)
Cegielska Agnieszka (1979- )
(4)
Dębski Henryk (1936-1992)
(4)
Grzegorczyk Magdalena (kulinaria)
(4)
Jarosz Mirosław (1957- )
(4)
Kwapisz Alina (kulinaria)
(4)
Loftus David
(4)
Musiałowska Dominika (dziennikarz)
(4)
Stolińska-Fedorowicz Hanna (dietetyka)
(4)
Anger Joanna (psychodietetyczka)
(3)
Bardi Carla. Notatnik kulinarny
(3)
Barowicz Tadeusz (1945- )
(3)
Bator Julita (blogerka)
(3)
Brodnicki Pascal (1976-)
(3)
Caprari Małgorzata (kucharstwo)
(3)
Chodakowska Ewa (1982- )
(3)
Duczyńska-Surmacz Renata (pisarka)
(3)
Dymek Marta (wegetarianizm)
(3)
Gessler Magda (1953- )
(3)
Grillparzer Marion (1961- )
(3)
Guiliano Mireille (1946- )
(3)
Górska Danuta (tłumaczka)
(3)
Jamie Oliver
(3)
Kittler Martina
(3)
Moran Michel (1965- )
(3)
Nowak Zbigniew Tomasz (1945- )
(3)
Ochman Paweł (kulinaria)
(3)
Okrasa Karol (1978- )
(3)
Próchniewicz Dorota (dziennikarka)
(3)
Witkowska Magda (tłumaczka)
(3)
Woźniak Tadeusz (tłumacz)
(3)
Wójciak Dominika
(3)
Zielewska Joanna (psychodzietetyczka)
(3)
Łowicka Salomea
(3)
Żak-Cyran Bożena
(3)
Androsiuk Ewa (tłumaczka)
(2)
Aszkiewicz Ewa (dziennikarka)
(2)
Baldwin Jan
(2)
Banaszkiewicz Adam (tłumacz)
(2)
Bareła Malwina
(2)
Barnard Neal D. (1953- )
(2)
Bielecka Justyna
(2)
Bottari Cristina
(2)
Brzozowska Maria (tłumaczka)
(2)
Błażejewska-Stuhr Katarzyna
(2)
Chodkowska-Gyurics Agnieszka (pisarka)
(2)
Cieślewska Joanna (pisarka)
(2)
Czarkowska Iwona (1970- )
(2)
Czyrynda-Koleda Magdalena
(2)
Dahl Sophie (1977- )
(2)
Drewniak Mirosław (kulinaria)
(2)
Drozd Dorota (pielęgniarka)
(2)
Dukan Pierre (1941- )
(2)
Ferdek Anna (tłumacz)
(2)
Fife Bruce (1952- )
(2)
Gembacka Magdalena
(2)
Grabowska Ałbena (1971- )
(2)
Grzywna-Tunk Grażyna (tłumaczka)
(2)
Gubała Katarzyna (1978- )
(2)
Guziak Maria Goretti. Kuchenne inspiracje
(2)
Janiszewska Agata (tłumaczka)
(2)
Jałowiec-Sawicka Magdalena (tłumaczka)
(2)
Jones Brent Parker
(2)
Jóźwiak Bożena (tłumaczka)
(2)
Kaczmarek Magdalena (tłumaczka)
(2)
Kalemba-Drożdż Małgorzata
(2)
Karlik Andrzej
(2)
Kasprzak-Kozikowska Eliza (tłumaczka)
(2)
Katz Sandor Ellix (1962- )
(2)
Kavoukis Lefteris
(2)
Khoo Rachel (1980- )
(2)
Kieżun Bartosz (1976- )
(2)
Knochenhauer Kamila (tłumaczka)
(2)
Kozioł Andrzej (dziennikarz)
(2)
Kucharski Piotr (kulinaria)
(2)
Kwaśniewski Jan (1937-2019)
(2)
Lewiński Piotr (tłumacz)
(2)
Lutz Kim
(2)
Machla Dariusz
(2)
Maciurzyńska Marta (blogerka)
(2)
Markuza Biruta (kulinaria)
(2)
Małecki Paweł
(2)
Mizera Justyna
(2)
Mączyńska Małgorzata (coach)
(2)
Rok wydania
2020 - 2024
(140)
2010 - 2019
(333)
2000 - 2009
(45)
1990 - 1999
(8)
1980 - 1989
(12)
Okres powstania dzieła
2001-
(462)
1901-2000
(15)
1989-2000
(8)
1945-1989
(5)
1918-1939
(1)
Kraj wydania
Polska
(538)
nieznany (p)
(3)
nieznany (0pl)
(1)
Szwecja
(1)
Język
polski
(537)
nieznany (0 p)
(3)
nieznany (po)
(2)
Odbiorca
Dzieci
(16)
6-8 lat
(15)
9-13 lat
(12)
Szkoły wyższe
(4)
Chorzy na cukrzycę
(2)
Młodzież
(2)
Rodzice
(2)
0-5 lat
(1)
14-17 lat
(1)
Biegacze (sport)
(1)
Chorzy na Hashimoto
(1)
Cukrzycy
(1)
Dietetycy
(1)
Dietetycy i żywieniowcy
(1)
Dorośli
(1)
Hodowcy drobiu
(1)
Kobieta
(1)
Kobieta ciężarna
(1)
Kobiety
(1)
Lekarze weterynarii
(1)
Nauczyciele szkół średnich
(1)
Osoby w wieku starszym
(1)
Pracownicy instytutów branżowych
(1)
Sportowcy
(1)
Studenci akademii rolniczych
(1)
Studenci dietetyki
(1)
Studenci pokrewnych nauk medycznych
(1)
Studenci pokrewnych nauk przyrodniczych
(1)
Studenci politechnik
(1)
Studenci technologii żywienia
(1)
Studenci uczelni ekonomicznych
(1)
Studenci uczelni rolniczych
(1)
Szkoły średnie
(1)
Uczniowie szkół średnich o profilu spożywczym
(1)
Przynależność kulturowa
Literatura polska
(19)
Literatura amerykańska
(2)
Literatura niemiecka
(2)
Literatura angielska
(1)
Literatura hiszpańska
(1)
Literatura włoska
(1)
Temat
Zdrowe odżywianie
(108)
Potrawy dietetyczne
(39)
Kucharstwo
(36)
Ciasta
(31)
Kuchnia wegetariańska
(31)
Kuchnia polska
(25)
Odżywianie
(24)
Dietetyka
(18)
Kuchnia włoska
(15)
Warzywa
(15)
Dieta niskowęglowodanowa
(14)
Leczenie dietą
(14)
Żywność
(14)
Desery
(13)
Dieta oczyszczająca
(13)
Kuchnia wegańska
(13)
Rośliny lekarskie
(13)
Gotowanie
(12)
Kuchnia francuska
(12)
Dieta bezglutenowa
(11)
Potrawy dla dzieci
(11)
Przetwory owocowo-warzywne
(11)
Weganizm
(11)
Kuchnia regionalna
(10)
Zupy
(10)
Pieczywo
(9)
Surówki i sałatki
(9)
Dieta owocowo-warzywna
(8)
Kiszenie żywności
(8)
Ziołolecznictwo
(8)
Choroba Hashimoto
(7)
Dieta odchudzająca
(7)
Fermentacja
(7)
Insulinooporność
(7)
Kanapki i przekąski
(7)
Kobieta
(7)
Zdrowy styl życia
(7)
Dieta cukrzycowa
(6)
Kosmetyki naturalne i organiczne
(6)
Obiad
(6)
Potrawy szybkie i łatwe
(6)
Zwyczaje żywieniowe
(6)
Boże Narodzenie
(5)
Dieta bezmleczna
(5)
Dzieci
(5)
Jedzenie (czynność)
(5)
Kasza
(5)
Kawa (napój)
(5)
Makaron
(5)
Pieczenie (obróbka termiczna żywności)
(5)
Post
(5)
Potrawy jednogarnkowe
(5)
Wegetarianizm
(5)
Śniadania
(5)
Chleb
(4)
Gotowanie na parze
(4)
Kasza jaglana
(4)
Koktajle
(4)
Kuchnia grecka
(4)
Kultura stołu
(4)
Leczenie
(4)
Medycyna niekonwencjonalna
(4)
Mięso
(4)
Nalewka (napój alkoholowy)
(4)
Napoje
(4)
Odchudzanie
(4)
Owoce
(4)
Posiłki na wynos
(4)
Potrawy mięsne
(4)
Potrawy z ryb i owoców morza
(4)
Potrawy świąteczne
(4)
Przyprawy
(4)
Ryby
(4)
Sportowcy
(4)
Życie codzienne
(4)
Ajurweda
(3)
Celiakia
(3)
Cukier
(3)
Dekoracja potraw
(3)
Depresja psychiczna
(3)
Dziennikarze kulinarni
(3)
Gluten
(3)
Grzyby
(3)
Głodówka lecznicza
(3)
Jajka (żywność)
(3)
Jelita
(3)
Konfitury i dżemy
(3)
Kuchnia chińska
(3)
Kuchnia indyjska
(3)
Leczenie żywieniowe
(3)
Metabolizm
(3)
Niemowlę
(3)
Pizza
(3)
Potrawy
(3)
Potrawy wielkanocne
(3)
Soki
(3)
Warzywa kiszone
(3)
Zielarstwo
(3)
Żywność ekologiczna
(3)
Żywność prozdrowotna
(3)
Temat: dzieło
MasterChef Junior (program telewizyjny)
(1)
Temat: czas
2001-
(20)
1901-2000
(12)
1945-1989
(6)
1989-2000
(6)
1801-1900
(4)
1701-1800
(3)
1501-1600
(2)
1601-1700
(2)
1201-1300
(1)
1301-1400
(1)
1401-1500
(1)
1901-1914
(1)
1914-1918
(1)
1939-1945
(1)
Temat: miejsce
Polska
(8)
Włochy
(3)
Francja
(2)
Grecja
(2)
Albania
(1)
Bieszczady (góry)
(1)
Bieszczady Zachodnie
(1)
Bułgaria
(1)
Chiny
(1)
Cisna (woj. podkarpackie, pow. leski, gm. Cisna ; okolice)
(1)
Europa Środkowo-Wschodnia
(1)
Indie
(1)
Irak
(1)
Japonia
(1)
Jerozolima (Izrael)
(1)
Kambodża
(1)
Kraje byłego ZSRR
(1)
Kresy wschodnie Rzeczypospolitej
(1)
Kuba
(1)
Lwów (Ukraina, obw. lwowski)
(1)
Nieszawa (woj. kujawsko-pomorskie, pow. aleksandrowski, gm. Nieszawa)
(1)
Portugalia
(1)
Powiat stalowowolski (woj. podkarpackie)
(1)
Powiat tarnobrzeski (woj. podkarpackie)
(1)
Prowansja (Francja ; kraina historyczna)
(1)
Stambuł (Turcja)
(1)
Stany Zjednoczone (USA)
(1)
Toskania (Włochy
(1)
Toskania (Włochy)
(1)
Uganda
(1)
Województwo podkarpackie (1999- )
(1)
Gatunek
Przepisy kulinarne
(328)
Książka kucharska
(177)
Poradnik
(154)
Publikacja bogato ilustrowana
(148)
Opracowanie
(7)
Publikacje dla dzieci
(5)
Biografia
(4)
Podręcznik akademicki
(4)
Wydawnictwa popularne
(4)
Opowiadania i nowele
(3)
Pamiętniki i wspomnienia
(3)
Publikacje dla dzieci i młodzieży
(3)
Publikacje popularnonaukowe
(3)
Informator
(2)
Książka z naklejkami
(2)
Literatura podróżnicza
(2)
Przewodnik turystyczny
(2)
Relacja z podróży
(2)
Wywiad dziennikarski
(2)
Album
(1)
Atlas ichtiologiczny
(1)
Autobiografia
(1)
Esej
(1)
Fantastyka
(1)
Gry i zabawy
(1)
Komiks
(1)
Książki
(1)
Książki kucharskie
(1)
Literatura podróżnicza amerykańska
(1)
Monografia
(1)
Pamiętniki amerykańskie
(1)
Pamiętniki i wspomnienia włoskie
(1)
Podręcznik
(1)
Poradnik dla chorych i niepełnosprawnych
(1)
Poradnik dla młodzieży
(1)
Prace popularne [Typ publikacji]
(1)
Przepisykulinarne
(1)
Przewodnik historyczny
(1)
Przewodnik tematyczny
(1)
Publiakcja bogato ilustrowana
(1)
Publicystyka
(1)
Publicystyka polska
(1)
Publikacje naukowe
(1)
Reportaż
(1)
Table-talk (literatura)
(1)
Dziedzina i ujęcie
Historia
(4369)
Edukacja i pedagogika
(2216)
Medycyna i zdrowie
(1233)
Literaturoznawstwo
(1147)
Religia i duchowość
(1134)
Kulinaria
(543)
Kultura i sztuka
(1116)
Psychologia
(1012)
Socjologia i społeczeństwo
(953)
Podróże i turystyka
(864)
Polityka, politologia, administracja publiczna
(749)
Biologia
(746)
Prawo i wymiar sprawiedliwości
(607)
Hobby i czas wolny
(595)
Bezpieczeństwo i wojskowość
(551)
Gospodarka, ekonomia, finanse
(526)
Językoznawstwo
(443)
Inżynieria i technika
(362)
Kultura fizyczna i sport
(336)
Etnologia i antropologia kulturowa
(311)
Rodzina, relacje międzyludzkie
(306)
Geografia i nauki o Ziemi
(286)
Rozwój osobisty
(283)
Zarządzanie i marketing
(272)
Fizyka i astronomia
(266)
Filozofia i etyka
(230)
Informatyka i technologie informacyjne
(208)
Architektura i budownictwo
(204)
Styl życia, moda i uroda
(187)
Nauka i badania
(153)
Opieka nad zwierzętami i weterynaria
(135)
Ochrona środowiska
(104)
Rolnictwo i leśnictwo
(101)
Media i komunikacja społeczna
(100)
Matematyka
(97)
Chemia
(91)
Transport i logistyka
(85)
Praca, kariera, pieniądze
(78)
Bibliotekarstwo, archiwistyka, muzealnictwo
(72)
Dom i ogród
(49)
Archeologia
(41)
Socjologia i społeczeµstwo
(30)
Styl życia, moda, uroda
(4)
Zabawy i gry
(4)
Zoologia
(4)
Audiobooki
(1)
Dokumenty dźwiękowe
(1)
Edukacja i Pedagogika
(1)
Elektoenergetyka
(1)
Filozofia
(1)
Geografia
(1)
Geografia i nauka o Ziemi
(1)
Geologia
(1)
Hobby
(1)
Język polski (przedmiot szkolny)
(1)
Kryminał
(1)
Kucharstwo
(1)
Medycyna i Zdrowie
(1)
Nauka i badanie
(1)
Pamiętniki i wspomnienia
(1)
Polityka, politologia administracja publiczna
(1)
Powieść obyczajowa
(1)
Prawo i sprawiedliwość
(1)
Relacje międzyludzkie
(1)
Religia
(1)
Romans
(1)
Rozrywki, zabawy, gry
(1)
Styl życia, moda i urod
(1)
Varia
(1)
Zarzadzanie i marketing
(1)
543 wyniki Filtruj
Książka
W koszyku
(Notatnik kulinarny / Carla Bardi)
Nazwa autora na skrzydełku książki. Na okładce: 100 sprawdzonych przepisów.
Na 120 stronach znana włoska pisarka kulinarna Carla Bardi zaprezentowała ponad 100 przepisów na tradycyjne włoskie dania z makaronem. [www.empik.com]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 3 (ul. Rozwadowska 6)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.3 - 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Notatnik kulinarny / Carla Bardi)
Nazwa autora na skrzydełku okładki. Na okładce: 100 sprawdzonych przepisów.
Pyszne muffiny, babeczki i brownie na każdą okazję. Ponad 100 przepisów na wypieki, które staną się ozdobą każdego przyjęcia.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 3 (ul. Rozwadowska 6)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.3 - 64 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
(Notatnik kulinarny / Carla Bardi)
Nazwa autora na skrzydełku okładki. Na okładce: 100 sprawdzonych przepisów.
Carla Bardi tym razem prezentuje ponad 100 przepisów na pizze, burgery i meksykańskie nachos. Receptury przedstawione na kolorowych fotografiach w pełni oddają wygląd gotowego dania. [www.bonito.pl]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. W-641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Lunchbox na każdy dzień : nowe przepisy / Malwina Bareła. - Kraków : Znak Horyzont, 2019. - 336 stron : fotografie ; 24 cm.
Na grzbiecie tytuł: Lunchbox na każdy dzień 2.
Czy można szybko ugotować pyszne sezonowe dania, które da się zabrać do pracy? Oczywiście! Czy przygotowanie oryginalnych dań musi się odbijać na naszej kieszeni? Absolutnie nie! Nowe przepisy od Malwiny Bereła w książce Lunchbox na każdy dzień. Książka ta zadziwi Cię prostotą, pokaże, jak ograniczyć ilość wyrzucanego jedzenia, jak stworzyć niesamowite dania z niewykorzystanych składników i przy okazji zaoszczędzić pieniądze. Pozwoli zaplanować zakupy i uzmysłowi, że niektóre dania można ugotować z wyprzedzeniem, a nadal będzie tak jak lubisz – smacznie i zdrowo! Pamiętaj, Twój lunchbox nie musi być drogi ani nudny! Wystarczy chwila, by stworzyć posiłek, który sprawi przyjemność Tobie i Twoim bliskim. [Znak, 2019]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 5 (ul. Wańkowicza 69)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.5 - 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Twój lunch wcale nie musi być drogi ani nudny! Zamknij w swoim lunchboxie zdrowe danie z łatwo dostępnych składników, a stosując zasady japońskiego bento, spraw, aby wyglądało pięknie i apetycznie! Moda na lunchboxy opanowała cały kraj. Każdy, kto dba o swoje zdrowie, zabiera do pracy pudełko wypełnione pysznościami. Jeśli brakuje ci inspiracji, zajrzyj do tej książki. Znajdziesz tutaj nie tylko smaczne przepisy na dania wykonane z sezonowych składników, ale też praktyczne porady: jak tanio i szybko przygotować posiłek do lunchboxa, jak planować całoroczną dietę i robić zakupy z głową, jak nie marnować jedzenia, jakiego pudełka używać do danego posiłku. [www.empik.com, 2019]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 5 (ul. Wańkowicza 69)
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. F.5 -64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Mózg jest jednym z najważniejszych narządów w organizmie, który wpływa na wszystkie funkcje życiowe. Jeśli odpowiednio o niego zadbasz będziesz mógł cieszyć się sprawnością umysłu, aż do późnego wieku. Gwarantuje Ci to bestsellerowy Autor New York Timesa - dr Neal Barnard. Dzięki jego książce dowiesz się o przełomowym 3-stopniowym planie odżywiania, który ujawnia, jakie produkty żywnościowe usprawnią pracę Twojego mózgu, a które uchronią go przed chorobami. Ponadto poznasz proste ćwiczenia oraz suplementy pozwalające Ci chronić mózg, a także wspomóc jego możliwości regeneracyjne obniżając tym samym ryzyko wystąpienia choroby Alzheimera, udaru i innych nieprawidłowości takich, jak niska energia, zły sen, poirytowanie i nieumiejętność koncentracji. Ten poradnik pozwoli Ci odkryć najkorzystniejsze i najlepsze pokarmy zwiększające funkcje poznawcze. Uświadomi Ci, że produkty nabiałowe i mięsne mogą stanowić zagrożenie dla Twojej pamięci. Pokaże również jaką rolę odgrywają alkohol i kofeina w zagrożeniu chorobą Alzheimera. Zapozna Cię także z najnowszymi badaniami na temat toksycznych metali takich, jak aluminium znajdujące się w naczyniach kuchennych, puszkach z napojami i powszechnie stosowanych środkach neutralizujących kwasy żołądkowe. Ponadto uzyskasz szczegółowy plan żywienia, przepisy i oszczędzające czas porady. Zadbaj o prawidłowe odżywienie mózgu. [www.empik.com, 2014]
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 4 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. W-613/615 (1 egz.)
Filia nr 5 (ul. Wańkowicza 69)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.5 - 61 (1 egz.)
Filia nr 3 (ul. Rozwadowska 6)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.3 - 61 (1 egz.)
Filia nr 1 Czytelnia (ul. Staszica 14)
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. O/Dz.Cz.-61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Mózg jest jednym z najważniejszych narządów w organizmie, który wpływa na wszystkie funkcje życiowe. Jeśli odpowiednio o niego zadbasz będziesz mógł cieszyć się sprawnością umysłu, aż do późnego wieku. Gwarantuje Ci to bestsellerowy Autor New York Timesa - dr Neal Barnard. Dzięki jego książce dowiesz się o przełomowym 3-stopniowym planie odżywiania, który ujawnia, jakie produkty żywnościowe usprawnią pracę Twojego mózgu, a które uchronią go przed chorobami. Ponadto poznasz proste ćwiczenia oraz suplementy pozwalające Ci chronić mózg, a także wspomóc jego możliwości regeneracyjne obniżając tym samym ryzyko wystąpienia choroby Alzheimera, udaru i innych nieprawidłowości takich, jak niska energia, zły sen, poirytowanie i nieumiejętność koncentracji. Ten poradnik pozwoli Ci odkryć najkorzystniejsze i najlepsze pokarmy zwiększające funkcje poznawcze. Uświadomi Ci, że produkty nabiałowe i mięsne mogą stanowić zagrożenie dla Twojej pamięci. Pokaże również jaką rolę odgrywają alkohol i kofeina w zagrożeniu chorobą Alzheimera. Zapozna Cię także z najnowszymi badaniami na temat toksycznych metali takich, jak aluminium znajdujące się w naczyniach kuchennych, puszkach z napojami i powszechnie stosowanych środkach neutralizujących kwasy żołądkowe. Ponadto uzyskasz szczegółowy plan żywienia, przepisy i oszczędzające czas porady. Zadbaj o prawidłowe odżywienie mózgu. [www.azymut.pl, 2018]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. C-613 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Kiszonki i fermentacje / Aleksander Baron. - Bielsko-Biała : Pascal, 2016. - 238, [2] strony : ilustracje kolorowe ; 27 cm.
Autorskie przepisy Aleksandra Barona na łatwe, szybkie i oryginalne dania z kiszonek: sorbet z fermentowanego melona z szałwią, rzodkiewki w czarnej soli i krem z dyni w maślance. Tradycyjne potrawy w nowej aranżacji - bigos z ogórków, żur na zakwasie z kaszy gryczanej czy gołąbki w liściach jarmużu. Nieoczywiste zestawienia, gwarantowany efekt. I w dodatku - naturalnie, zdrowo i smacznie. [www.empik.com, 2016]
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 5 (ul. Wańkowicza 69)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.5 - 64 (1 egz.)
Czytelnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. C-64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Ciasta drożdżowe słodkie i wytrawne / Tadeusz Barowicz. - Warszawa : Grupa Wydawnicza Foksal, 2016. - 277 stron : ilustracje kolorowe ; 25 cm.
Wyśmienite przepisy na ciasta drożdżowe, ciasta słodkie oraz wytrawne. Ciasto drożdżowe króluje wśród wszystkich ciast z uwagi na nieograniczone wprost możliwości komponowania z różnymi dodatkami, łatwość zrobienia i przystępną cenę składników. W książce znajduje się wiele różnorodnych przepisów na ciasta deserowe i pikantne: placki z owocami, baby, babeczki, drożdżówki, jagodzianki, strucle z twarogiem, bułeczki waniliowe, chałki oraz wypieki w rodzaju pizzy czy placków. [www.empik.com]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 3 (ul. Rozwadowska 6)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F. 3 - 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
U dołu strony tytułowej: KDC - Klub dla Ciebie.
W polskiej, domowej kuchni dominuje kilka sposobów podawania ryb, w niewielkim stopniu uwzględniających specyfikę poszczególnych gatunków, ich walorów smakowych oraz przydatności kulinarnej.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 3 (ul. Rozwadowska 6)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.3 - 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
W dzisiejszych czasach o zwycięstwie w sporcie decydują często drobne przewagi: ułamki sekund, centymetry, pojedyncze punkty. Chcąc osiągnąć sukces zawodnik musi dbać o każdy drobiazg, a odżywianie to przecież nie tylko energia i siła, ale przede wszystkim zdrowie. Tylko osoba w pełni zdrowa może osiągnąć maksimum swoich możliwości. Prawidłowa dieta polega na różnorodności naturalnych produktów spożywczych. Konieczne jest regularne jedzenie i nawadnianie organizmu, dbanie o właściwe proporcje węglowodanów, białka i tłuszczu. Konieczne jest też docenienie naturalnych źródeł witamin, minerałów i unikanie szkodliwych pokarmów. Książka jest wyjątkowa, bo napisana o sprawach oczywistych i trudnych w bardzo przystępny sposób. Wyjaśnia czym dla sportowca są białka, węglowodany, błonnik, witaminy i minerały, dlaczego warto jeść regularnie i co pomaga zregenerować organizm po treningu. Jest praktycznym poradnikiem pokazującym co jest zdrowe lub nie i wyjaśnia dlaczego. Uczy jeść świadomie, pokazuje, że zdrowa żywność jest pyszna a przygotowanie prostych zdrowych posiłków może być świetną zabawą. Znajdziecie w niej wiele przystępnych cenowo, gotowych przepisów na pyszne dania i przekąski, które znakomicie odżywią organizm młodego sportowca. Książka napisana została z myślą o młodych sportowcach, którzy na serio traktują treningi, chcą być w idealnej formie i osiągać coraz lepsze wyniki na zawodach. Jest też skierowana do rodziców, trenerów i nauczycieli wf, by pokazać młodym sportowcom jak powinni dbać o zdrowie i kondycję, wspierać ich upór i konsekwencję na treningach pokazując, że sportowe kalorie, pomogą osiągnąć im wymarzony sukces. [www.dobre-ksiazki.com]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. C-613 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Zamień chemię na energię : zdrowie i siła na wynos / Julita Bator. - Kraków : Wydawnictwo Znak, 2018. - 202, [1] strona : ilustracje ; 21 cm.
Najbardziej energetyczna książka roku! Żyjesz w pośpiechu i chcesz solidnej porcji składników odżywczych? Szukasz zdrowej przekąski dla dziecka? Wybierasz się w góry lub na spacer i chcesz zapakować do plecaka lekki, zdrowy posiłek? Jesteś po treningu, a twoje mięśnie potrzebują regeneracji? Julita Bator, która zrewolucjonizowała nawyki żywieniowe Polaków i pokazała, jak jeść bez chemii i nie zbankrutować, teraz powraca z pierwszą książką o potrawach proteinowych. To ponad 50 przepisów na przekąski o wysokiej zawartości białka, błonnika oraz węglowodanów złożonych. Są szybkie w przygotowaniu, bardzo sycące, dodają energii, wspomagają odporność oraz mają niski indeks glikemiczny. W przeciwieństwie do gotowych sklepowych produktów są tanie, smaczne, zdrowe i nie zawierają emulgatorów ani konserwantów. To idealne rozwiązanie dla ludzi prowadzących aktywny tryb życia, osób na diecie, ale także dla wszystkich, którzy szukają zdrowego jedzenia. Znakomite również dla dzieci. To doskonałe produkty na wynos, które możesz przygotować w większej ilości na zapas. Sprawdzają się na wycieczce, w pracy, w szkole czy na siłowni. Biogram: Julita Bator – autorka bestsellerów Zamień chemię na jedzenie (2013), Zamień chemię na jedzenie. Nowe przepisy (2014), Święta bez chemii. Zdrowe przepisy na tradycyjne potrawy na Boże Narodzenie i inne święta (2015), Młodziej. Piękniej. Zdrowiej. Sprawdzone sposoby, jak dbać o urodę (2017). [www.azymut.pl, 2018]
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. MgW-26825, W-641 (2 egz.)
Czytelnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. C-64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Co to znaczy zdrowo się odżywiać? Autorka książki "Zamień chemię na jedzenie" przekonuje, że warto zacząć od unikania chemicznych dodatków. Nie tylko nie są potrzebne, one wręcz szkodzą! Jednego czekoladowego batona można przegryźć bez obaw, ale rozmaite barwniki, słodziki, wzmacniacze smaku i aromaty zjedzone także w płatkach śniadaniowych, w domowej (!) zupie czy lodach sumują się. I rujnują nasze zdrowie. Są przyczyną alergii, niestrawności, złego samopoczucia, a być może także zespołu ADHD. Na temat sztucznych dodatków do żywności przeprowadzono niewiele rzetelnych badań. Julita Bator weryfikuje dane od producentów. Ponieważ dzieci autorki mają silną alergię na polepszacze smaku i konserwanty, musiała zmienić styl odżywiania się i życia całej rodziny. Od czterech lat stara się, nie wydając dużych sum na kupowanie wyłącznie ekologicznych produktów, żyć bez "chemii". Książka "Zamień chemię na jedzenie" to przydatny przewodnik po kuchni, która pachnie tak, jak potrawy zapamiętane z naszego dzieciństwa. Znajdziemy tu porady, jak unikać szkodliwej żywności, ale także - jakich naczyń używać i jak przemycać wartościowe produkty w potrawach. Julita Bator podaje 81 wyśmienitych przepisów, które przywracają polskiej kuchni dawną, utraconą przed laty świetność [www.merlin.pl, 2013]
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. W-641 (1 egz.)
Filia nr 5 (ul. Wańkowicza 69)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.5 - 61 (1 egz.)
Czytelnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. C-613 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Na okł.: sprawdzone przez mamy.
Co to znaczy zdrowo się odżywiać? Autorka książki "Zamień chemię na jedzenie" przekonuje, że warto zacząć od unikania chemicznych dodatków. Nie tylko nie są potrzebne, one wręcz szkodzą! Jednego czekoladowego batona można przegryźć bez obaw, ale rozmaite barwniki, słodziki, wzmacniacze smaku i aromaty zjedzone także w płatkach śniadaniowych, w domowej (!) zupie czy lodach sumują się. I rujnują nasze zdrowie. Są przyczyną alergii, niestrawności, złego samopoczucia, a być może także zespołu ADHD. Na temat sztucznych dodatków do żywności przeprowadzono niewiele rzetelnych badań. Julita Bator weryfikuje dane od producentów. Ponieważ dzieci autorki mają silną alergię na polepszacze smaku i konserwanty, musiała zmienić styl odżywiania się i życia całej rodziny. Od czterech lat stara się, nie wydając dużych sum na kupowanie wyłącznie ekologicznych produktów, żyć bez "chemii". Książka "Zamień chemię na jedzenie" to przydatny przewodnik po kuchni, która pachnie tak, jak potrawy zapamiętane z naszego dzieciństwa. Znajdziemy tu porady, jak unikać szkodliwej żywności, ale także - jakich naczyń używać i jak przemycać wartościowe produkty w potrawach. Julita Bator podaje 81 wyśmienitych przepisów, które przywracają polskiej kuchni dawną, utraconą przed laty świetność. [www.merlin.pl, 2014]
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. W-641 (1 egz.)
Filia nr 3 (ul. Rozwadowska 6)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.3 - 61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Babcine słoiki / [autor tekstu Jolanta Bąk]. - Bielsko-Biała: Wydawnictwo Dragon, 2020. - 239, [1] strona : fotografie ; 27 cm.
(Dragon Kuchnia)
Na okładce i grzbiecie podtytuł: konfitury, przetwory, weki.
Na okładce: Ponad 170 receptur na konfitury, dżemy, kiszonki i wiele innych domowych przetworóww
Konfitury, dżemy, kiszonki… Nic nie zastąpi smaku i aromatu domowych przetworów. Zamknięte w słoikach skarby lata są nie tylko pyszne, ale też zdrowe! A ich przygotowanie wbrew pozorom nie musi być skomplikowane i czasochłonne. [Dragon, 2020]
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 5 (ul. Wańkowicza 69)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.5 - 64 (1 egz.)
Filia nr 3 (ul. Rozwadowska 6)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.3 - 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Żywienie w sporcie : kompletny przewodnik / Anita Bean ; przełożyła Ewa Wojtczak. - Wydanie 3. - Poznań : Zysk i S-ka Wydawnictwo, copyright 2019. - 419, [2] strony : ilustracje kolorowe ; 24 cm.
Najpopularniejszy poradnik na temat żywienia w sporcie Nowe wydanie Żywienia w sporcie, uwzględniające najnowsze raporty medyczne, to publikacja, która jest równocześnie wyczerpującym podręcznikiem praktycznym i kompendium wiedzy teoretycznej, a co ważne, przekazuje cenne informacje w sposób interesujący i przystępny dla wszystkich. Książka ta, napisana przez jedną z czołowych brytyjskich specjalistek od spraw żywienia w sporcie, doskonale przysłuży się zarówno amatorowi aktywnego trybu życia, jak i zawodnikom pragnącym osiągać lepsze wyniki w swoich dyscyplinach. Obecne wydanie autorka wzbogaca o wyniki najnowszych, nierzadko nowatorskich badań związanych ze zdrowiem i wydolnością sportową, nie pozostawiając bez odpowiedzi żadnych pytań czy wątpliwości. Można tu znaleźć praktyczne wskazówki w następujących kwestiach: jak zwiększyć wytrzymałość, siłę i wydolność organizmu, jak obliczyć zapotrzebowanie organizmu na kalorie, węglowodany oraz białka, jak poprawić sylwetkę ile płynów wypijać i jak skutecznie nawodnić organizm. „Nowe wydanie bestsellerowej książki Żywienie w sporcie jest najbardziej kompetentnym podręcznikiem z tego zakresu na świecie”. Prof. dr hab. Łucja Pilaczyńska-Szcześniak [platon.com.pl, 2019]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. C-613 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Wademekum)
Druk dwuszpaltowy.
Książka Zioła. Naturalne lekarstwa z pól i ogrodów zawiera charakterystykę 100 gatunków roślin leczniczych, informacje na temat ich właściwości, możliwości uprawy, sposobu zbioru, a także wykorzystania. Cennym uzupełnieniem są szczegółowe opisy wykonania leczniczych preparatów i sposób ich zastosowania, a także przepisy kulinarne, w tym receptury na lecznicze nalewki. [www.czytam.pl]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. C-615 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Kochamy ziemniaki i zjadamy ich naprawdę dużo. To bez wątpienia najbardziej popularne warzywo na polskim stole. Nie warto jednak ograniczać się jedynie do puree podawanego na obiad razem ze schabowym. Przepisów na potrawy z ziemniaków jest zaskakująco wiele. A jeśli weźmiemy pod uwagę jeszcze te słodkie, czyli bataty, możliwości będą wręcz nieograniczone! Pieczone, smażone, faszerowane, placki, kluski, pierogi, zupy, sałatki, gofry, babeczki, zapiekanki, tarty... uff! Ziemniaczane dania mogą być tradycyjne lub nowoczesne, regionalne lub egzotyczne. Wszystkie są łatwe do przygotowania, wszystkie pyszne! No i ziemniaki maja jeszcze jedna zaletą - są naprawdę tanie. [sklep.fakt.pl]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. W-641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Wypróbuj niezawodne przepisy na bezglutenowe dania! Chcesz ograniczyć gluten, mięso, nabiał lub cukier? Wydaje ci się, że bez nich twoje dania nie będą równie smaczne, a posiłki staną się mało różnorodne? Przygotowanie bezglutenowych pierogów, klusków czy bułeczek jest dla ciebie wyzwaniem nie do pokonania, a zdrowa dieta wydaje się pełna ograniczeń? Agnieszka Bednarska po raz kolejny dzieli się zdobywaną przez lata wiedzą i doświadczeniem, dzięki którym bezglutenowe gotowanie zmieni się dla ciebie z trudnej sztuki w prawdziwą przyjemność! Poznaj właściwości bezglutenowych składników i zdrowych przypraw, naucz się przygotowywać roślinny nabiał, mieszać własne mąki i gotować przepyszne posiłki dla całej rodziny. Zainspiruj się daniami z różnych stron świata i raz na zawsze wyrzuć gluten ze swojej kuchni! Zdrowo, pysznie, naturalnie. Czego chcieć więcej? [www.empik.com]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. W-641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Sprawny metabolizm dla bystrzaków / Rachel Berman ; [tłumaczenie Krzysztof Sawka]. - Gliwice : Helion, copyright 2017. - 336 stron : ilustracje ; 23 cm.
(Dla Bystrzaków)
(Septem)
Na okładce: w prostocie tkwi siła.
Dowiedz się, jak: przyspieszyć proces spalania kalorii przez organizm, obliczać i wpływać na wskaźnik przemiany materii, przygotować ponad 40 szybkich i prostych potraw poprawiających metabolizm. Przyśpiesz swój metabolizm! Nie istnieje, niestety, żadna cudowna, uniwersalna dieta, ponieważ każdy z nas ma odmienną budowę ciała, a w związku z tym również inną przemianę materii. Dobre wieści są jednak takie, że dzięki książce Optymalizacja metabolizmu dla bystrzaków nauczysz się określać szybkość spalania tkanki tłuszczowej przez Twój organizm, a także dowiesz się, jak możesz ją regulować i przyśpieszyć. W książce: wpływ powolnej przemiana materii na zdrowie fizyczne i psychiczne, obliczanie szybkości metabolizmu oraz potrzeb żywieniowych, pokarmy i składniki odżywcze poprawiające metabolizm, naturalne metody utrzymywania zdrowego stężenie hormonów, co robić, aby nie zaburzyć zdrowych nawyków żywieniowych, jak trenować, aby pozytywnie wpłynąć na metabolizm. [www.empik.com]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia Główna (ul. Popiełuszki 10)
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. C-613 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej